Ελικόπτερο NH90 του Σουηδικού Ναυτικού. (Copyright ©: Airbus Helicopters)

Την Πέμπτη (17.12.2015), η εταιρεία Airbus Helicopters παρέδωσε στη Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών της Σουηδίας (FMV) το πρώτο NH90 με πλήρη διαμόρφωση ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων (ASW).

Το πλήρως εξειδικευμένο ελικόπτερο διαθέτει ένα εντελώς προσαρμόσιμο σύστημα αποστολής που περιλαμβάνει ποντιζόμενο ηχοβολιστικό, τακτικό ραντάρ και ψηλότερη καμπίνα για βελτιωμένο εσωτερικό χώρο.

“Όσον αφορά την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα, το σουηδικό NH90 ASW επιδεικνύει τα προτερήματα μια ολοκληρωμένης, πανίσχυρης, fly-by-wire πλατφόρμας ελικοπτέρου,” δήλωσε o Βολφγάνγκ Σουντερ, ο επικεφαλής των ελαφρών και Κυβερνητικών προγραμμάτων της Airbus Helicopters. “Ειδικά σχεδιασμένο για τις ναυτικές αποστολές και το επιχειρησιακό περιβάλλον της Βαλτικής Θάλασσας, αυτό το ελικόπτερο είναι το καταλληλότερο για τις απαιτήσεις του πελάτη μας”.

Πριν από την παραλαβή του το ελικόπτερο ελέγχθηκε πλήρως από τη σουηδική ομάδα αποδοχής στο Ντοναγουρθ και πάνω από τα ύδατα στο Μαρινιάν.

Συνολικά, η Σουηδία παρήγγειλε δεκαοχτώ ελικόπτερα NH90, δεκατρία με διαμόρφωση αποστολών έρευνας και διάσωσης (SAR) και πέντε σε έκδοση ASW. Στο πλαίσιο της παράδοσης, η FMV και η κατασκευάστρια εταιρεία NHIndustries υπέγραψαν επίσης σύμβαση για την τροποποίηση τεσσάρων ήδη παραδοθέντων NH90 από τη διαμόρφωση SAR σε ASW, ανεβάζοντας το συνολικό στόλο των σουηδικών NH90 στα εννιά ASW και εννιά SAR ελικόπτερα.

Πολλές στρατιωτικές υπηρεσίες σε όλο το κόσμο ήδη χρησιμοποιούν το NH90 σε αποστολές Έρευνας και Διάσωσης, Τακτικών Μεταφορών, ASW ή επιτήρησης πάνω απο τη θάλασσα. “Με 260 NH90 να έχουν ήδη παραδοθεί σε 13 διαφορετικές χώρες και με περίπου 100000 ώρες πτήσεις σε αποστολές, το εν λόγω ελικόπτερο επιβεβαιώνει πλέον την αξία του στα χέρια των πιο απαιτητικών πελατών σε όλο τον κόσμο.” δήλωσε ο Σουντερ.

Η διαχείριση του προγράμματος NH90 γίνεται από την κοινοπραξία NHIndustries, η οποία ανήκει στην Airbus Helicopters (62,5%), AgustaWestland (32%) και Stork Fokker (5,5%).

Βίντεο από την παράδοση του ελικοπέρου.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: