Το πρώτο πλοίο διοίκησης και ελέγχου αποβάσεων (LHD) της κλάσεως “Πριμποι” θα κοστίσει περίπου 40 δισεκατομμύρια ρούβλια (675 εκατ. $) και θα χρειαστεί πέντε χρόνια για να κατασκευαστεί, δήλωσε στο TASS ο επικεφαλής του Τμήματος Μελλοντικής Ναυπηγικής του ρωσικού Ερευνητικού Κέντρου Κριλοφ, Βλαντιμιρ Πεπελγαγεφ.

Στο σύνολο του, το Ναυτικό της Ρωσία σχεδιάζει να παραλάβει δύο πλοία αποβατικών επιχειρήσεων πριν το 2025, πρόσθεσε.

“Κατά τις εκτιμήσεις μας, ένα τέτοιο πλοίο θα κοστίσει περίπου 40 δις ρούβλια, λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα στάδια της ανάπτυξης, κατασκευής και δοκιμών”, είπε ο Πεπελγαγεφ.

Μιλώντας σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, ο επικεφαλής του τμήματος είπε ότι θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος για να γίνει μια χονδρική εργασία και 1- 1,5 χρόνια για να αναπτυχθεί μια λεπτομερής σχεδίαση και τότε θα ακολουθήσουν η ανάπτυξη της τεκμηρίωσης του σχεδίου και η κατασκευή.

Russia_Priboi_amphibious_landing_ship_DK-E_Krylov_LHD_Russia_11

Εικόνα που δείχνει το προτζεκτ Lavina με την επίσημη σφραγίδα του Ρωσικού Ναυτικού.

“Συνολικά, δεν θα περάσουν λιγότερα από πέντε χρόνια από την έναρξη της εργασίας έρευνας και ανάπτυξης (R&D) για την παράδοση του πλοίου στο Ναυτικό”, ανέφερε ο Πεπελγαγεφ.

Σύμφωνα μ’αυτόν, η προδιαγραφή των απαιτήσεων για την ανάπτυξη του πλοίου αποβατικών επιχειρήσεων δεν έχουν παραληφθεί ακόμα.

“Αν η απόφαση για την κατασκευή του πλοίου ληφθεί σύντομα, το Ερευνητικό Κρατικό Κέντρο Κρίλοφ θα μπορεί να ολοκληρώσει την εργασία του εννοιολογικού σχεδιασμού σε συνεργασία με τον Γραφείο Σχεδιασμού Νεβσκουγε πριν το τέλος του έτους και τότε το γραφείο σχεδιασμού θα μπορεί να ξεκινήσει την ανάπτυξη του πλοίου αποβατικών επιχειρήσεων”.

Όπως δήλωσε νωρίτερα ο Υπαρχηγός Εξοπλισμών του Ρωσικού Ναυτικού Υποναύαρχος Βίκτορ Μπουρσουκ, το Ναυτικό σχεδιάζει να παραλάβει τουλάχιστον δύο πλοία αποβατικών επιχειρήσεων κλάσης “Πριμποι” έως το 2025.

Σύμφωνα με αυτόν, το Ναυτικό χρειάζεται παρόμοια πλοία και το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα 2018-2025 προβλέπει την ανάπτυξη και κατασκευή τους.

Το υπό κλίμακα Πριμποι που παρουσιάστηκε από το Κριλοφ στην έκθεση Army 2016.

Το υπό κλίμακα Πριμποι που παρουσιάστηκε από το Κριλοφ στην έκθεση Army 2016.

Σχετικά με το LHD Πριμποι

Το ρωσικό Κρατικό Ερευνητικό Κέντρο Κρίλοφ ανέπτυξε το LHD Πριμποι με δική του πρωτοβουλία. Είναι σημαντικά διαφορετικό απο το ελικοπτεροφόρο Mistral που σχεδιάστηκε απο την DCNS. Το Πριμποι προορίζεται για την θαλάσσια μεταφορά στρατιωτών και στρατιωτικού εξοπλισμού και την απόβαση τους στις ακτές κατά τη διάρκεια αποβατικών επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες ναυτικές δυνάμεις. Μπορεί να υποστηρίξει τους στρατιώτες και τα μηχανοκίνητα μέσα, να συμμετέχει σε ενέργειες επιθετικών ναρκών και να σύρει σημαντήρες σοναρ συστοιχιών αναστολής επιτήρησης.

Το πλοίο Πριμποι έχει εκτόπισμα 23000 τόνων, μήκος 200 μέτρων, πλάτος 34 μέτρων, σχεδιαζόμενο βύθισμα 7,5 μέτρων, μεγίστη ταχύτητα 20 κόμβων, ταχύτητα πλεύσης 14 κόμβων, αυτονομία 6000 μιλίων και αυτάρκεια πλεύσης 30 ήμερων.

Το πλοίο μπορεί να αντέξει καταιγίδες ισχύος 6-7 της κλίμακας Μποφόρ (ισχυρή αύρα/σχεδόν θύελλα).

Το ελικοπτεροφόρο σχεδιάζεται να εξοπλιστεί με ένα κύριο προωστήριο σκεύος αεροστρόβιλου. Το πλήρωμα του πλοίου αριθμεί συνολικά περιπου 400 άτομα. Το σκάφος μπορεί να μεταφέρει 500-900 πεζοναύτες, περίπου 50 οχήματα μάχης και έως 10 άρματα μάχης.

Εως 12 στρατιωτικά μεταφορικά και έρευνας και μεταφοράς ελικόπτερα μπορούν να σταθμεύσουν στο πλοίο Πριμποι. Μπορεί επίσης να μεταφέρει έξι αποβατικές λέμβους με ικανότητα μεταφοράς φορτίου των 45 τόνων και έξι επωτίδιων αποβατικών λέμβων.

Η σουίτα οπλισμού του Πριμποι περιλαμβάνει δύο αντιαεροπορικά συστήματα μάχης πυροβόλου-πυραύλου, δυο συστήματα εγγύς προστασίας και ένα ναυτικό πυροβόλο των 76 χιλιοστών

Απόδοση/Μετάφραση από το NavyReocognition.Com για την Προέλαση.

Το υπό κλίμακα Πριμποι που παρουσιάστηκε από το Κριλοφ στην έκθεση Army 2016.
Εικόνα που δείχνει το προτζεκτ με την επίσημη σφραγίδα του Ρωσικού Ναυτικού.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: