Κορβέτα κλάσης Sa’ar 5 στη Σούδα κατά τη διάρκεια της άσκησης «NOBLE DINA 2015». (US Navy)

Την Δευτέρα το Ισραήλ υπέγραψε συμφωνία για την αγορά τεσσάρων περιπολικών πλοίων από το γερμανικό ναυπηγείο ThyssenKrupp για να προστατεύσει τις θαλάσσιες εγκαταστάσεις αερίου, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιαλόν.

Η συμφωνία, αξίας 430 εκατομμυρίων ευρώ (€), θα βελτιώσει σημαντικά την ικανότητα προστασίας των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Μεσόγειο από το Ισραηλινό Ναυτικό.

«Σήμερα το πρωί, υπογράψαμε μια σύμβαση με το γερμανικό ναυπηγείο ThyssenKrupp Marine Systems το οποίο πρόκειται να μας παρέχει τέσσερεις κορβέτες για τα επόμενα πέντε χρόνια,» είπε ο Γιαλόν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου στο Τελ Αβίβ μαζί με την Γερμανίδα ομόλογο του, Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν.

«Χάρις αυτή την συμφωνία θα μπορούμε να διπλασιάσουμε την ικανότητα προστασίας των εξεδρών αερίου,» πρόσθεσε.

Ο υπουργός είπε ότι το Βερολίνο πρόκειται να χρηματοδοτήσει τα 115 εκατομμύρια € της συναλλαγής μέσω επιχορήγησης – περίπου το ένα τέταρτο του κόστους.

Το ThyssenKrupp έχει επίσης δεσμευτεί να διενεργήσει αμοιβαία προμήθεια στο Ισραήλ με το ποσό των 700 εκατ. σέκελ (περίπου 181 εκατ. $/162 εκατ. €).

Η προμήθεια θα ενισχύσει την ικανότητα του Ισραήλ να προστατεύει τις στρατηγικές εγκαταστάσεις του και τοποθετεί το ναυτικό του «στο επίπεδο των κορυφαίων ναυτικών του κόσμου,» είπε ο Γιαλόν στην συνέντευξη.

Την Κυριακή, ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ρεουβέν Ρίβλιν ξεκίνησε την επίσημη επίσκεψη στην Γερμανία για τον εορτασμό των 50 ετών διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός συνέταιρος του Ισραήλ στην Ευρώπη.

Τον Σεπτέμβριο, το Ισραήλ παρέλαβε ένα υποβρύχιο Dolphin 2 από την Γερμανία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στο στόλο του στα τέσσερα. Το ένα τρίτο του κόστους επίσης χρηματοδοτήθηκε από την Γερμανία ως μέρος στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ.

Το υποβρύχιο, το πιο εξελιγμένο του ισραηλινού στόλου, μπορεί να δεχθεί πυραύλους εξοπλισμένους με πυρηνικές κεφαλές.

Απόδοση απο DefenceNews.Com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: