Την Κυριακή η Κίνα άρχισε τις εν πλω δοκιμές του πρώτου εγχώριας κατασκευής αεροπλανοφόρου της, το οποίο πιθανόν να παραδοθεί στο Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού μέχρι το τέλος αυτού του έτους, σύμφωνα με δημοσιεύματα των κρατικών μέσων ενημέρωσης.

Το αεροπλανοφόρο, ως στιγμής άοπλο, απέπλευσε για την ανοιχτή θάλασσα από ένα λιμάνι ενός ναυπηγείου της Νταλιάν ώστε να αρχίσει τις πρώτες εν πλω δοκιμές.

Τα μέσα ενημέρωσης και κάποιοι στρατιωτικοί αναλυτές το ονόμασαν ως το “Type 001A”, αφότου η σχεδίαση του νέου πλοίου βασίζεται στο Λιαονινγκ αλλά με περισσότερο εξελιγμένες τεχνολογίες, όμως ουδεμία επίσημη επιβεβαίωση δεν έχει υπάρξει ως στιγμής. Οι εν πλω δοκιμές διεξάγονται από την ναυπηγική βιομηχανία και θα ελέγχουν τα βασικά συστήματα του πλοίου, συμπεριλαμβανομένου του προωστήριου σκεύους, των επικοινωνίων, του συστήματος πυρασφάλειας και των ηλεκτρομαγνητικών μηχανισμών, δήλωσε ο Σονγκ Ζονγκπινγκ την Κυριακή στο “Global Times”. Το “PLA Daily” μετέδωσε την Κυριακή οτι οι πρώτες θαλάσσιες δοκιμές θα επικεντρωθούν κυρίως στον έλεγχο της αξιοπιστίας και σταθερότητας των συστημάτων ισχύος του πλοίου.

“Τα οπλικά συστήματα και τα αεροσκάφη ειναι απίθανο να αποτελέσουν τμήμα της πρώτης θαλάσσιας δοκιμής. Οι δοκιμές επιχειρησιακής ετοιμότητας θα πραγματοποιηθούν μετά την παράδοση του αεροπλανοφόρου στο ναυτικό. Ο ναυπηγός χρειάζεται περίπου έξι μήνες για να ολοκληρώσει τις δοκιμές, το οποίο σημαίνει οτι δεν περιμένουμε να παραλάβουμε το πλοίο πριν το τέλος του έτους”, είπε ο Σονγκ.

Το πλοίο ειναι το δεύτερο αεροπλανοφόρο της Κίνας, και η κατασκευή του ξεκίνησε το 2013. Το πρωτο αεροπλανοφόρο της χωράς ειναι το Λιαονινγκ, ή “Type 001”, το οποίο αγοράστηκε απο την Ουκρανία και ανακατασκευάστηκε στο ίδιο ναυπηγείο στην Νταλιαν. Το δημοσίευμα αναφέρει οτι πανω στην υπερκατασκευή του πλοίου έχουν εγκατασταθεί κάποια αμυντικά όπλα και ενα σύστημα ραντάρ.

Πιθανόν αυτά τα αμυντικά οπλικά συστήματα να ειναι τα πυραυλικά συστήματα επιφανείας-αέρος “Hongqi-10” και το σύστημα εγγύς προστασίας “Type 1130”. Ο πλήρης εξοπλισμός του πλοίου αναμένεται να διαρκέσει ακόμα ένα έτος.

Ο πρόεδρος της  Ναυπηγικής Κατασκευαστικής Βιομηχανίας της Κίνας (“CSIC”) Χου Ουενμινγκ δήλωσε την κινεζική κεντρική τηλεόραση (“CCTV”) οτι το νέο αεροπλανοφόρο ειναι ένα συμβατικής πρόωσης μεσαίου μεγέθους αεροπλανοφόρο μεταξύ 40000-60000 τόνων. “Το ‘Charles de Gaulle’ της Γαλλία και το ‘Admiral Kuznetsov’ της Ρωσίας ειναι μεσαίου μεγέθους αεροπλανοφόρα. Το ‘Charles de Gaulle’ είναι το μοναδικό αυτής της κλάσης που είναι πυρηνοκίνητο”.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: