Το άρμα μάχης Tiam αποκαλύφθηκε την 13η Απριλίου μαζί με το Bahman που φαίνεται στο παρασκήνιο. (IRNA)

Οι χερσαίες δυνάμεις του Ιράν αποκάλυψαν την 13η Απριλίου νέα οχήματα συμπεριλαμβανομένου του άρματος μάχης Tiam, το οποίο φαίνεται να είναι μια ένωση αμερικάνικων και κινεζικών αρμάτων.

Το σκάφος του Tiam είναι του M47M, μιας έκδοσης του αμερικάνικου M47 που χρησιμοποιεί τον κινητήρα από το άρμα μάχης M60A1. Το M47M κατασκευάζεται στο Ιράν από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 και τον Απρίλιο του 2014 Ιράν αποκάλυψε την τροποποιημένη έκδοση με την ονομασία Sabalan. Το Sabalan ήταν οπλισμένο μ’ ένα πυροβόλο που έμοιαζε με το ραβδωτό L-7 των 105 χιλιοστών αντί του αρχικού των 90 χιλ.

Το Tiam διαθέτει επίσης πυροβόλο των 105 χιλ., όμως είναι τοποθετημένο πάνω σε αυτό που μοιάζει να είναι ο πύργος του κινέζικου άρματος μάχης Type 59/69. Αν και βασίζεται στο T-55, κάποιες εκδόσεις των Type 59 και Type 69 είναι οπλισμένες με το πυροβόλο L-7 των 105 χιλ. Αντί των 100 χιλ. που είναι τοποθετημένο στα σοβιετικά άρματα.

Η υπερκατασκευή του σκάφους του M47M φαίνεται να έχει ανυψωθεί για να δεχθεί τον μεγαλύτερο πύργο του Type 59.

Επίσης αποκαλύφθηκε: ένα αυτοκινούμενο αντιαεροπορικό σύστημα των 57 χιλ. με το ονομασία Bahman και ένα όχημα εντοπισμού Πυρηνικών, Βιολογικών και Χημικών απειλών (ΠΒΧ) με την ονομασία Shahram.

Το Bahman εμφανίστηκε να αποτελείται από ένα συρρικνωμένο πύργο του σοβιετικου αυτοκινούμενου αντιαεροπορικού πυροβόλου ZSU-57-2 τοποθετημένο στο πίσω μέρος ενός φορτηγού 6X6 KrAZ. Το σύστημα υποστέλλει τέσσερις υδραυλικούς σταθεροποιητές πριν την εκτέλεση βολής.

Το Shahram είναι ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού BTR-60 εξοπλισμένο με αισθητήρες ΠΒΧ και συστήματα προστασίας.

Διαφορά άλλα οχήματα και οπλικά συστήματα παρατηρήθηκαν κατά την παρουσίαση της 13ης Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων ανακατασκευασμένων αρμάτων Shir (ιρανική έκδοση του Chieftain) και T-62.

Το νέο άρμα με την ονομασία Karrar δεν αποκαλύφθηκε. Tον Φεβρουάριο o υπουργός άμυνας του Ιράν αποκάλυψε την ύπαρξη του άρματος, λέγοντας ότι θα είναι τουλάχιστον εξίσου ικανό με το ρωσικό T-90.

Ο Αρχηγός του Στρατού Υποστράτηγος Αχμαντ Ρέζα Πουρδαστάν δήλωσε στους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια της τελετής την 13η Απριλίου, οτι το Karrar θα “αποκαλυφθεί αυτόν ή τον επόμενο μήνα”.

Bahman (ZSU-57-2)

Tiam 105mm

Tiam 105mm

Tiam 105mm

Tiam 105mm

Tiam 105mm

Tiam 105mm

Bahman (ZSU-57-2)

Shahram (BTR-60)

Shahram (BTR-60)

Jeremy Binnie

Απόδοση/Μετάφραση από το IHS Janes για την “Προέλαση.”

Αρέσει σε %d bloggers: