Πραγματοποιήθηκε στις 7 και 8 Νοεμβρίου 2016, στις Βρυξέλλες η Τακτική Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σε επίπεδο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΕΔ). Στη Σύνοδο παρέστη ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς (Α/ΓΕΕΦ) Αντιστράτηγος Μπασιακούλης Γεώργιος.

Το κύριο θέμα που απασχόλησε τη Σύνοδο ήταν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και αποστολές  της ΕΕ και ιδιαίτερα η Ναυτική Επιχείρηση στην κεντρική περιοχή της Μεσογείου (EUNAVFOR MED/Op.Sophia) που στόχο έχει την αποδιοργάνωση της παράνομης εμπορίας και διακίνησης ανθρώπων. Σε παρέμβασή του ο κ. Α/ΓΕΕΦ σημείωσε τη σημασία της Επιχείρησης, στην οποία η Κύπρος συμμετέχει.

Πέραν των επιχειρήσεων, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενημέρωσε τους Αρχηγούς για την πορεία εφαρμογής της «Παγκόσμιας Στρατηγικής» της ΕΕ και έγινε ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τη διαμόρφωση του Σχεδίου Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ευρωπαϊκή Άμυνα. Στο πλαίσιο αυτό, οι Αρχηγοί συζήτησαν επίσης, θέματα που αφορούν στις δράσεις της ΕΕ για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνατοτήτων και προγραμμάτων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (ΕΟΑ) και βελτίωση της συνεργασίας της ΕΕ με το ΝΑΤΟ.

Επιπρόσθετα, αντάλλαξαν απόψεις για την καλύτερη αξιοποίηση των Συγκροτημάτων Μάχης και ναυτικών δυνάμεων ταχείας αντίδρασης που θα επιτρέψουν στην Ένωση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το ευρύ φάσμα προκλήσεων που έχει ενώπιον της και να προστατέψει την ασφάλεια και τα συμφέροντα των Ευρωπαίων πολιτών.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του ο κ. Α/ΓΕΕΦ συναντήθηκε με τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στην ΕΕ, πρέσβη κ. Κορνήλιο Κορνηλίου και τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ (EUMC), Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο.

Επιπλέον, υπέγραψε κατόπιν εξουσιοδότησης του Υπουργείου Άμυνας, την προσχώρηση της Σερβίας στο Συγκρότημα Μάχης της ΕΕ «HELBROC«, στο οποίο συμμετέχουν ήδη η Ελλάδα ως κράτος πλαίσιο, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Κύπρος και η Ουκρανία.

Η επόμενη Τακτική Σύνοδος θα διεξαχθεί το Μάιο του 2017.

Αρέσει σε %d bloggers: