Προφανώς, το Ντάες προσπαθεί να εξελίξει τη δική του έκδοση του αμερικάνικού συστήματος MIM-72A/M48 Chaparral, το οποίο χρησιμοποιεί αντίγραφο του Sidewinder ως πύραυλο εδάφους-αέρος. (Αιγυπτιακές Ένοπλες Δυνάμεις-IHS Janes)

Το Νταές προσπαθεί να κατασκευάσει ένα σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος (SAM) χρησιμοποιώντας τον πύραυλο αέρος-αέρος R-13. Αν η τρομοκρατική οργάνωση κατορθώσει να ξεπεράσει τις τεχνολογικές δυσκολίες, το σύστημα που θα προκύψει δεν θα αποτελεί μια σημαντική απειλή για τα αεροσκάφη του συνασπισμού και των πολιτικών-εμπορικών αερογραμμών.

Ο βρετανικός τηλεοπτικός σταθμός Sky News την 5η Ιανουαρίου 2016 τροφοδότησε νέους φόβους σχετικά με την αεροπορική ασφάλεια όταν μετέδωσε βίντεο που παρουσιάζει μαχητές του Νταές, να προσπαθούν, προφανώς, να μετατρέψουν ένα πύραυλο αέρος-άερος σε ένα αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος (SAM).

Ο Sky ανέφερε ότι απέκτησε το κινηματογραφικό απόσπασμα από Σύρους επαναστάτες οι οποίοι το βρήκαν πάνω σε έναν εκπαιδευτή του Νταές που προσπαθούσε να πλησιάσει τα σύνορα με την Τουρκία. Ισχυρίζεται ότι το απόσπασμα με τα πλάνα προβάλλει ειδικούς πυρομαχικών του Ντάες στο «Τζιχαντιστικό Πανεπιστήμιο» στην συριακή πόλη της Αλ Ράκκα να εργάζονται στο πώς θα «επαναλειτουργήσουν εκατοντάδες πυραύλους που αποκτήθηκαν από κυβερνήσεις δυτικών χωρών και έχουν αποσυρθεί λόγω παλαιότητας» με την κατασκευή θερμικών συσσωρευτών.

Καθώς στο βίντεο δεν εμφανίστηκε ούτε ένας ολοκληρωμένος πύραυλος, ενώ εντοπίστηκε το τμήμα καθοδήγησης αυτού που ενδεχομένως να ήταν ένας AIM-9 Sidewinder. Η κυριλλική γραφή των διακοπτών ελέγχου υποδήλωσαν ότι ήταν ένας R-13 (AA-2 Atoll): Το μικρού βεληνεκούς, καθοδηγούμενο με υπέρυθρες ακτίνες Σοβιετικό αντίγραφο του Sidewinder. Πολύ πιθανόν να ήταν μια έκδοση του R-13M που λαφυραγωγήθηκε απο αεροπορική βάση της Συρίας που καταλήφθηκε κατά τα τελευταία χρόνια.

Ο θερμικός συσσωρευτής του πυραύλου Sidewinder θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντικατασταθεί καθώς αποτελεί ένα ενσωματωμένο τμήμα της συσκευής εντοπισμού στόχου (σύστημα αισθητήρα εγγύτητας). Ο R-13 είναι πιθανόν παρόμοιος.

Κάποια από τα πλάνα προέβαλαν το τμήμα καθοδήγησης του πυραύλου τοποθετημένο στο προσαρμογέα πτερυγικού πυλώνα που χρησιμοποιείται για την εκτόξευση του από αεροσκάφος. Αυτός παρέχει ηλεκτρική ισχύ στον πύραυλο και συμπιεσμένο αέριο για την ψύξη του ερευνητή πριν την εκτόξευση του.

Επίσης διαθέτει την διασύνδεση ανάμεσα στον πύραυλο και το σύστημα έλεγχου πυρός του αεροσκάφους, δίνοντας τη δυνατότητα στον πιλότο να ενεργοποιήσει το πυρομαχικό και να ενημερωθεί όταν ο ερευνητής «κλειδώσει» πάνω σ’ενα στόχο, διευκολύνοντας, έτσι, την εκτόξευση του.

Neil Gibson

Απόδοση/Μετάφραση απο το IHS Janes για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: