Το Αιγυπτιακό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε πως τα AN/TWQ-1 Avengers τοποθετήθηκαν πάνω στα καταστρώματα πτήσης των πλοίων διοίκησης αποβάσεων-ελικοπτεροφόρων (LHD) Mistral για την παροχή αεράμυνας μικρής εμβέλειας.

Το Avenger, το οποίο είναι σε υπηρεσία με τις Αιγυπτιακές Αντιαεροπορικές Δυνάμεις για πολλά χρόνια, αποτελείται από έναν επανδρωμένο πύργο οπλισμένο με οχτώ πυραύλους Stnger εγκατεστημένους σε ένα τροποποιημένο όχημα χαμερ.

Η επιβεβαίωση του νέου ναυτικού ρόλου του προέκυψε με την μορφή του βίντεο που αποδέσμευσε το υπουργείο Άμυνας την 12η Ιουλίου που δείχνε την κοινή άσκηση “Κλεοπάτρα 2017” με το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό. Ένα αιγυπτιακό Mistral παρατηρήθηκε με τουλάχιστον τρία Avenger στο κατάστρωμα του και οι πύργοι τους περιστρεφόταν σαν να σαρώνουν για τον εντοπισμό στόχων.

Δυο οχήματα που μοιάζανε με Avenger είχαν εντοπιστεί νωρίτερα στον αεροδιάδρομο ενός αιγυπτιακού Mistral, γεγονός που υποδήλωνε ότι αυτό θα αποτελέσει πάγια τακτική.

Τα Mistral της Αιγύπτου είχαν κατασκευαστεί για τη Ρωσία στην Γαλλία και αναμενόταν να εφοδιαστούν με δύο πύργους 3M-47 Gibka με πυραύλους Igla-S και δύο περιστροφικά πυροβόλα AK-630 για την παροχή αεράμυνας μικρής εμβέλειας. Ωστόσο, τα LHD δεν μπόρεσαν να παραδοθούν στην Ρωσία λόγω των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιβλήθηκαν στην Μόσχα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, στο οποίο σημείο παρενέβη η Αίγυπτος για να τα αγοράσει δίχως τα ρωσικά συστήματα τους.

Jeremy Binnie

Απόδοση/Μετάφραση από το Janes.Com για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: