Το ζήτημα της αξιοποίησης των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων (Α.Ω.) με τρόπο που να δημιουργούν προστιθέμενη αξία για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία δεν είναι καινούργιο. Ωστόσο, με αφορμή το πρώτο μεγάλης κλίμακας εξοπλιστικό πρόγραμμα που πραγματοποιείται έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία, τον εκσυγχρονισμό 85 F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.), έχει ανοίξει μια συζήτηση που θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάσωση της ΕΑΒ και, παράλληλα, στην απόκτηση τεχνογνωσίας υψηλής τεχνολογίας. Ως αυτή τη στιγμή, ο κατάλογος Α.Ω. που έχουν παραδώσει τα επιτελεία στη Λόκχιντ Μάρτιν, η οποία είναι η εταιρεία που θα αναβαθμίσει τα F-16 στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα, κινείται εντός μιας παλαιότερης λογικής που υπαγόρευε τα αντισταθμιστικά να λειτουργούν ως μοχλός κάλυψης των ελλείψεων που προέκυπταν από τους περιορισμένους προϋπολογισμούς.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να επαναληφθούν οι συζητήσεις ανάμεσα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και στην Π.Α. και στους εκπροσώπους της Λόκχιντ, προκειμένου να φανεί αν είναι δυνατόν να μοιραστούν σε μεγαλύτερο εύρος χρόνου οι δόσεις αποπληρωμής του εκσυγχρονισμού, κυρίως όμως, αν μπορεί να αποφευχθεί η εμπροσθοβαρής καταβολή του σημαντικότερου τιμήματος, για την αγορά των συστημάτων που θα τοποθετηθούν στα F-16. Ως προς το σκέλος της τεχνογνωσίας που μπορεί να αποκτηθεί μέσω των Α.Ω., ένα παράδειγμα είναι η πρόσφατη δομική και ηλεκτρονική αναβάθμιση (CCIP) 74 F-16 που ανήκουν στις δυνάμεις της Αμερικανικής Αεροπορίας Ευρώπης (USAFE), με βάση την εμπειρία παλαιότερων συμπαραγωγών. Στρατιωτικές πηγές και παράγοντες της αγοράς συγκλίνουν στην άποψη ότι με αφορμή τον ήδη ευρισκόμενο σε εξέλιξη εκσυγχρονισμό των Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας (ΑΦΝΣ) P-3 Orion, αλλά και την αναμενόμενη αναβάθμιση των F-16 στην Τανάγρα, η ΕΑΒ μπορεί να διασωθεί.

Τα συγκεκριμένα δύο έργα μπορεί να εξασφαλίσουν για την ΕΑΒ μεταξύ 30 και 40 εκατ. ευρώ ετησίως. Μια λειτουργική ΕΑΒ θα πρέπει να εξασφαλίζει έργο ύψους περί τα 70 εκατ. ευρώ για το ίδιο χρονικό διάστημα. Υπάρχει σειρά Α.Ω. που θα μπορούσε να αξιοποιήσει την εμπειρία ελληνικών εταιρειών, προκειμένου να αποφευχθεί η εκροή επενδύσεων, κυρίως, όμως προκειμένου να γίνει εξαγώγιμη τεχνολογία. Συγκεκριμένα, η ελληνική εταιρεία ISI έχει δημιουργήσει ένα ενοποιημένο σύστημα διασύνδεσης δεδομένων (ULS), το οποίο αναπτύχθηκε για τις ανάγκες της Π.Α. και του Π.Ν. (ΑΦΝΣ P-3). Η εταιρεία έλαβε με απευθείας ανάθεση την ανάπτυξη του ίδιου συστήματος για το ναυτικό των ΗΠΑ, ενώ πλέον εξάγεται και στις ένοπλες δυνάμεις άλλων χωρών. Μια άλλη ελληνική εταιρεία η «Θέων Αισθητήρες» σχεδιάζει, αναπτύσσει και παράγει διόπτρες, περισκόπια νυχτερινής οδήγησης και συστήματα θερμικής απεικόνισης. Από τη «Θέων» προέκυψε η ESS, η οποία πλέον συμμετέχει στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού (ESA) για την ανάπτυξη τμήματος του συστήματος κατεύθυνσης και ελέγχου των δορυφόρων και πυραύλων. Μία άλλη ελληνική εταιρεία (Intracom Defense Electronics σε συνεργασία με τη Raytheon) παράγει ηλεκτρονικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας.

Βασίλης Νέδος

Πηγή: Έντυπη έκδοση της «Καθημερινής» (03.02.2018)

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: