Στο πλαίσιο της τριμερούς Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου και των διμερών συναντήσεων, «επιβεβαιώσαμε εκ νέου τη σταθερή ανάπτυξη της ευρύτατης και πολύπλευρης συνεργασίας μας», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τις κοινές δηλώσεις τους με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι πρόκειται για συνεργασία «μεταξύ λαών με μακροχρόνιους δεσμούς, μεταξύ χωρών που βρίσκονται στην ίδια γεωγραφική περιοχή και διαθέτουν κοινή αντίληψη και προσέγγιση επί σειράς ζητημάτων» και σημείωσε ότι οι τρεις χώρες βρίσκονται «σε μια δοκιμαζόμενη περιοχή, σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από αυξανόμενη αποσταθεροποίηση και τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις». Υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο αυτό «η τριμερής συνεργασία μας αποτελεί πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας και εκπέμπει και το μήνυμα της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή». Εξήγησε ότι με αυτή την προσέγγιση εξέτασαν τις τελευταίες εξελίξεις σε όλα τα διεθνή, τα μεγάλα ζητήματα στην περιοχή και διεθνώς.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς σε αυτά τα ζητήματα που περιλαμβάνονται στην κοινή δήλωση των Αθηνών που υιοθέτησαν Ελλάδας-Αίγυπτος-Κύπρος.

Για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου:

-Τόνισαν τη σημασία που έχει (τόσο για τον λαό της Κύπρου όσο και για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή μας) η εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό επί τη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

-Παράλληλα, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις πρσπάθειες του ΟΗΕ στη Συρία, τη Λιβύη και την Υεμένη. Υπογράμμισαν την ανάγκη να εξασφαλιστεί η ειρήνη στη Συρία με όρους που θα επιτρέψουν τη συμφιλίωση για την ανοικοδόμηση της χώρας.

-Εξέφρασαν την υποστήριξη τους στις διεθνείς πρωτοβουλίες για αποτελεσματική αντιμετώπιση των τρομοκρατικών δυνάμεων που βασίζονται στον θρησευτικό φονταμενταλισμό όπως ο ISIS.

-Υπό το φως των περιφερειακών προκλήσεων υπογράμμισαν την ανάγκη να υπάρξει ολοκληρωμένη προσέγγιση από τη διεθνή κοινότητα και ιδίως από την ΕΕ για την αντιμετώπιση της μεγάλης αυτής προσφυγικής κρίσης που βιώνουμε, μια προσέγγιση που στοχεύει τόσο στην αποτελεσματική ανθρώπινη διαχείριση του φαινομένου, την καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων των διακινητών όσο όμως και την αντιμετώπιση των αιτιών του, δηλαδή των συγκρούσεων των πολέμων και της φτώχειας.

-Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, τόνισαν τη σημασία που έχει η δίκαιη επίλυση του Παλαιστινιακού ζητήματος για την εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τον νέο κύκλο βίας που έχει ανοίξει και τόνισαν την ανάγκη για έναρξη αξιόπιστων ειρηνευτικών συνομιλιών που θα οδηγήσουν στην εγκαθίδρυση ενός Παλαιστινιακού κράτους επί τη βάση των συνόρων του 1967 και με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ενίσχυση συνεργασίας στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι συμφώνησαν στην ενίσχυση της συνεργασίας τους στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών στους οποίους είτε συμμετέχουν όλοι μαζί είτε χωριστά. Υπογράμμισαμε ειδικότερα, είπε, τα αμοιβαία οφέλη που προκύπτουν από την ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ -Αιγύπτου και την ανάγκη η ΕΕ να στηρίξει ουσιαστικά την Αίγυπτο, ώστε αυτή η τόσο σημαντική χώρα για την περιφερειακή σταθερότητα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις τεράστιες προκλήσεις που αναδύονται και να βοηθηθεί για να προχωρήσει ακόμα περισσότερο τις αναγκαίες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στο εσωτερικό της.

Ενέργεια

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως συμφώνησαν ότι η περιοχή μας, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, βρίσκεται και αντιμέτωπη με τεράστιες δυνατότητες «που αν αξιοποιήσουμε σωστά μπορούμε να προχωρήσουμε με πολύ σημαντικά βήματα σε μια κατέυθυνση συνανάπτυξης και ευημερίας για τους λαούς μας».

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός είπε ότι συζήτησαν για ενεργειακά δίκτυα και τις εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, για την ανακάλυψη του κοιτάσματος Zhor στην Αίγυπτο, την περαιτέρω αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων, την προώθηση των αγωγών ενέργειας μέσα από τον ελλαδικό χώρο, του TAP του ΙGB, αλλά και πιθανών νέων αγωγών που θα προκύψουν από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο.

Επιπλέον, τόνισε ότι συμφώνησαν παράλληλα «στην επιτάχυνση των διαβουλεύσεων για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των τριών χωρών, όπου αυτό είναι δυνατό και πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου». Τόνισε ότι ξεκαθαρίζουν ότι «η συνεργασία μας αυτή δεν εξελίσσεται στο πλαίσιο μιας λογικής αποκλεισμού τρίτων χωρών ή εναντίον τρίτων χωρών». «Κάθε άλλο», συνέχισε, «αποτελεί μια ανοικτή πρόκληση και στις υπόλοιπες χώρες της περιοχής για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών επί τη βάση του διεθνούς δικαίου αλλά και για προώθηση συνεργειών προς όφελος των λαών και της σταθερότητας στην περιοχή».

Αμοιβαίες επενδύσεις

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ακόμα ότι συμφώνησαν στην ανάπτυξη της διαλιμενικής συνεργασίας των τριών χωρών, με στόχο την ενίσχυση των εμπορικών τους ανταλλαγών και των θαλάσσιων μεταφορών. Συζήτησαν για τις μεγάλες αλλαγές που φέρνει η κατασκευή της νέας διώρυγας στο Σουέζ, η ανάπτυξη των ελληνικών λιμανιών αλλά και η ενίσχυση της Κύπρου στον ναυτιλιακό τομέα. «Αναπτύξαμε τις δυνατότητες που διανοίγονται στις τρεις χώρες μας για αμοιβαίες επενδύσεις», τόνισε.

Μόνιμος μηχανισμός συνεργασίας

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι συμφώνησαν να επιταχυνθεί η συνεργασία σε όλους τους τομείς και ότι συμφωνήθηκε η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού συνεργασίας, ένας μηχανισμός που θα λειτουργεί σε μόνιμη βάση, ένα συμβούλιο που θα συναντάται τακτικά και θα συντονίζεται από τα υπουργεία Εξωτερικών των τριών χωρών. Συμφώνησαν, είπε, στη δημιουργία εξειδικευμένης επιτροπής για θέματα γαλάζιας οικονομίας που καλύπτει κι άλλους τομείς όπως οι παράκτιος τουρισμός, η αλιεία, η ιχθυοκαλλιέργεια, η προστασία του περιβάλλοντος. «Όλα αυτά τα επίπεδα συνεργασίας έχουν ιδιαίτερη σημασία σε μια περίοδο που βγαίνουμε σταδιακά αλλά με αυτοπεποίθηση από διαφορετικού τύπου, βαθύτατες όμως, κρίσεις στις χώρες μας. Κρίσεις που αντιμετωπίζουμε με επιτυχία και από τις οποίες οι λαοί μας βγαίνουν με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία», υπογράμμισε.

Ακόμα, συμφώνησαν από εδώ και στο εξής οι συναντήσεις τους να έρχονται ως επιστέγασμα υλοποίησης όσων έχουν συμφωνήσει και ότι στην επόμενη τους συνάντηση, που μετά από πρωτοβουλία του Αλ Σισι θα γίνει στο Κάιρο τον επόμενο χρόνο, «ελπίζουμε ότι θα έχουμε να παρουσιάσουμε έργο που πιθανώς να εξειδικευτεί και με τα εγκαίνια συγκεκριμένων πρωτοβουλιών ή έργων, στο αιγυπτιακό έδαφος, αργότερα στο κυπριακό, το ελληνικό, που θα αφορούν την τριμερή συνεργασία των τριών κρατών αλλά και επιχειρήσεων από τις τρεις χώρες.

«Σήμερα βάζουμε γερά θεμέλια για το όραμα μας για μια Μεσόγειο ειρήνης και σταθερότητας»

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «η επιτυχής συνεργασία μας και τα αποτελέσματα που φέρνει αναδεικνύουν τη σημασία της ουσιαστικής Ευρωμεσογειακής συνεργασίας και αποδεικνύουν ότι η εύθραυστη περιοχή μας μπορεί να καταπολεμήσει φαινόμενα εξτρεμισμού και φονταμενταλισμού, φαινόμενα τρομοκρατικής βίας και μισαλλοδοξίας και να μετατραπεί σε κοιτίδα ειρήνης και ανάπτυξης όπως αρμόζει στην ιστορία της κοινής μας θάλασσας, της Μεσογείου».

«Δεν θέλουμε τη Μεσόγειο», τόνισε, «μια θάλασσα συγκρούσεων, αλλά ειρήνης σταθερότητας, διαπολιτισμικής ανταλλαγής, συνεργασίας, και σε αυτή την κατεύθυνση σήμερα βάζουμε γερά θεμέλια προκειμένου πετύχουμε αυτό το όραμα».

Σίσι: Ακλόνητη δέσμευση στην συνεργασία

Η σημερινή, για τρίτη φορά, σύγκληση της τριμερούς, στην Αθήνα «αντανακλά και αποδεικνύει την επιμονή όλων μας να συνεχίσουμε την πορεία μας προκειμένου να εξασφαλιστεί η πρόοδος και η ανάπτυξη, καθώς επίσης, συμβολίζει την ακλόνητη δέσμευσή μας στην απο κοινού συνεργασία, με βάση ένα κοινό όραμα προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Μ. Ανατολή», είπε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπτάλ Φατάχ αλ Σίσι στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων, μετά την τριμερή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Εξέφρασε ταυτόχρονα την ευγνωμοσύνη του για τα πρακτικά βήματα που αποφασίστηκαν για την ενεργοποίηση της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου σε πολλούς τομείς, «που εξασφαλίζουν πολλά υποσχόμενες ευκαιρίες, επικεφαλής των οποίων είναι ο τομέας της ενέργειας, του τουρισμού, των επενδύσεων και της ναυτιλίας».

Πρόσθεσε οτι «προσβλέπουμε σε συνεργασία σε αυτούς τους τομείς, η οποία θα αποδώσει τα οφέλη στους λαούς μας για ένα καλύτερο μέλλον, προσβλέπουμε την επόμενη περίοδο να υπάρχουν θετικά και απτά αποτελέσματα στην πραγματικότητα μέσα από κοινά έργα».

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου ανέφερε ότι η σημερινή διάσκεψη «αντανακλά την συμφωνία μας και την ταύτιση μας στα οράματα, καθώς συμφωνήσαμε στην ανάγκη να συνεχίσουμε την άοκνη συνεργασία μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς επίσης και για την καταπολέμηση των ιδεολογικών ριζών των τρομοκρατικών οργανώσεων σε μια περιοχή που βασίζεται στην ανεξιθρησκεία με διαχρονικό τρόπο».

«Εδώ οι θρησκευτικοί θεσμοί και τα θρησκευτικά όργανα οφείλουν να ασχοληθούν με το θέμα, ευχαριστώ την ελληνική κυβέρνηση για την διοργάνωση του θρησκευτικού διαλόγου τον περασμένο Οκτώβριο στην Αθήνα, στην διάσκεψη αυτή συμμετείχε η Αίγυπτος σε υψηλό επίπεδο λόγω της πεποίθησής μας για την σημασία αυτής της διάσκεψης και ελπίζουμε να παρακολουθήσουμε την εκτέλεση των εισηγήσεων αυτής της διάσκεψης», επισήμανε ο Φατάχ αλ Σίσι.

Ανέφερε ότι στην σημερινή διάσκεψη κορυφής, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν «στην ανάγκη εύρεσης δίκαιης λύσης του Παλαιστινιακού προβλήματος, στην εγκαθίδρυση ανεξάρτητου κράτους στα σύνορα της 4ης Ιουνίου 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, προκειμένου κάτι τέτοιο να συμβάλλει στην εξάλειψη ενός από τους μεγαλύτερους παράγοντες έντασης και αποσταθεροποίησης στην Μ. Ανατολή».

Υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο «απαιτεί πολλές προσπάθειές από όλες τις πλευρές».

«Επίσης, σύμφωνα με τις συζητήσεις μας, προκύπτει η ανάγκη εύρεσης λύσης των θεμάτων της Συρίας και της Λιβύης» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου ανέφερε ότι κατά την διάρκεια της διάσκεψης εξέφρασε «την συνέχιση της στήριξης της Αιγύπτου στις προσπάθειές επίλυσης του Κυπριακού με στόχο την εξασφάλιση της ενότητας του νησιού σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».

«Ακουσα με πολύ προσοχή τον εξοχότατο πρόεδρο της Κύπρου και τον εξοχότατο πρωθυπουργό της Ελλάδας, σχετικά με την αντιμετώπιση της αυξανόμενης μεταναστευτικής κίνησης, με βάση ανθρώπινη και όχι μόνο με πρίσμα την ασφάλεια, ούτως ώστε να προσεγγίσουμε αυτό το θέμα με ανθρώπινο πλαίσιο βάσει των διεθνών συνθηκών», πρόσθεσε.

Αναστασιάδης: Απόλυτη επιτυχία

Απόλυτα επιτυχή χαρακτήρισε την τριμερή συνάντηση ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, υπογραμμίζοντας ότι η Διακήρυξη της Αθήνας προάγει το Διεθνές Δίκαιο, την ασφάλεια και την ειρήνη.

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι «Κύπρος και Ελλάδα αποφασίσαμε να στηρίζουμε τα ζητήματα που προωθούν τις σχέσεις ΕΕ και Αιγύπτου».

Επίσης, σημείωσε ότι η ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή. «Η συνεργασία μας δεν στρέφεται εναντίον κανενός. Οι ενεργειακές πηγές μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες όλων», τόνισε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Kathimerini.gr

One Response

  1. ΔΝΤ

    Κατι Τ-80 που ειχε παρει η αιγυπτος για δοκιμες 34 κομματια αν θυμαμαι καλα παιζει να τα ζητησουν οι κυπραιοι αδερφοι μας? Και για ΒΜ-21 δεν θα ελεγα οχι…

    Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: