Στη φωτογραφία το υποβρύχιο HMS Halland κλάσης Gotland. (Łukasz Pacholski/Flickr)

Η εταιρεία άμυνας και ασφάλειας SAAB παρέδωσε ένα υποβρύχιο κλάσης Gotland, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών γενικής ανακατασκευής και εκσυχρονισμού, στο Πολεμικό Ναυτικό της Σουηδίας.

Την 29η Σεπτεμβρίου 2014 η SAAB ανέλαβε σύμβαση για την εργασία ανακατασκευής και εκσυχρονισμού σε ένα από τα υποβρύχια κλάσης Gotland της Σουηδίας, το HMS Gotland. Η εν λόγω εργασία έχει πλέον ολοκληρωθεί. Όλα τα απαραίτητα μέτρα έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί η επιχειρησιακή διαθεσιμότητα του υποβρυχίου. Ο εκσυγχρονισμός περιλαμβάνει νέους αισθητήρες και συστήματα πλοήγησης, προσδίδοντας στο υποβρύχιο ενισχυμένες ικανότητες.

Το υποβρύχιο είναι από τα τρία κλάσης Gotland (HMS Gotland, HMS Halland και HMS Uppland) που ναυπηγήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Τα σκάφη αυτά απέκτησαν διεθνή αναγνώριση όταν το HMS Halland πραγματοποίησε εκπαίδευση στην Μεσόγειο Θάλασσα κατά το 2000, μαζί με τα Ναυτικά της Γαλλίας, Ισπανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ). Αυτό οδήγησε στην μεταστάθμευση του HMS Gotland για δύο χρόνια στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια όπου συμμετείχε σε εκπαίδευση με το Ναυτικό των ΗΠΑ.

Η συντήρηση και ανακατασκευή αποτελούν σημαντικά τμήματα των συνεχιζόμενων εργασιών της SAAB Kockums. Στο εγγύς μέλλον ακόμη ένα υποβρύχιο κλάσης Gotland θα υπαχθεί στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού μέσης ζωής, λαμβάνοντας όλες τις αναγκαίες βελτιώσεις προκειμένου να ανταποκριθεί στις μελλοντικές επιχειρησιακές απαιτήσεις.

«Η τροποποίηση των υποβρυχίων είναι η καθημερινή δουλεία μας. Εργαζόμαστε συνεχώς πάνω στον εκσυγχρονισμό του σημερινού στόλου υποβρυχίων. Την ίδια στιγμή, η SAAB Kockums κατασκευάζει το νέας γενιάς υποβρύχιο A-26 για το Σουηδικό Ναυτικό. Είναι ένα σύγχρονης αντίληψης υποβρύχιο με σχεδιασμό που επιτρέπει τις ταχύτερες και ευκολότερες αναβαθμίσεις. Ο,τι κάνουμε έχει ως πλοηγό την ανάγκη να κάνουμε τα υποβρύχια μας όσο το δυνατόν σύγχρονα και αποτελεσματικά,» δήλωσε ο Γκούναρ Βιεσλάντερ, ο επικεφαλής της επιχειρηματικής μονάδας της SAAB Kockums.

Βίντεο με το υποβρύχιο A-26.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: