Κόλαφος για το πρόγραμμα Οχήματος Χερσαίας Μάχης (Ground Combat Vehicle: GCV) του Αμερικανικού Στρατού ήταν η έκθεση που έδωσε την 3η Απριλίου στη δημοσιότητα το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO) των ΗΠΑ.

Το Κογκρέσο θεωρεί ότι ο Αμερικανός Στρατός θα εξοικονομήσει $14 δισ. με την προμήθεια γερμανικών Puma αντί της ανάπτυξης και παραγωγής του GCV. (Πηγή: strategyreports)

Σύμφωνα με την έκθεση, το GCV παρέχει χαμηλότερες επιχειρησιακές ικανότητες σε υψηλότερο κόστος σε σχέση με την προμήθεια γερμανικών Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (TOMA) Puma ή ακόμα και με την αναβάθμιση των Μ2 Bradley που προορίζεται να αντικαταστήσει.

Οι αναλυτές του CBO αξιολόγησαν όλα τα οχήματα που είχε δοκιμάσει επί του πεδίου ο Αμερικανικός Στρατός με κριτήρια (κατά σειρά προτεραιότητας) την προστασία, την ισχύ πυρός, τις κινητικές επιδόσεις και τη μεταφορική ικανότητα όπου πρώτο αναδείχθηκε το Puma και δεύτερο, μία αναβαθμισμένη έκδοση του Bradley. Το ισραηλινό Namer κατατάχθηκε στην τέταρτη θέση. Σύμφωνα με το CBO, o Αμερικανικός Στρατός θα μπορούσε να εξοικονομήσει $14 δισ. με την απόκτηση 2.048 TOMA Puma κόστους $14.5 δισ. αντί 1.748 GCV προς $28.8 δισ., η ανάπτυξη του οποίου ενέχει ρίσκο.

Η έκθεση του CBO θα πεταχθεί στον κάλαθο των αχρήστων πλην συγκλονιστικού απροόπτου καθώς διακυβεύονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα και θέσεις εργασίας για το πρόγραμμα που διεκδικούν οι κολοσσοί BAE Systems και General Dynamics.

Ο πίνακας αξιολόγησης των ΤΟΜΑ από το CBO. (Πηγή: strategyreports)

Πηγή: Strategy Reports

Αρέσει σε %d bloggers: