Την 6η Νοεμβρίου, το ρωσικό υπουργείο άμυνας ανακοίνωσε ότι η χώρα επέκτεινε την εμβέλεια των ντροούν εξοπλισμένα με πομπούς παραπλάνησης στα 100 χιλιόμετρα ή άνω των 60 μιλίων. Ντρόουν που ενεργούν ως πλατφόρμες για, και όχι μόνο για την στοχοποίηση, τα μέσα ηλεκτρονικού πολέμου σημαίνει ότι ο εντοπισμός ενός τέτοιου ιπτάμενου συστήματος πάνω από το κεφάλι μπορεί να σηματοδοτεί τα επερχόμενα πυρά όπως επίσης και την ξαφνική ανικανότητα αίτησης για βοήθεια.

“Για αρκετά χρόνια η Ρωσία χρησιμοποιεί ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα εξοπλισμένο με παρεμβολέα κινητής τηλεφωνίας,” δήλωσε ο Σαμουήλ Μπέντετ, αναλυτής ερευνών στο Κέντρο Ναυτικών Αναλύσεων. Τα ντροόυν επιχειρούν σε ομάδες δυο ή τριών οχημάτων μαζί με έναν επίγειο σταθμό, συνολικά ομαδοποιούνται ω συστήματα “Leer-3”.

“Οταν αυτά τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα πετούν σε ομάδες, ένα ενεργεί ως αναμεταδότης σημάτων και επικοινωνιών ενώ το άλλο ενεργεί ως παρεμβολέας,” δήλωσε ο Μπέντετ. “Αυτά τα συστήματα Leer-3 υπάρχουν για περίπου δύο χρόνια σε αυτήν την κατάσταση.”

Αυτό που άλλαξε είναι η εμβέλεια του παρεμβολέα. Ήδη, τα ντροούν Orlan-10 διαθέτουν εμβέλεια 75 μιλίων, το οποίο σημαίνει ότι, με την τελευταία αναβάθμιση στον παρεμβολέα, η ομάδα των ντροούν μπορεί να παρεμβάλει τα σήματα σε απόσταση 135 μιλιών μακριά από το σημείο εκτόξευσης του ντρόουν. Το TASS μετέδωσε ότι η εμβέλεια των 60 μιλίων είναι 3,5 φορές αυξημένη ως προς την απόσταση από την αρχική εμβέλεια.

Επιπλέον, ο Μπέντετ δήλωσε ότι υπάρχει η πιθανότητα αυτή η ικανότητα, ή μια παλιότερή έκδοση της, να έχει συμμετάσχει ήδη σε συγκρούσεις.

“Οι ουκρανικές δυνάμεις ισχυρίζονται οτι στην ανατολική Ουκρανία εντόπισαν συστήματα Leer-3, ενώ υπάρχουν πιθανά στοιχεία ότι τα Leer-3 χρησιμοποιήθηκαν επίσης και στην Συρία,” δήλωσε ο Μπέντετ. “Οι ρωσικές δυνάμεις εκπαιδεύονται συνεχώς με τα Leer-3 καθώς εκτελούν καταστολή των διαβιβάσεων και επικοινωνιών κινητής τηλεφωνίας του αντιπάλου, την ταυτοποίηση και την αναπόφευκτη καταστροφή της εχθρικής δύναμης. Στην πραγματικότητα, αυτού του είδους η εκπαίδευση είναι μέρος του κανονισμού (τακτικών, τεχνικών και διαδικασιών) στον ηλεκτρονικό πόλεμο και τις υπόλοιπες δυνάμεις του Ρωσικού Στρατού.”

Οι εξελίξεις στον ηλεκτρονικό πόλεμο είναι μερικά από τα κρίσιμα στοιχεία που καθοδηγούν την εξέλιξη των αυτόνομων συστημάτων για τον Στράτο. Προς το παρόν, τα ντροούν εκτελούν ηλεκτρονικό πόλεμο εναντίον επικοινωνιών κινητής τηλεφωνίας. Σε αυτό το σενάριο, είναι εύκολο να φανταστούμε την μετατροπή διαφόρων οχημάτων σε μηχανές παρεμβολών στα μελλοντικά πεδία μάχης …και ίσως στα σημερινά.

©Vadim Savitsky | Με νέους πομπούς παραπλάνησης κινητών τηλεφώνων, αυτά τα ντροούν μπορούν να παρεμβάλουν επικοινωνίες σε απόσταση 135 μιλίων μακριά απο το σημείο εκτόξευση τους.

Kelsey D. Atherton

Απόδοση/Μετάφραση απο το c4isrnet.com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: