Το Ιράκ αγόρασε 73 κύρια άρματα μάχης (ΜΒΤαπό τη ρωσική αμυντική βιομηχανία ΟυραλΒαγκονΖαβόντ συμπεριλαμβανομένων T-90S και αρμάτων T-90SK σταθμού διοίκηση και ελέγχου Επιλαρχίας. Αυτή τη στιγμή ο Ιρακινός Στρατός χρησιμοποιεί τα αμερικανικής κατασκευής MBT M1A2 Abrams και τα παλιού τύπου ρωσικής κατασκευής άρματα T-72 και T-55.

Με την προμήθεια των MBT T-90, οι Ιρακινές Ένοπλες Δυνάμεις θα αυξήσουν την ισχύ πυρός των Επιλαρχιών αρμάτων μάχης με τα τελευταίας γενιάς ρωσικής κατασκευής άρματα μάχης.

Τον Ιούλιο του 2008, η Υπηρεσία Συνεργασίας Ασφάλειας (DSCA) του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ γνωστοποίησε το επίσημο αίτημα του Ιράκ για την αγορά των MBT M1 Abrams. Μ’ αυτή την προμήθεια, το Ιράκ έγινε ο τέταρτος χρήστης M1 Abrams στην Μέση Ανατολή μαζί με την Αίγυπτο (M1A1),το Κουβέιτ (M1A2) και τη Σαουδική Αραβία (M1A2 SEP).

Το T90S εισήλθε σε υπηρεσία με τον Ρωσικό Στρατό το 1992 και τον Φεβρουάριο του 2001 ο Ινδικός Στρατός υπέγραψε συμφωνία για την αγορά 310 T90S. Το T90 κατασκευάζεται από την ρωσική βιομηχανία ΟυραλΒαγκονΖαβόντ που έχει έδρα στο Νίζνι Ταγκίλ, στη Ρωσία.

Russia_T90SK

Το T90SK είναι εξοπλισμένο με περισσότερες κεραίες που είναι εγκατεστημένες στην οροφή του πύργου και μια APU (Μονάδα Βοηθητικής Ισχύος) βρίσκεται στο πίσω μέρος του σκάφους.

Το T90 είναι η εξαγωγική έκδοση του MBT T90. Το πρώτο πρωτότυπο του T90 κατασκευάστηκε το 1989 και η μαζική παραγωγή ξεκίνησε το 1992. T90S είναι οπλισμένο με το λειόκαννο πυροβόλο 2A46M των 125 χιλιοστών με ικανότητα να βάλλει τα βασικά πυρομαχικά όπως τα: APDS, HEAT, HE-FRAG αλλά επίσης και τον καθοδηγούμενο αντιαρματικό πύραυλο 9M119 Refleks (Νατοϊκή κωδικοποίηση AT11 Sniper).

Το άρμα T90SK σχεδιάστηκε για την παροχή εντολών διοίκησης και ελέγχου προς τις υφιστάμενες μονάδες, τη διευκόλυνση των τηλεπικοινωνιών με τους ανώτερους διοικητές και να διενεργεί επιχειρήσεις ως οργανικό τμήμα μονάδων και υπομονάδων.

Το άρμα μάχης διοικήσεως είναι παραγωγό του άρματος T90S και διακρίνεται από το σταθμό ασυρμάτου R-168-100 KBE HF, το σταθμό εξοπλισμού πλοήγησης και το περισκόπιο PAB-2M.

Ο κυρίως οπλισμός, τα συστήματα προστασίας, το συγκρότημα ισχύος, η μετάδοση, το σύστημα αναρτήσεως, οι συσκευές παρατήρησης, η συλλογή διέλευσης βαθέως υδάτινου κωλύματος, ο ενσωματωμένος εξοπλισμός αυτοέλεγχου και ο εξοπλισμός εκκαθάρισής ναρκών ειναι παρόμοια με αυτα που διαθέτει το βασικό T90S.

Απόδοση/Μετάφραση απο το ArmyRecognition.Com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: