Τα υπάρχοντα πρωτότυπα χρησιμοποιούνται για μεταφορές φορτίων, και είναι πολύ ογκώδη και αργά για να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς. (Sputnik/naftemporiki.gr)

Ρώσοι επιστήμονες και μηχανικοί εργάζονται σε μια τεχνολογία που παραπέμπει άμεσα στις «power armor» πανοπλίες της επιστημονικής φαντασίας, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Zvezda: Ο λόγος για βιονικές στολές- εξωσκελετούς που ελέγχονται απευθείας από τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου Sputnik, ο Αλεξάντερ Κούλις, στέλεχος της United Instrument Corporation, σημαντικό πρόβλημα στο εν λόγω εγχείρημα αποτελεί η ανάπτυξη πηγής ενέργειας για τον εξωσκελετό. «Δουλεύουμε πάνω σε αυτό…αυτή τη στιγμή ο εξωσκελετός μας αποτελείται από μια σειρά κινητήρων και έναν μηχανισμό ελέγχου, αλλά χρειάζεται πηγή ενέργειας, δηλαδή χρειαζόμαστε μια μπαταρία αρκετά ισχυρή για να μπορεί η στολή να λειτουργεί για ώρες κάθε φορά». Τα υπάρχοντα πρωτότυπα χρησιμοποιούνται για μεταφορές φορτίων, και είναι πολύ ογκώδη και αργά για να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς, πρόσθεσε ο Κούλις.

Γενικότερα, υπάρχουν αρκετοί τρόποι χειρισμού ρομποτικών στολών, περιλαμβανομένων interfaces που συνεργάζονται με τους μύες. Ωστόσο, η κατανόηση εντολών από τον εγκέφαλο, που θα επέτρεπε τον έλεγχό τους με αυτόν τον τρόπο, είναι δύσκολη υπόθεση. Όπως σημείωσε ο Κούλις, θεωρείται ότι ένα νευρο-interface, που συνδέει τον εγκέφαλο με τη στολή, είναι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος, ωστόσο ο υπολογιστής πρέπει να «εκπαιδευτεί» έτσι ώστε να καταλαβαίνει τις εντολές που μεταδίδονται από τον εγκέφαλο- και σε αυτό δουλεύουν οι ερευνητές.

Πηγή: naftemporiki.gr

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: