Το Βιετνάμ παρήγγειλε από την Ρωσία 64 κύρια άρματα μάχης (MBT) T-90S/SK, την είδηση επιβεβαίωσαν τα κρατικά ειδησεογραφικά πρακτορεία του Ανόι την 21η Ιουλίου.

Οι αναφορές, οι οποίες επικαλέστηκαν σχόλια Ρώσων αμυντικών αξιωματούχων, οι οποίοι μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στην αεροδιαστημική έκθεση MAKS-2017 στην Μόσχα, ανέφεραν ότι η προμήθεια θα χρηματοδοτηθεί μεσώ δάνειου που θα χορηγηθεί από την Μόσχα.

Το Janes είχε αναφέρει πρώτη φορά στις αρχές Ιουλίου ότι ο Ρώσος κατασκευαστής αρμάτων UralVagonZavod αποκάλυψε στην ετήσια έκθεση του ότι είχε εξασφαλίζει μια παραγγελία από το Βιετνάμ για τα MBT T-90S/SK. Το T-90S είναι το βασικό εξαγωγικό μοντέλο, ενώ το επίθημα “K” ειναι αναφορά στις διοικητικές εκδόσεις.

Η αξία της συμφωνίας των T-90 δεν αποκαλύφθηκε, αλλά εκτιμάται ότι είναι περίπου 250 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Η επένδυση αντιπροσωπεύει την πρώτη μεγάλη παραγγελία νέων MBT που ο Λαϊκός Στρατός του Βιετνάμ (VPA) εξασφάλισε μετά από πολλά χρόνια. Οι επενδύσεις της άμυνας κατά την τελευταία δεκαετία και περισσότερο είχαν επικεντρωθεί σταθερά στον εκσυγχρονισμό του βιετναμέζικου ναυτικού και αεροπορίας.

Εκτός από τα MBT, οι ειδήσεις ανέφεραν ότι το Βιετνάμ είναι επίσης έτοιμο να προμηθευτεί από την Ρωσία τέσσερα πυραυλικά συστήματα αεράμυνας S-400 προς ενίσχυση των πυραυλικών ικανοτήτων εδάφους-αέρος και μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλού ρόλου MiG-35 για να αντικαταστήσουν τα μαχητικά MiG-21 της Λαϊκής Πολεμικής Αεροπορίας του Βιετνάμ (VPAF), τα οποία θεωρούνται ότι έχουν αποσυρθεί από την ενεργό υπηρεσία.

Ο αριθμός των Su-35 που θέλει να προμηθευτεί η VPAF δεν αποκαλύφθηκε, αν και προηγουμένως η υπηρεσία πετούσε με περισσότερα από 30 MiG-21 και είναι γνωστό ότι απαιτεί σημαντικούς πρόσθετους αριθμούς μαχητικών αεροσκαφών για να ενισχύσει την ικανότητα αεροπορικών επιχειρήσεων.

Για να υποστηρίξει αυτές τις προμήθειες και τα υπόλοιπα, τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων στο Ανόι ανέφεραν ότι η αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας προσπαθεί να επεκτείνει την παρουσία της στο Βιετνάμ.

Jon Grevatt

Απόδοση/Μετάφραση από το Janes.Com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: