Στη συμφωνία συμπεριλαμβάνεται και η προμήθεια 18 ανακαινισμένων και οπλισμένων πολεμικών αεροπλάνων Sukhoi Su-30K, που ανήκαν στην Πολεμική Αεροπορία της Ινδίας τη δεκαετία του ’90. (Φωτ: osimint.com)

H Ρωσική κρατική εξαγωγική εταιρεία αμυντικών συστημάτων «Ροσομπορονεξπορτ» έχει υπογράψει συμφωνία αξίας 1 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Ανγκόλα για να παραδώσει στην αφρικάνική χώρα στρατιωτικό εξοπλισμό, να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο πυρομαχικών και να παρέχει υποστηρικτικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti (RN), το οποίο επικαλείται δημοσίευση της εφημερίδας Βεντομόστι, η «Ροσομπορονεξπορτ» προκειται να παραδώσει 18 μαχητικά αεροσκάφη Su-30K στο νοτιοαφρικανικό κράτος.

Τα μαχητικά αεροσκάφη Su-30K είναι η παρτίδα μαχητικών που στα τέλη της δεκαετίας του 1990, είχε αρχικώς παραδοθεί στην Ινδία, πριν το Δελχί παραλάβει την πιο σύγχρονη έκδοση πολλαπλού ρόλου Su-30MKI. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη επιστράφηκαν το 2007 στη Ρωσία και από τότε βρίσκονται καθηλωμένα σε εργοστάσιο αεροσκάφων στη Λευκορωσία.

Νωρίτερα, τα 18 μαχητικά είχαν προσφερθεί στη Λευκορωσία, το Σουδάν και το Βιετνάμ.

Η εφημερίδα λέει πως στην λίστα των υπό προμήθεια στρατιωτικών συστημάτων βρίσκονται επίσης και μεταφορικά ελικόπτερα Mi-17, άρματα μάχης, πυροβόλα, ατομικός οπλισμός και πυρομαχικά.

Η συντήρηση των ρωσικών συστημάτων θα πραγματοποιηθεί από τη «Ροσομπορονεξπορτ».

Η «Ροσομπορονεξπορτ» και το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχουν κάνει κάποια επίσημη δήλωση σχετικά με την υποτιθέμενη συμφωνία, για την οποία η Βεντομόστι είπε ότι υπογράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου Αναπληρωτή Πρωθυπουργού Ντμίτρι Ρογκόζιν στην Αγκόλα, τον γεωπολιτικό σύμμαχο της Ρωσίας από την εποχής της Σοβιετικής Ένωσης.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: