Η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ ανέθεσε στη Boeing και τη Northrop Grumman να σχεδιάσουν τον επόμενο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) της χώρας, στο πλαίσιο του προγράμματος GBSD (Ground Based Strategic Deterrent), που προορίζεται για την αντικατάσταση των πυραύλων Minuteman III.

Η Northrop Grumman ανακοίνωσε πως ανέλαβε συμβόλαιο 328 εκατομμυρίων δολαρίων για την περάτωση της φάσης «ωρίμανσης» τεχνολογίας και μείωσης ρίσκου (TMRR) του προγράμματος GBSD. «Ανυπομονούμε για την ευκαιρία να παρέχουμε στο έθνος ένα μοντέρνο σύστημα στρατηγικής αποτροπής που είναι ασφαλές, ανθεκτικό και οικονομικό» είπε ο Γουές Μπους, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Από πλευράς της, η Boeing ανακοίνωσε πως ανέλαβε την ανάπτυξη ενός προκαταρκτικού σχεδίου για τον επόμενο ICBM, στο πλαίσιο ενός συμβολαίου 349 εκατ. δολαρίων. To 2020, η αμερικανική πολεμική αεροπορία θα επιλέξει μία εταιρεία για να αναπτύξει το νέο χερσαίο στοιχείο της «πυρηνικής τριάδας» των ΗΠΑ (τα άλλα δύο είναι οι πύραυλοι που εκτοξεύονται από υποβρύχια και τα πυρηνικά όπλα που εκτοξεύονται από αεροσκάφη).

«Από την πρώτη εκτόξευση Minuteman το 1961, η αμερικανική πολεμική αεροπορία βασίζεται στις τεχνολογίες μας για μια ασφαλή και αξιόπιστη δύναμη ICBM» είπε ο Φρανκ Μακόλ της Boeing, διευθυντής Συστημάτων Στρατηγικής Αποτροπής και υπεύθυνος προγράμματος για το GBSD. «Καθώς η αεροπορία ετοιμάζεται να αντικαταστήσει τον Minuteman III, για άλλη μια φορά θα ανταποκριθούμε στο κάλεσμα, για να παρέχουμε τις δυνατότητες, την ευελιξία και την οικονομική προσιτότητα που απαιτεί η αποστολή».

Πηγή: Naftemporiki.gr

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: