Συριακό άρμα μάχης T-72M1 αναβαθμισμένο με θωράκιση γρίλιας για επιχειρήσεις σε κατοικημένους τόπους. (armyrecognition.com)

Η Συρία έχει εξελίξει ένα νέο πακέτο παθητικής προστασίας για να ενισχύσει την βιωσιμότητα των ρωσικής προέλευσης αρμάτων μάχης T-72M1 εναντίον των εκτοξευτών βομβίδων RPG-7.

Φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν σε μια φιλοσυριακή σελίδα του Facebook, την 9η Αυγούστου 2014 παρουσίαζαν ένα T-72M1 με μια εγχώριας κατασκευής θωράκιση τύπου πλέγματος (bar/slat armour) τοποθετημένη στον πύργο του άρματος για την παροχή αυξημένης προστασίας κατά βλημάτων RPG-7 με περιμετρική κάλυψη 360 μοιρών.

Η θωράκιση τύπου «γρίλιας» ή «δικτύου» (bar armour) είναι συγκολλημένη με μόνιμο τρόπο σε μικρή απόσταση από τον πύργο. Φαίνεται πως τα κενά στην αριστερή πλευρά της bar armour έχουν παραμείνει ώστε να μην παρεμποδίζεται η παρατήρηση του σκοπευτικού συστήματος του πυροβόλου των 125 χιλιοστών.

Οι μεταλλικές αλυσίδες που κρέμονται κάτω από την bar armour είναι παρόμοιες με αυτές που έχουν τοποθετηθεί κάτω από τον πύργο των ισραηλινών αρμάτων μάχης Merkava.

Το σκάφος του T-72M1 έχει επίσης ενισχυθεί με θωράκιση bar armour περιμετρικά στις πλευρές του σκάφους και πιθανόν κατά μήκος της οπίσθιας πλευράς, αν και αυτό δεν μπορεί να διαπιστωθεί από τις φωτογραφίες.

Το αναβαθμισμένο συριακό άρμα μάχης είναι εξοπλισμένο επίσης με μια πλάκα επιπρόσθετης θωράκισης στις πλευρικές θωρακίσεις του, η οποία διαθέτει ήδη θωράκιση ελασμάτων.

Περισσότερες αλυσίδες κρέμονται κατά μήκος του εμπρόσθιου μέρους του άρματος όπου η τοποθέτηση θωράκισης bar armour θα δυσχεραίνει τις επιχειρήσεις σε αγροτικές περιοχές.

Η bar armour έχει σχεδιαστεί για να εξουδετερώνει την πυροδότηση κάποιων τύπων αντιαρματικών βλημάτων υψηλής εκρηξιμότητας (HEAT) που εκτοξεύονται από φορητά όπλα RPG-7. Ενώ η αποτελεσματικότητα της εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων, έχει γενικώς προαναφερθεί πως έχει εξουδετερώσει το 60% των βλημάτων RPG-7, εφ ‘όσον αυτά είναι ο παλαιότερος τύπος με πυροσωλήνες που μπορούν να εξουδετερωθούν προσκρούοντας στις γρίλιες.

Σ’ αυτό το στάδιο, δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτή είναι μια πρωτότυπη εγκατάσταση της  θωράκισης bar armour ή αν το πακέτο έχει αναπτυχθεί στις επιχειρήσεις με τα Τ-72Μ1 του Συριακού Στρατού.

Σύμφωνα με αμυντικούς αναλυτές, η αναβάθμιση πραγματοποιείται από την εγχώρια βιομηχανία, και βασίζεται στην εμπειρία των Ιρανών αρματιστών που χρησιμοποιούν τον ίδιο τύπο θωράκισης.

Τα εξαγωγικά άρματα μάχης T-72 δεν είχαν πάντα το ίδιο επίπεδο θωράκισης απο τα T-72 που παραδόθηκαν στον Κόκκινο Στρατό. Το άρμα μάχης T-72 ήταν επίσης, από πολλές απόψεις το δεύτερο στη σειρά Σοβιετικό άρμα μετά από το T-80.

H θωράκιση slat armour είναι περισσότερο ευνοημένη σε σχέση με τη θωράκιση πλακών όχι μόνο λόγω της αποτελεσματικότητας της εναντίον των κεφαλών κοίλου γεμίσματος, αλλά και λόγω του πολύ ελαφρύτερου βάρους της, το οποίο δεν περιορίζει την ευκινησία του άρματος.

Σήμερα η slat armour χρησιμοποιείται από πολλές Ένοπλες Δυνάμεις ανά τον κόσμο, όπως το Stryke και το Buffalo του Στρατού των ΗΠΑ, τον θωρακισμένο προωθητή γαίων του Ισραήλ, το TOMA Warrior του Βρετανικού Στρατού και πολλά άλλα οχήματα.

Η Συρία χρησιμοποιεί ένα μεγάλο στόλο ρωσικής προελεύσεως αρμάτων μάχης T-72M1 με κάποια αυτά να είναι εξοπλισμένα με το βασικό πακέτο ενεργητικής εκρηκτικής θωράκισης (ERA), το οποίο παρέχει προστασία μόνο στο εμπρόσθιο μετωπικό τόξο.

Η πρώτης γενιάς ρωσική ERA προσφέρει προστασία μόνο κατά πυρομαχικών με κεφαλές τύπου HEAT, αλλά οι επόμενες γενιές παρέχουν προστασία πολύ μεγαλύτερου επίπεδου .

Μπροστινή θωράκιση. (armyrecognition.com)

Απόδοση απο το IHS Janes και Army Recognition για το Προέλαση

Αρέσει σε %d bloggers: