Το επιθετικό ελικόπτερο Mi-28NE. (Πηγή: Dmitry Terekhov)

Η κυβέρνηση του Ιράκ έχει εγκρίνει τη μεγάλη σύμβαση για την απόκτηση ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού ύψους αξίας 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων δημοσιεύει το Lenta.ru. H προκαταρκτική συμφωνία υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2012 και πρόκειται να επεκταθεί: 40 επιθετικά ελικόπτερα Mi-28NE πρόκειται να παραδοθούν στο Ιράκ αντί των 36. Η αξία της συμβάσεως όμως πρόκειται να παραμείνει η ίδια.

Η σύμβαση για την παράδοση του στρατιωτικού εξοπλισμού έχει υπογραφεί στα πλαίσια της επίσκεψης του ιρακινού πρωθυπουργού, Νουρί αλ Μαλίκι, στη Μόσχα. Η προηγούμενη συμφωνία περιελάμβανε την παράδοση 48 αντιαεροπορικών συστημάτων Pantsir S1 και 36 επιθετικών ελικοπτέρων Mi-28NE. Οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει επίσης στη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων σχετικά με την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών MiG-29M/M2 και τεθωρακισμένων οχημάτων στο Ιρακ. Νωρίτερα η συμφωνία «πάγωσε» λόγω υπονοιών διαφθοράς στη σύμβαση.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=8-rgo6u2o-0]

Στα τέλη Μαρτίου η κυβέρνηση του Ιράκ ενέκρινε τον Αμυντικό προϋπολογισμό του 2013 στον οποίο διέθετε κονδύλια για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού. Η συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και του Ιρακ για την παράδοση περισσοτέρων ελικοπτέρων επιτεύχθηκε, προκειμένου να διαλυθούν οι υποψίες, δημοσιεύει η εφημερίδα Vedomosti. Πηγή από τον τομέα της αμυντική βιομηχανίας δήλωσε πως η σύμβαση με το Ιράκ θα τεθεί σύντομα σε ισχύ και η εφαρμογή της θα ξεκινήσει αυτό το έτος.

Η συμφωνία παράδοσης  αμυντικού εξοπλισμού ρωσικής κατασκευής είναι η μεγαλύτερη, στην μεταπολεμική ιστορία του Ιρακ, που έχει υπογραφεί με μία χώρα εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) ή των συμμάχων της. Επί του παρόντος οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής αμυντικού υλικού στο Ιράκ. Το Ιράκ έχει ήδη αγοράσει αμερικάνικής κατασκευής όπλα αξίας μεγαλύτερης των 12 δισ. δολ. Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής αμυντικού υλικού στο Ιράκ.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=AJYQDuzAFSw]

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: