Η παραπλάνηση είναι ένα από τα ισχυρότερα όπλα στη διάθεση των πιο ευφάνταστων διοικητών. Τα δολώματα ειναι απλώς ένα μέρος του φάσματος των επιλογών παραπλάνησης. Ιστορικά, η χρήση δολωμάτων στις σύγχρονες πολεμικές επιχειρήσεις έγινε γνωστή από την επιχείρηση Quicksilver του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ). Αυτη η άκρως απόρρητη επιχείρηση του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (Β’ ΠΠ) στρατολόγησε καλλιτέχνες και μηχανικούς για να δημιουργήσουν πλήθος δολωμάτων συμπεριλαμβανόμενων ολόκληρων αεροδρομίων γεμάτα με ξύλινα αεροπλάνα και τεθωρακισμένες μεραρχίες κατασκευασμένες απο πνευστά ομοιώματα-δολώματα συνεισέφεραν στην απόκρυψη κινήσεων των στρατευμάτων και το μπέρδεμα των προθέσεων των Διοικητών. Πιο πρόσφατα, η αυτοαποκαλούμενη τρομοκρατική οργάνωση “Ισλαμικό Κράτος (στο εξής Ντά’ες) χρησιμοποίησε ομοιώματα βαριών όπλων και οχημάτων για να αντιμετωπίσει το συντριπτικό αεροπορικό πλεονέκτημα των Δυτικών και Ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων που επιχειρούσαν εναντίον της.

Το κίνημα Ανσάρ Αλλάχ, που ειναι γενικώς γνωστό ως Χούθις, υιοθέτησε παρόμοιες τακτικές παραπλάνησης με το Ντά’ες. Αρχίζοντας στα τέλη 2017, λίγους μήνες μετά την μάχη της Μοσούλης κατά τη διάρκεια της οποίας χρησιμοποιήθηκαν από το Ντά’ες πολλά δολώματα, τα ομοιώματα οχημάτων και πυρομαχικών των Χούθις άρχισαν να εμφανίζονται στο πεδίο της μάχης. Τα δολώματα του Ντά’ες γενικά φάνηκαν να έχουν μεγαλύτερη λεπτομέρεια, συχνά διέθεταν την μορφή συγκεκριμένης πλατφόρμας όπλων ή οχημάτων, ακόμα αντέγραφαν εποχούμενα όπλα και λεπτομέρειες εξαρτημάτων. Συχνά τα δολώματα των Χουθις ειναι πιο πρόχειρα απο τα αντίστοιχα του Ντά’ες. Γενικά τα ομοιώματα των Χούθις ειναι περισσότερο κατά προσέγγιση στο σχήμα και λιγότερο λεπτομερή. Για να αντισταθμιστεί η έλλειψη λεπτομερειών, συνήθως τα δολώματα των Χούθις αποκρύπτονται με δίχτυα ή κρύβονται ανάμεσα σε ανομοιογενή εδάφη. Από τον αέρα, αυτά ίσως να μπερδευτούν με πραγματικά όπλα και οχήματα.

Πιθανόν οι διαφορές στην κατασκευή ανάμεσα στα δολώματα των Χούθις και τα δολώματα του Ντά’ες να επισημαίνουν τη διάφορα στις προθέσεις των δύο ομάδων. Τα δολώματα του Ντά’ες ήταν κυρίως συγκεκριμένα ομαδικά οπλικά συστήματα και οχήματα. Με τη χρήση ομοιωμάτων συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων, το Ντά’ες σκόπευε να εγκαθιδρύσει με επιτυχία τρεις στόχους: να τροποποιηθούν τα επιχειρησιακά σχέδια του συνασπισμού, να αποκρυφτούν οι κινήσεις στρατευμάτων, και να προβάλει μια διογκωμένη παρουσία αντοχής της δύναμης του. Τα ομοιώματα του Ντά’ες τοποθετήθηκαν κυρίως σε αστικές περιοχές και υπηρετήσαν στον δευτερεύοντα σκοπό να κατευθύνουν τις αεροπορικές επιδρομές του Συνασπισμού προς τους πολίτες και τις πολιτικές υποδομές, τόσο για λόγους τρομοκρατίας οσο και προπαγάνδας.

Τα δολώματα των Χούθις, από την άλλη πλευρά, πιθανόν προορίζονται κυρίως να υπηρετούν ως αντιπερισπασμός, σπαταλώντας το χρόνο και τους πόρους του Συνασπισμού. Τα ομοιώματα των Χούθις περιλαμβάνουν πυροβόλα πυροβολικού, πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων (ΠΕΠ) και ακόμα και τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους. Ανάλυση των δολωμάτων των Χούθις δείχνει ότι σχεδόν πάντα βρίσκονται σε περιοχές ερημικών κοιλάδων με επιπρόσθετη απόκρυψη (π.χ. δίχτυα παραλλαγής). Ειναι πιθανόν οι δυνάμεις των Χούθις να χρησιμοποιούν τα ομοιώματα για να προσφέρουν δελεαστικούς στόχους για τον υπό σαουδαραβική ηγεσία Συνασπισμό, κρατώντας τα πραγματικά όπλα τους ασφαλή κάπου φυλαγμένα. Το πλεονέκτημα της αεροπορικής ισχύος του Συνασπισμού ειναι σημαντικό, και οι δυνάμεις των Χούθις αναμφίβολα αναζητούν τρόπους να εξασφαλίσουν κατά κάποιο τρόπο ίσους όρους αναμέτρησης.

Όντως, η σύγχρονη χρήση δολωμάτων σε ένα τακτικό πλαίσιο έχει σχεδόν εξ ολοκλήρου εξυπηρετήσει στην αντιστάθμιση της εχθρικής αεροπορικής υπεροχής. Παράλληλα οι σύγχρονες αεροπορικές δυνάμεις αποτελούν μια σημαντική απειλή τόσο για το Ντά’ες όσο και για τους Χούθις, αυτές οι δύο οργανώσεις έχουν αναπτύξει τα δικά τους δολώματα με εμφανώς διαφορετικούς τρόπους. Λαμβάνοντας υπόψη οτι το Ντά’ες συνήθιζε να χρησιμοποιεί δολώματα για να τροποποιεί τα αποτελέσματα συγκεκριμένων εν εξέλιξη χερσαίων πολεμικών επιχειρήσεών, τα δολώματα των Χούθις φαίνονται να προσανατολίζονται προς τον περιορισμό της αποτελεσματικότητας μιας μεγάλης, κατανεμημένης εκστρατείας αεροπορικών επιδρομών. Αυτά τα δολώματα ίσως να οδηγήσουν στην σπατάλη πολύτιμων πόρων του Συνασπισμού, αν μη τι άλλο όλον τον χρόνο που δαπανιέται από τους επιτελείς και σκοπευτές για την ταυτοποίηση στόχων και την ανάπτυξη πακέτων σκόπευσης. Η συντήρηση αεροπλάνων, ανθρωποώρες πιλότων, και τα πυρομαχικά ειναι επίσης σε κίνδυνο να χρησιμοποιηθούν αναποτελεσματικά. Τα αεροσκάφη που εξαπολύουν όπλα εναντίον ψευδών στόχων ειναι επίσης σε μεγάλο βαθμό “εκτός μάχης”, ειναι λιγότερο διαθέσιμα για εγγύς αεροπορική υποστήριξη (CAS) και ρόλους πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR). Εαν οι δυνάμεις των Χούθις απολαύσουν την ελάχιστη επιτυχία, αυτά τα δολώματα πιθανόν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται στον γεμενιτικό πόλεμο φθοράς.

Daniel Hughes

Απόδοση/Μετάφραση απο το armamentresearch.com για την Προέλαση.

 

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

One Response

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: