Το Stars and Stripes δημοσίευσε το παρακάτω άρθρο σχετικά με τα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard 2 που είναι σε τουρκική υπηρεσία και καταστράφηκαν κατά τις επιχειρήσεις εναντίον των μαχητών του Ντά’ες στην Συρία.

Η φήμη του περίφημου γερμανικού άρματος μάχης Leopard 2 τα οποίο αποτελεί την ραχοκοκκαλιά των τεθωρακισμένων δυνάμεων του NATO, δέχθηκε ισχυρό σφυροκόπημα στις μάχες με τους μαχητές του Ντά’ες στην Συρία.

Τουλάχιστον 10 από τα 60 τόνων άρματα μάχης καταστράφηκαν κατά την διάρκεια της τουρκικής προσπαθείας ανακατάληψης της στρατηγικής σημασίας βόρειας πόλης αλ-Μπάμπ, που βρίσκεται μόλις 15 μίλια νοτίων των τουρκικών συνόρων, ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης.

Οι Τούρκοι ανέπτυξαν στην επιχείρηση αρκετές εκατοντάδες στρατιώτες, η οποία άρχισε τον Σεπτέμβριο.

Όμως παρά τις αεροπορικές επιδρομές από τα Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη προς υποστήριξη των προελαυνόντων στρατευμάτων, δεν μπόρεσαν να καταλάβουν την πόλη μπροστά σε μια αποφασισμένη αντίσταση.

Αρκετές δεκάδες τούρκοι στρατιώτες και τοπικοί σύμμαχοι σκοτώθηκαν κατά τις μάχες. Η γερμανική εφημερίδα Die Welt ανέφερε ότι τουλάχιστον 10 Leopard 2 καταστράφηκαν και πολλά άλλα υπέστησαν ζημιές κατά τις οδομαχίες στα προάστια της αλ-Μπάμπ. Λέγεται ότι στις επιθέσεις εναντίον των αρμάτων οι τζιχαντιστές χρησιμοποίησαν τους αντιαρματικούς πυραύλους αμερικάνικης κατασκευής TOW και ρωσικής κατασκευής Kornet.

Τον προηγούμενου μήνα οι Τούρκοι ηγέτες κατηγόρησαν την διακυβέρνηση του Ομπάμα για την μη παροχή αεροπορικής υποστήριξης προς τις μονάδες τους που εμπλέκονται στις επιχειρήσεις της αλ-Μπαμπ.

Το 60 τόνων Leopard 2, κατασκευασμένο από την βαυαρική Krauss-Maffei, είναι σε υπηρεσία από την δεκαετία του 1980. Συνολικά αγοράστηκαν 2100 από τον Γερμανικό Στρατό. Όμως μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, οι αμυντικές περικοπές προκάλεσαν τη δραματική μείωση στους αριθμούς, και μόνο 325 από τις εκσυγχρονισμένες εκδόσεις παραμένουν στο οπλοστάσιο των επιλαρχίων της χώρας. Περίπου 20 από αυτά επανασχεδιάστηκαν σε μεγάλο βαθμό και εκσυγχρονίστηκαν στο μοντέλο A7, αλλά πολλά είναι απο τα πρώτα μοντέλα A4 -τα ίδια που χρησιμοποιούνται από τον Τουρκικό Στρατό.

Τα Leopard 2 εξήχθησαν ευρέως κατά τη διάρκεια των ετών. Αριθμός χωρών -συμπεριλαμβανομένων των: Αυστρίας, Δανίας, Φινλανδίας, Ελλάδας, Ολλανδίας, Τουρκίας, Ισπανίας, Σουηδίας και Ελβετίας- εξόπλισαν τους στρατούς τους με το μοντέλο. Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ο Γερμανικός Στρατός άρχισε να πουλάει τα πλεονασματικά τεθωρακισμένα οχήματα, και πολλοί άλλοι σύμμαχοι, όπως η Πολωνία, εκμεταλλεύτηκαν τις πωλήσεις για να εξοπλιστούν τους στόλους των τεθωρακισμένων τους με Γερμανικά άρματα μάχης.

turkey_leopard_2a4

Το άρμα κέρδισε το 2003 την φήμη ως “άτρωτο”, όταν ένα Καναδικό Leopard 2 επιβίωσε χωρίς απώλειες και μόνο μικρές ζημίες σε μια περίφημη τεράστια έκρηξη νάρκης των Ταλιμπαν.

Όμως οι επικριτές είπαν ότι τα άρματα, τα οποία έιχαν σχεδιαστεί ειδικά για την αντιμετώπιση της Σοβιετικής τεθωρακισμένης προώθησης μέσα απ’ τις Γερμανικές πεδιάδες, δεν είναι κατάλληλα για μάχη σε αστικό περιβάλλον.

Η μετωπική θωράκιση του σκάφους και πύργου στο Leopard 2 είναι παχύτερη από τις πλευρές και το πίσω μέρος του ερπυστριοφόρου οχήματος.

@RamiAILoIah/twitter

@RamiAILoIah/twitter

Οι σχεδιαστές του άρματος, οι οποίοι έπρεπε να πετύχουν τον βέλτιστο συνδυασμό προστασίας, ευελιξίας και ισχύς πυρός, τόνιζαν ανέκαθεν την ανάγκη της κινητικότητας στο πεδίο της μάχης, κάνοντας τη θωράκιση τους στις πλευρές και στο πίσω μέρος ελαφρύτερη από ότι τα υπόλοιπα Δυτικά άρματα όπως το αμερικάνικό M1A2 Abrams και το Βρετανικό Challenger 2.

Επίσης, τα τουρκικά Leopard 2 δεν διαθέτουν εκρηκτική αντιδραστική θωράκιση (ERA) ή συστήματα ενεργητικής προστασίας (APS) για να παρεμποδίσουν τους εισερχόμενους αντιαρματικούς καθοδηγούμενους πυραύλους. Τα APS αντιμετωπίζουν απειλές όπως τις πυραυλο-ωθούμενες βομβίδες ή αντιαρματικους καθοδηγούμενους πυραύλους συνδυάζοντας των ηλεκτρονικό εντοπισμό των εχθρικών πυρών με παρεμβολεις, προπετάσματα καπνού και αναχαιτιστές που αποσκοπούν στην καταστροφή των απειλών.

@RamiAILoIah/twitter

@RamiAILoIah/twitter

Οι μαχητές του Ντά’ες φαίνονται να έχουν καταλάβει αυτό το θέμα ευπάθειας στην επίθεση των Leopard όταν εισήλθαν στην αλ-Μπαμπ, στοχεύοντας στις πλευρές και το πίσω μέρος τους στις επιθέσεις που ανάγκασαν τον Τουρκικό Στρατό να εγκαταλείψει την προώθηση του μέσα στην πόλη.

Ο Ραλφ Ραθ, ο επικεφαλής του Μουσείου Αρμάτων στο Μουνστερ, είπε οι φωτογραφίες και τα βίντεο στο διαδίκτυο που προέβαλλαν την καταστροφή των αρμάτων μάχης Leopard στην Συρία κατέστησαν σαφές ότι τα άρματα είναι ευάλωτα.

“Σε αντίθεση με τις κοινές αντιλήψεις, τα άρματα μάχης δεν είναι μεμονωμένοι μαχητές”, είπε. Αναφερόμενος στα βίντεο που προέβαλλαν τα άρματα Leopard να κινούνται ολομόναχα μέσα στην αλ-Μπαμπ, είπε ότι στα αστικά πεδία μάχης “τα άρματα μάχης πάντα χρειάζονται δίπλα τους το πεζικό που μπορεί να προστατεύσει τις ευάλωτες πλευρές τους”.

@RamiAILoIah/twitter

@RamiAILoIah/twitter

Marcus Kloeckner

Απόδοση/Μετάφραση από το stripes.com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: