Η Γερμανία πρόκειται να αγοράσει πέντε επιπλέον κορβέτες τύπου K130 εντός του 2017 ώστε να αντισταθμίσει τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα των πολεμικών πλοίων πολλαπλού ρόλου (MRCS) MKS 180, ανακοίνωσε ο Γερμανικός Κυβερνητικός συνασπισμός την 14η Οκτωβρίου.

Για να καλυφθούν οι ανάγκες ασφαλείας στην θάλασσα της Βαλτικής, στην Μεσόγειο και σε όλον τον κόσμο, ο Συνασπισμός εξετάζει την αγορά πέντε νέων κορβετών για 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ (€) περίπου 1,64 δολάρια ΗΠΑ για το Γερμανικό Ναυτικό”, ανακοίνωσαν με κοινό δελτίο τύπου οι δυο εισηγητές του Κυβερνών συνασπισμού στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής προϋπολογισμού, Γιοχάνες Κάρς και Εκχαρντ Ρεχμπεργκ.

Οι ειδήσεις ακολούθησαν την ενημέρωση του Γερμανικού υπουργείου Άμυνας προς το Κοινοβούλιο στις αρχές Οκτωβρίου ότι οι τελικές διαπραγματεύσεις της σύμβασης σχετικά με τα τέσσερα προγραμματισμένα MKS 180 MRCS πρέπει να παραταθούν, επεκτείνοντας το πρόγραμμα κατά έξι μήνες.

Ένα νέο χρηματοδοτικό πακέτο αξίας 1,5 δις € για το πρόγραμμα θα προστεθεί στον αμυντικό προϋπολογισμό του 2017. Έχει προταθεί η χρηματοδότηση των πέντε πλοίων να γίνει μέσω των κονδυλίων για τα MKS 180 και την αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού.

Ο αναπροσανατολισμός της χρηματοδότησης των MKS 180 προς το νέο πακέτο των K130 θα παρουσιαστεί τον Νοέμβριο στην τελική ανάγνωση του επερχόμενου προϋπολογισμού του 2017. Οι πρώτες κορβέτες αναμένεται να παραδοθούν μέσα στο 2019, με τα τρία πλοία να ακολουθούν το 2023.

Η καθυστέρηση δεν προαναγγείλει το τέλος του προγράμματος MKS 180 αλλά σημαίνει ότι θα επανέλθει με την επόμενη Κυβέρνηση και Κοινοβούλιο (μετά τις Ομοσπονδιακές εκλογές στα τέλη του 2017) ώστε γίνει επαναξιολόγηση του προγράμματος. Το IHS Janes θεωρεί ότι το Γερμανικό Ναυτικό και το υπουργείο Άμυνας της χώρας προτίθενται να παραμείνουν με τα τέσσερα προγραμματισμένα συν δύο επιπρόσθετα προαιρετικά, πλοία MKS 180. Το σχέδιο ναυπήγησης των επιπλέον κορβετών K130 είναι μια προσπάθεια να αποτραπούν τα κενά ικανοτήτων που θα προκληθούν από τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα MKS 180 και ταυτόχρονα να αυξηθεί ο αριθμός των μονάδων επιφανείας.

Sebastian Schulte

Απόδοση/Μετάφραση από το IHS Janes για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: