Οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ δυνάμεις στη Συρία εισχώρησαν για πρώτη φορά σήμερα (02.07.2017) στο προπύργιο των τζιχαντιστών, τη Ράκα, από το νότο, διασχίζοντας τον ποταμό Ευφράτη, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μετά την επιχείρηση περικύκλωσης της Ράκας που διήρκησε μήνες, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) –μια συμμαχία κούρδων και αράβων μαχητών — έκοψαν την Πέμπτη την τελευταία έξοδο μέσω της οποίας μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος μπορούσαν να διαφύγουν από τη βόρεια πόλη, καταλαμβάνοντας μια περιοχή νοτίως του Ευφράτη.

«Σήμερα οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις εισήλθαν στο νότιο τμήμα της Ράκας για πρώτη φορά και πήραν τον έλεγχο της αγοράς του Αλ-Χαλ», δήλωσε ο Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου. «Η αγορά βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των SDF αλλά το Ντά’ες απειλεί με αντεπίθεση», πρόσθεσε. Οι SDF επίσης ανακοίνωσαν ότι έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την αγορά του Αλ-Χαλ σήμερα.

Μετά την είσοδό τους στη Ράκα στις 6 Ιουνίου, οι δυνάμεις αυτές κατέλαβαν πέντε συνοικίες στο ανατολικό και το δυτικό τμήμα της πόλης αλλά αντιμετωπίζουν σθεναρή αντίσταση από το Ντά’ες καθώς προωθούνται στο κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με τον διεθνή συνασπισμό που στηρίζει τις δυνάμεις που πολεμούν τους τζιχαντιστές, περίπου 2.500 μαχητές του Ντά’ες βρίσκονται στη Ράκα. Η πόλη αυτή καταλήφθηκε από τους τζιχαντιστές το 2014 και έγινε σύμβολο των ωμοτήτων του Ντά’ες καθώς και βάση για τον σχεδιασμό επιθέσεων που διαπράχθηκαν στο εξωτερικό. Περίπου 100.000 άμαχοι έχουν «παγιδευτεί», στη Ράκα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αρέσει σε %d bloggers: