“Η απελευθέρωση της Αθήνας”: η εξαιρετική έγχρωμη ξυλογραφία του χαράκτη Τάσσου απεικονίζει το ενθουσιώδες, το ενωτικό και το πολύχρωμο της ημέρας. (e-amyna.com)

Αρχική πηγή του άρθρου είναι το e-Amyna .

H σκέψη μου ήρθε βλέποντας την πάντα μεγαλειώδη ετήσια παρέλαση για την απελευθέρωση της Γαλλίας το 1944 . Δεν μπορούσα παρά να την παραλληλίσω με τις δικές μας εθνικές επετείους και τις στρατιωτικές παρελάσεις που γίνονται εδώ και χρόνια κάθε 25η Μαρτίου ή 28η Οκτωβρίου. Υπάρχει όμως μια ουσιώδης διαφορά: καμιά από τις 2 μεγάλες ελληνικές εθνικές επετείους δεν εορτάζεται την ημερομηνία που η χώρα μας απαλλάχθηκε από τους εκάστοτε δυνάστες της!

Η 25η Μαρτίου 1821 είναι η ημερομηνία που αποδεχόμαστε ως έναρξη της ελληνικής Επανάστασης εναντίον του τουρκικού ζυγού. Πότε όμως απελευθερώθηκε η πατρίδα μας από τους Τούρκους; Τον Σεπτέμβριο του 1828, οπότε αποχώρησαν ηττημένες οι ορδές του Ιμπραήμ; Την ημερομηνία έλευσης του Καποδίστρια (11η Ιανουαρίου 1828); Την 3η Φεβρουαρίου 1830 (υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Λονδίνου); Ή την 31-3-1833, ημερομηνία που η Αθήνα των 9.000 κατοίκων αποδίδεται επίσημα στις ελληνικές αρχές, υπό τον νεοαφιχθέντα βασιλιά Otto Friedrich Ludwig von Wittelsbach (Όθων); Οι πρόγονοί μας πάντως γιόρτασαν το 1883 τα πενηντάχρονα της απελευθέρωσης των Αθηνών και τα εκατοντάχρονα το 1933. Έκτοτε δεν γιορτάστηκε ξανά.

Αντίστοιχα, η Δευτέρα 28 Οκτωβρίου του 1940 , είναι αναμφισβήτητα η ημέρα του «ΟΧΙ» προς την φασιστική Ιταλία και ταυτόχρονα η ημέρα εισόδου της χώρας μας σε αυτόν που αργότερα ονομάστηκε Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Δεν γιορτάζουμε όμως την απελευθέρωση της πατρίδας μας στις 12 Οκτωβρίου 1944, ούτε τη λήξη του Β’Π.Π. όπως άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ίσως επειδή ο πόλεμος σχεδόν δεν σταμάτησε στην Ελλάδα, μια και πολύ γρήγορα μπήκαμε στη δίνη του εμφυλίου…

Μια ευκαιρία να καθιερωθεί έστω και εκ των υστέρων γιορτή η απελευθέρωση της Αθήνας (ως εορτασμός της συλλογικής Εθνικής Αντίστασης των Ελλήνων ενάντια στον κατακτητή), ήταν η συζήτηση στη Βουλή τον Αύγουστο του 1982 για την ψήφιση του Νομου 1285/1982  περί αναγνώρισης της Εθνικής Αντίστασης. Τότε τέθηκε θέμα προσδιορισμού της ακριβούς ημερομηνίας λήξης της Εθνικής Αντίστασης στην Αθήνα και βέβαια προτάθηκε η 12η Οκτωβρίου, ημέρα απελευθέρωσης της πρωτευουσας. Η αλήθεια είναι οτι την 12η Οκτωβρίου , όπως γράφουμε στο άρθρο, γίνοταν ακομη μάχες οπισθοφυλακών π.χ. η μάχη του εργοστασίου Ηλεκτρισμού στο Κερατσίνι .  Άλλοι ομιλητές πρότειναν την 18η Οκτωβρίου 1944, ημέρα επίσημης άφιξης στο Κερατσίνι της εξόριστης κυβέρνησης εθνικής ενότητας του Γεωργίου Παπανδρέου με το θωρηκτό Αβέρωφ , η οποία και προκρίθηκε . Όμως με τον ίδιο νόμο, ως ημέρα εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης ορίσθηκε τελικά η επέτειος της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοπόταμου (25 Νοεμβρίου 1942) από μαχητές των ΕΔΕΣ και ΕΛΑΣ με τη βοήθεια βρετανών και όχι η ημέρα απελευθέρωσης της Αθήνας , που κατά γενική ομολογία θα ήταν η πλέον αρμόζουσα.
Κι όμως, πρόλαβε να υπάρξει μια μεγάλη, αυθόρμητη, πάνδημη και ανέφελη γιορτή για την απελευθέρωση της Ελλάδας, ακριβώς 70 χρόνια πριν και έχουμε την ευκαιρία σήμερα να δούμε κινηματογραφικές εικόνες από αυτή:
Στις αρχές Οκτώβριου του 1944 , άρχισαν να αποβιβάζονται τα πρώτα συμμαχικά βρετανικά στρατεύματα στις ακτές της Δυτικής Πελοποννήσου, με βάση το σχέδιο «Μάνα» (είχε προηγηθεί αποβίβαση στα Κύθηρα τον Σεπτέμβριο).  Πρώτος σταθμός η πόλη της Πάτρας και το αεροδρόμιο στον Άραξο:

Αμέσως μετά, άρχισαν την προώθησή τους προς την Αθήνα. Όπως και στην Πάτρα,  έγιναν αμέσως αιτία και αντικείμενο εορτασμού από όλους τους κατοίκους κάθε πόλης της Πελοποννήσου που περνούσαν, ουσιαστικά παρελαύνοντας , όπως φαίνεται και στα επόμενα  βρετανικά επίκαιρα της Pathe:

Οι λήψεις εχουν γίνει απο ειδικευμένο κινηματογραφικό συνεργείο του Βρετανικού στρατού , το οποίο ακολουθεί τα στρατεύματα.
Οι τοποθεσίες είναι αγνώριστες με το πέρασμα των χρόνων αν και βλέπουμε σε κάποια πλάνα επιγραφές στο Λέχαιο αλλά και τον Ακροκόρινθο, χαρακτηριστικό τοπόσημο της Κορίνθου.
Στην Αθήνα, δεν περίμεναν την άφιξη των ‘Aγγλων. Ούτε καν την πλήρη αποχώρηση των Γερμανών κατακτητών! Τα πανηγύρια έχουν ξεκινήσει ήδη από την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου και ενώ είναι σε εξέλιξη μάχες του ΕΛΑΣ με γερμανικά συνεργεία καταστροφών!

Εκείνη την ημέρα και με κίνδυνο της ζωής του, ο σκηνοθέτης Φιλοποίμενας Φίνος παίρνει μια μικρή κάμερα στον ώμο και ξεκινά την κινηματογράφηση της μοναδικής αυθόρμητης παλλαϊκής γιορτής για την απελευθέρωση της Αθήνας. Κατόρθωσε, μεταξύ άλλων, να κινηματογραφήσει ακόμα και το μοναδικό ντοκουμέντο της ντροπιαστικής υποστολής της ναζιστικής σημαίας από Γερμανό στρατιώτη στην Ακρόπολη στις 12 Οκτωβρίου 1944, λίγο πριν οι κατακτητές αναχωρήσουν από την Ελλάδα:

Δυστυχώς, το κλίμα χαράς και αδελφοσύνης κατά την απελευθέρωση , όπως φαίνεται στις ταινίες επικαίρων που είδαμε , δεν κράτησε πολύ. Ο Δεκέμβρης του ’44 ήταν κοντά…
Τα επίκαιρα της Φίνος Φιλμ δεν βρήκαν ποτέ τον δρόμο τους προς τις αίθουσες και οι λόγοι είναι μάλλον πολιτικοί. Η ταινία θεωρήθηκε (άδικα κατ’εμέ) ότι έχει φιλο-ΕΑΜικό προσανατολισμό, αν και το (ελεγχόμενο από το ΚΚΕ) ΕΑΜ στις 2 Σεπτέμβρη του 1944 είχε προσχωρήσει στην κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας» του Γ. Παπανδρέου. Εξ’ου και η εγκάρδια υποδοχή των αγγλικών στρατευμάτων από το ΕΑΜ, όπως φαίνεται και στις 3 ταινίες επικαίρων που είδαμε. Μετά όμως την απελευθέρωση και παρά το κλίμα σύμπνοιας που αποτυπώθηκε στα φιλμ, ακολούθησε μια πολύ ταραγμένη περίοδος, που κορυφώθηκε με τη Μάχη της Αθήνας (τα γνωστά Δεκεμβριανά) και την έναρξη του διωγμού των αριστερών. Έτσι, το ιστορικό φιλμάκι έμεινε στα αζήτητα. Κατά περιόδους κομμάτια του χρησιμοποιήθηκαν σε διάφορες ταινίες. Ποτέ όμως αυτούσιο και με το σπικαζ του αυθεντικού εκφωνητή της εποχής.
Το ξαναβρήκε πολλές δεκαετίες αργότερα σε αμερικανικά αρχεία ο σκηνοθέτης Ροβήρος Μανθούλης όταν ετοίμαζε το 1997 ένα ντοκιμαντέρ για τον Εμφύλιο και απόκτησε τα δικαιώματα προβολής της . Ο Μανθούλης, αναγνωρίζοντας την ιστορική αξία της ταινίας του Φίνου την ενέταξε ολόκληρη , στην πρωτότυπη μορφή της, στο ντοκιμαντέρ του “Βίοι Παράλληλοι του Εμφυλίου” του 1999 . Με αυτό τον τρόπο προβλήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

12/10/1944 – Ο Φ. Φίνος και ο Η. Περγαντής κινηματογραφούν την απελευθέρωση από τους Γερμανούς. (E-amyna.com)

Αξίζει στο σημείο αυτό να πούμε λίγα παραπάνω για την δράση του Φίνου στον πόλεμο:
Την 28η Οκτωβρίου 1940, ο Φίνος (μεσήλικας, ήδη 32 ετών) μαζί με παλιούς συνεργάτες του παρουσιάζονται στη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού. Συγκρότησαν εκ των ενόντων, συνεργείο λήψεων φιλμ πολεμικών επικαίρων στο Αλβανικό Μέτωπο, τα οποία τυπωνόταν και εμφανιζόταν στα επιταγμένα μηχανήματα στο στούντιο του ίδιου του Φίνου . Μέσα από δυσκολίες, άσχημες καιρικές συνθήκες και φτωχό κινηματογραφικό εξοπλισμό, ακολουθούν τον προελαύνοντα ελληνικό στρατό από πόλη σε πόλη και από βουνό σε βουνό, τραβώντας τις σκηνές του Αλβανικού Έπους, εκτεθειμένοι διαρκώς σε κίνδυνο για τη ζωή τους. Ο ηρωισμός των Ελλήνων στρατιωτών και οι αλλεπάλληλες νίκες κατά των Ιταλών ενθουσιάζουν τους στρατευμένους οπερατέρ και τους δίνουν κουράγιο να ξεπεράσουν κάθε δυσκολία και εμπόδιο. Οι ταινίες που γυρίζουν για τα «Επίκαιρα», απαθανατίζοντας τα κατορθώματα του στρατού μας, συναρπάζουν και εμψυχώνουν τον κόσμο. Όμως, στις 6 Απριλίου του 1941 και ενώ η τελευταία μεγάλη Ιταλική (εαρινή) επίθεση έχει αποκρουστεί , προκαλώντας ταπείνωση και εξευτελισμό στον Ντούτσε , παίρνουν τη σκυτάλη οι Γερμανοί εισβάλλοντας απο νέο μέτωπο στην Ελλάδα.

O Φιλοποίμενας Φίνος κατατάσσεται την 28η Οκτωβρίου 1940 και συγκροτεί εκ των ενόντων κινηματογραφικό συνεργείο που θα αποθανατίσει το Αλβανικό Έπος. (E-amyna.com)

Οι Γερμανοί φθάνοντας στην Αθήνα, σταμάτησαν αμέσως όλους τους οπερατέρ των «Επικαίρων», επίταξαν με τη σειρά τους τα κινηματογραφικά μηχανήματα του Φίνου και έψαχναν μανιωδώς να βρουν όλα τα αρνητικά των σκηνών του Αλβανικού μετώπου για να τα καταστρέψουν. Μπροστά σε αυτήν τη μανία των Γερμανών δεν γλιτώσανε ούτε τα στούντιο στο Καλαμάκι, τα οποία καταστράφηκαν ολοσχερώς. Ωστόσο, χάρη στη διορατικότητα του Φίνου, ο οποίος προέβλεψε τη θέληση των Γερμανών να βρουν τα νεγκατίφ, κατάφερε με τη βοήθεια ενός φίλου να σώσει και να κρύψει αρκετές κόπιες σε ασφαλές μέρος. Έτσι διασώθηκαν πολλά αρχεία με σκηνές από το Αλβανικό μέτωπο. Στην περίοδο της κατοχής, το 1943, κατορθώνει με πενιχρά μέσα να γυρίσει την μοναδική ελληνική ταινία της περιόδου. Η «Φωνή της Καρδιάς» αποτελεί την πρώτη ταινία της Φίνος Φιλμ και θεωρείται η αφετηρία του σύγχρονου Ελληνικού Κινηματογράφου. Στις αρχές του 1944, οι Γερμανοί συλλαμβάνουν τον Φίνο και τον πατέρα του, ο οποίος τροφοδοτούσε αντιστασιακά τμήματα με τρόφιμα από τα κτήματά του στην Κωπαΐδα. Το στρατοδικείο καταδίκασε και τους δύο σε θάνατο! Ο πατέρας του καταφέρνει να πείσει τους Γερμανούς πως ο γιος του δεν είχε καμία ανάμειξη και ο Φιλοποίμην αποφυλακίζεται από τις φυλακές Αβέρωφ, με τον όρο «εθελούσιας δωρεάς των περιουσιακών του στοιχείων στις δυνάμεις της κατοχής».  Τον Ιούλιο του 1944, λίγο πριν την απελευθέρωση, ο πατέρας του Φίνου, ο άνθρωπος που τον έπλασε μεταδίδοντας του το “μικρόβιο” του  κινηματογράφου σε μια ελληνική εκδοχή του “Σινεμά ο Παράδεισος” , εκτελείται από τους Γερμανούς …

Σε λίγες μέρες γιορτάζουμε την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Όταν δείτε τα γνωστά σε όλους μας πολυκαιρισμένα πλάνα από τα χιονισμένα βουνά της Ηπείρου, αξίζει να θυμόμαστε ότι το κινηματογραφικό υλικό που υπάρχει σήμερα από εκείνη την εποχή, οφείλεται στον Φίνο και την ομάδα του.

Άλλο άρθρο του Manolis

26 Σχόλια

 1. mcair

  το 1997 στο 485 τδβ , σε βραδια εκπαιδευσης, ημου ο μονος μετα απο τρεις τεσσερις αποτυχημενες προσπαθειες που απαντησε σωστα ,τι γιορταζουμε την 28n οκτωβριου
  οι αλλοι λεγαν για απελευθερωση απο τους γερμανους

  Απάντηση
  • mcair

   σε αυτο το κοθιζ που εγινε απο τον διοικητη ανθ/στη του κεπικ απαντησα σωστα
   στο αλλο κουιζ ποτε εγινε η απελευθερωση της λαρισας (θα σου δωσω τρεις τιμητικη αδεια) δεν το ηξερα
   τρεις φορες μου το ειπε ο διευθηντης διαδιβασεων ταξ Μηλιωριτσας
   τον Μηλιωριστα τον συναντησα τρεες φορες
   στο χαιδαρι κοιτουσα ενα τζιπ μερσεντες περασε διπλα μου ειπε ωραιο ετσι ,ο δοικητης του ταγματος φρικαρε και μετα μου ελεγε τι σου ειπε τι σου ειπε
   κοζανη 488 σε επιθεωριση μου εκανε το κουιζ
   485 λαρισα ενας νεωτερος της 96 στ σειρας πηρε τον Μηλιωριτσα μεσα στη νυχτα κατα λαθος και του ειπε
   μ@λ@κ@ θαλαμοφυλακα μην στειλεις τον επομενο γιατι εγω την κανω ,ο Μηλιωριτσας απαντησε ποιος εισαι, αυτος απαντησε ,ξερεις ποιος ειμαι εγω ειπε ο ταξιαρχος ο 96 στ ειπε οχι ,ο ταξιαρχος του ειπε ωραια αυριο θα μαθεις
   απο τα απονερα wake αυτου το περιστατικο εφαγα τεσσερεις μερες κρατιση κατι οταν η εξοδος ηταν μια στις δυο εβδομαδες ηταν devastating 8 εβρμαδες χωρις εξοδο γιατι ειχα ξεστρωτο κρεβατι (σκετο στρωμα)
   ο 96 στ 30 φυλακη νε αλλαγη περιβαλοντος ,που τις εκανε 20 χωρις αλαγη ,η μπορει να ηταν 40 φ που εγιναν 30

   Απάντηση
   • mcair

    τις τεσσερις μερες κρατιση τις εφαγα απο διηκητη λοχου λογαγο μαλον απο σμυ
    που ηρθε να παρει αιμα δινωντας αδιακριτως ποινες

   • mcair

    τωρα που το σκεφτομαι αφου υπηρχε η 96 στ μαλλον εβγαινα πιο συχνα αρα 4 κρατηση θα ηταν 4-5 εβδομαδες μεσα

 2. manolis

  Αγαπητε Δουκα, ευχαριστω για την αναδημοσιευση απο το e-Amyna. Σημειωσε οτι τα βιντεο του βρετανικου Pathe, αναρτηθηκαν προσφατα στο youtube και συνεπως ειναι ελαχιστα γνωστα στην Ελλαδα . Εξαλλου δεν θυμαμαι να τα εχω δει σε αφιερωματα για την 28η σε ελληνικα τηλεοπτικα καναλια. Mπορει και να σφαλλω, καθε διορθωση δεκτη.

  Απάντηση
 3. manolis

  Για όσους ενδιαφερονται, τα επεισοδια του ντοκιμαντέρ “Βίοι Παράλληλοι του Εμφυλίου” του σκηνοθέτη Ροβήρου Μανθούλη (παραγωγής ΕΡΤ το 1999) , παιζονται παλι αυτες τις μερες στο καναλι της Βουλης:
  http://program.ert.gr/details.asp?pid=3482423&chid=8

  Απάντηση
 4. manolis

  Μέρες που είναι, μια ευκαιρια να καθιερωθει ως γιορτη η απελευθέρωση της Αθήνας (ως εορτασμός της συλλογικής Εθνικής Αντίστασης των Ελλήνων εναντια στον κατακτητη), ήταν η συζήτηση στη Βουλή τον Αύγουστο του 1982 για την ψηφιση του Νομου 1285/1982 περι αναγνώρισης της Εθνικής Αντίστασης. Τοτε τεθηκε θεμα προσδιορισμού της ακριβούς ημερομηνίας λήξης της Εθνικής Αντίστασης στην Αθήνα και βέβαια προταθηκε η 12η Οκτωβρίου, ημέρα απελευθέρωσης της πρωτευουσας. Η αληθεια ειναι οτι την 12η Οκτωβρίου , όπως γράφουμε στο άρθρο, γινοταν ακομη μαχες οπισθοφυλακων π.χ. η μάχη του εργοστασιου Ηλεκτρισμου του Κερατσινίου . Άλλοι ομιλητες προτειναν την 18η Οκτωβριου 1944, ημέρα επίσημης άφιξης στο Κερατσίνι της εξόριστης κυβέρνησης εθνικής ενότητας του Γεωργίου Παπανδρέου με το θωρηκτό Αβέρωφ , η οποία και προκρίθηκε . Όμως με τον ίδιο νόμο, ως ημέρα εορτασμου της Εθνικής Αντίστασης ορίσθηκε τελικά η επέτειος της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοπόταμου (25 Νοεμβρίου 1942) από μαχητές των ΕΔΕΣ και ΕΛΑΣ με τη βοήθεια βρετανών και όχι η ημέρα απελευθέρωσης της Αθήνας , που κατα γενική ομολογία θα ήταν η πλέον αρμόζουσα.
  http://taxpress.gr/archives/18875

  Απάντηση
  • ΑΧΕΡΩΝ

   Ἡ απελεύθέρωση της Αθήνας ήταν απλώς εκκένωση από τα στρατεύματα κατοχής,με περιορισμένες αψιμαχίες με τις αντιστασιακές δυνάμεις,κυρίως την γενναία Πολιτοφυλακή Νίκαιας.
   Δέν ήταν απελευθέρωση ὡς αποτέλεσμα της δράσεως του Ε.Σ,(ἤ έστω ευρύτερα των ἑλληνικών όπλων),όπως των Γιανιτσών,της Θεσσαλονίκης,των Ιωαννίνων και του Κιλκίς (δειγματοληπτικά).
   Άλλωστε,ὁ Γοργοπόταμος ήρθε όταν ἡ Χώρα στέναζε υπό κατοχή,χωρίς καμμία βεβαιότητα ότι αυτή θα τελείωνε σύντομα,ένωσε,έστω και προσωρινά τις κυριώτερες αντιστασιακές παρατάξεις,και,αντίθετα με τον Φαρδύκαμπο,είχε και ολίγη από Βρεττανική Στρατιωτική Αποστολή,ανεξαρτήτως του πώς ακριβώς ονομαζόταν τότε.
   Αυτό το τελευταίο κρίθηκε σημαντικό,αφού ανεδείκνυε ότι πρόκειτο για αγώνα όχι απλώς εθνικό,αλλά στο πλαίσιο του «ελεύθερου κόσμου»,κάπως σάν συμπλήρωμα του Ελ Αλαμέϊν που μόλις είχε προηγηθεί.
   Από την άλλη,γιατί να μήν καθιερωθεί ὡς ημέρα της Εθνικής Αντιστάσεως,ἡ και επίσημη λήξη του Β΄ΠΠ, 8η Μαϊου,αφού τότε παραδόθηκαν,και εν μέρει μάλιστα στους Αντάρτες,οἱ εναπομείνασες γερμανικές φρουρές του Αιγαίου;

   Απάντηση
   • manolis

    Καμμια Ευρωπαικη χωρα , κατεχομενη στον Β’ΠΠ απο τον αξονα , δεν απελευθερωθηκε απο δικο της στρατο, τακτικο ή παρτιζανικό. Ολες ελευθερωθηκαν κατα την προελαση δυτικων και ανατολικων συμμαχων. Το ιδιο το Παρισι, εκκενωθηκε απο τους Γερμανους σχεδον χωρις μαχη πλην αψιμαχιων με την -οψιμη- γαλλικη αντισταση. Αυτο δεν εμποδιζει ουτε τους γαλλους ουτε κανεναν αλλο ευρωπαικο λαο να γιορταζει την απελευθερωση και το τελος του πιο αιματηρου πολεμου στην ανθρωπινη ιστορια. Μονο εμεις οι Ελληνες, για δικους μας λογους, εορταζουμε την εναρξη του Β’ΠΠ για την χωρα μας και οχι το τελος του.
    Κουιζακι σχετικο: ποτε εφυγε απο την ελλαδα η τελευταια ενεργη γερμανικη φρουρα?

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Μανώλη,ἡ διαφορά ανάμεσα στο Παρίσι που αναφέρεις,αλλά και στην Βαρσοβία και το Βελιγράδι,προσθέτω,είναι ὁτι ισχυρές συμμαχικές δυνάμεις βρισκόταν ἤδη προ των πυλών όταν αυτές εκκενώθηκαν.
    Ειδικά στην περίπτωση του Παρισιού,μήν ξεχνάς ὀτι στην γαλλική πρωτεύουσα πρώτη εισήλθε ἡ 2α Τεθωρακισμένη Μεραρχία των Ελευθέρων Γάλλων,υπό τον de Lattre de Tassigny (Leclerc)

    &imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.flamesofwar.com%2Fhobby.aspx%3Fart_id%3D827&h=237&w=256&tbnid=nmta3zbY9TAGXM%3A&docid=TyGQ6Uusde_giM&ei=guv9V_uSOqTbgAb2-4Rg&tbm=isch&client=firefox-b-ab&iact=rc&uact=3&dur=509&page=0&start=0&ndsp=18&ved=0ahUKEwj72_uW5NTPAhWkLcAKHfY9AQwQMwglKAcwBw&bih=604&biw=1366

    Kαι βέβαια,οἱ Γάλλοι,που είδαν το Παρίσι κατεχόμενο τρείς φορές σε 130 χρόνια*,είχαν κάθε λόγο να θυμούνται μόνο την πλέον πρόσφατη απελευθέρωση.

    *Ἡ πρώτη κατοχή έγινε μετά το Βατερλώ.
    Το γαλλικώτατο bistro είναι προϊόν εκείνης της πρώτης κατοχής,και σημαίνει ταχυφαγείο,από το ρωσσικό бистро,(γρήγορα)
    Ἡ δεύτερη ήταν μετά την κατάρρευση του 1871,όταν στην Αίθουσα των Καθρεπτών των Βερσαλλιών,ανακηρύχθηκε αυτοκράτωρ του Β΄Ράϊχ ὁ Γουλιέλμος Α΄.
    Ἡ τρίτη βεβαίως,το 1940.

    Αλήθεια,ποτε (ακριβώς) εφυγε απο την Ἑλλάδα (και όχι «ελλαδα») η τελευταια ενεργη γερμανικη φρουρά;

   • manolis

    Για λογους που αν δεν σε ηξερα καμποσο καιρο δεν θα καταλαβαινα, επιμενεις χωρις νοημα . Ολες ανεξαιρετως οι ευρωπαικες πρωτευουσες, ελευθερωθηκαν κατα την διαρκεια της συμμαχικης προελασης . Οι γαλλοι του Λεκλερκ, απλα επιταχυναν την πορεια τους μεσα στη συμμαχικη προελαση , ωστε κατ’απαιτηση του Ντε Γκωλ να μπουν πρωτοι απ’ολους στο ελευθερο , εγκατελειμενο Παρίσι. Οι λογοι , φυσικα επικοινωνιακοι , εξαλλου ο Ντε Γκωλ και οι γαλλοι δεν ειχαν δικη τους ισχυ για να εχουν ουσιαστικο λογο στα πραγματα.
    Εαν οι γερμανοι περιμεναν «ισχυρές συμμαχικές δυνάμεις να βρισκόταν προ των πυλών» της Αθηνας, θα περιμεναν πολυ και πληρως αποκομμενοι , λογω της γεωγραφιας του τοπου μας.
    Αυτο δεν σημαινει οτι οσο θα περιμεναν, οι ελληνικες αντιστασιακες ομαδες θα μπορουσαν ποτε να τους εκμηδενισουν απο μονες τους. Ενα παραδειγμα προς επιβεβαιωση μου ειναι η μαρτυρικη Βαρσοβια. Ασφαλως γνωριζεις οτι οι Σοβιετικοι διεκοψαν λιγες μερες την ορμητικη προελαση τους στην Πολωνια και αφησαν ησυχους τους μακελαρηδες των SS (Ντιρλεβάνγκερ κλπ καθαρματα και χασαπηδες) να πνιξουν στο αιμα την γενναια ενοπλη εξεγερση των πολωνων. Οι λογοι: τους βολευε να εκμηδενιστουν τα μη κομμουνιστικα -και αρα αντιδραστικα- πολωνικα στοιχεια. Ο πολεμος τελειωνε και η δυστυχη πολωνια χωρις να το ξερει (υπηρχε εξοριστη κυβερνηση στο Λονδινο, οπως η δικη μας στην Αιγυπτο) ηταν εντος της σοβιετικης σφαιρας «επιρροης»…
    Ενα αλλο παραδειγμα ειναι και η απαντηση στο ενδιαμεσο κουιζακι , οποτε το αφηνω λιγο ακομα. Απαντησεις δεκται και με μειλ.
    ΥΓ. Αχεροντα , βαζε σωστα λινκ.

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Και εγώ δέν καταλαβαίνω τί είναι αυτό που κάνει επέτειο την απελευθέρωση μίας πρωτεύουσας,πολύ περισσότερο που ἡ δική μας παρέμεινε και μεταπελευθερωτικά μία κομμαντατούρ,και δέν κάνει επέτειο μία κορυφαία στιγμή της Εθνικής Αντιστάσεως.

    Ιδού και ένας σύνδεσμος που ελπίζω να λειτουργήσει.

    &imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.panzer-modell.de%2Fberichte%2Fm109%2Fm109.htm&h=460&w=720&tbnid=rODTh94XqAYIdM%3A&docid=BES9CSRCEBKMHM&ei=okH-V8aVI4jdgAb4-rjYAQ&tbm=isch&iact=rc&uact=3&dur=2416&page=0&start=0&ndsp=15&ved=0ahUKEwjG7ouottXPAhWILsAKHXg9DhsQMwgiKAQwBA&bih=662&biw=1366

    Και εδώ,το χαλινωτήριο του Μ109G με περισσότερη ευκρίνεια εικόνος

    View post on imgur.com

    😀

   • manolis

    Αν δεν καταλαβαινεις τί είναι αυτό που κάνει επέτειο την απελευθέρωση μίας πρωτεύουσας (…) επειτα απο 3, 4 ή 5 χρονια στυγνης κατοχης, ρωτα οποιον ευρωπαιο βρεις μπροστα σου πλην γερμανων. Η πραγματι κορυφαία στιγμή της Εθνικής Αντιστάσης, εγινε επετειος για λογους εμφυλιοπολεμικους και βεβαια δεν κατορθωσε να πετυχει το συμφιλιωτικο πνευμα για το οποιο θεσπιστηκε. Αντιθετως , οποτε ακουμε κατι γι’αυτη, συνηθως αφορα πολιτικη εκμεταλλευση απο πολιτικους. Επετρεψε μου να πιστευω οτι μια γιορτη στην πρωτευουσα την επετειο απελευθερωσης της, μαλλον θα το επετυγχανε ευκολοτερα. Εξαλλου αυτο εκαμαν οι ιδιοι οι Αθηναιοι τοτε , 72 χρονια πριν, ενωμενοι οπως φαινεται στο φιλμ του Φίνου και αλλου.
    Στεκομαι παντως στο οτι «η δική μας (πρωτευουσα) παρέμεινε και μεταπελευθερωτικά μία κομμαντατούρ». Νομιζα οτι οι ανατολικες πρωτευουσες ηταν αυτες που παρεμειναν κομμαντατουρ , του αντιπαλου βεβαια φασισμου απο τον αρχικο ναζιστικο και εμεις γλυτωσαμε τα χειροτερα κατα καποιο τροπο, ας ειναι καλα ο Τσωρτσιλ ‘κει που βρισκεται.
    ΥΓ. φυσικα το ενα λινκ δεν παιζει, ουτε κουιζακι απαντησες.

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Mανώλη,κάποιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες απελευθερώθηκαν -εκκενώθηκαν χωρίς να ανοίξει μύτη,όπως ἡ Κοπεγχάγη,ενώ στην Δανία και στην Ολλανδία αλλά και Βέλγιο,για παράδειγμα,ἡ εθνική αντίσταση περιορίστηκε στην υποστήριξη συμμαχικών πρακτόρων και γενικώς στις πληροφορίες και αφανή δολιοφθορά (όπως στα όπλα της FN).
    Έτσι,κάτι θα έπρεπε να βρούν και αυτοί οἱ ευρωπαϊκοί λαοί για να επιτομήσουν την συμμετοχή τους στον Β΄ΠΠ.
    Οἱ Γάλλοι ειδικά,που όπως είπαμε είχαν δεί την πρωτεύουσα τους κατεχόμενη τρεις φορές σε 130 χρόνια,ένα παραπάνω,σύν ότι ήθελαν να στείλουν στην ιστορική ληθη και το Βισύ.
    Νομίζω ότι το θέμα «πρωτεύουσες» εξαντλήθηκε.
    Όσο για το ποιές πρωτεύουσες εξακολουθούσαν να είναι κομμαντατούρ μεταπελευθερωτικά,έχεις δίκηο για τις ανατολικές,αλλά όπως λές,πέρασαν στον άλλο πόλο του ολοκληρωρισμού,ενώ ἡ Αθήνα παρέμεινε στα χέρια των δωσιλόγων,όρα και την ανάρτηση «Ἡ μάχη της Ηλεκτρικής και ὁ Θανάσης Βέγγος»,στο παρόν ιστολόγιο.
    Όσο για τον «συγχωρεμένο τον Τσώρτσιλ»,έχεις δίκηο.
    Μας έδωσε αμέσως την Κύπρο και τα Δωδεκάνησα,που είχε στην κατοχή του,και πάλαιψε για να μας δοθεί και ἡ Βόρειος Ήπειρος-πώς μου διέφυγε…
    Αλλά,γιά μια στιγμή,σύντεκνε,τί σόϊ ελευθερία και δημοκρατία απόλαυσε ἡ Ἑλλάδα μετά το 1944;
    Μήπως απέτρεψε ὁ «συγχωρεμένος» σου τον ἑλληνικό εμφύλιο;
    Όχι,έ;
    Μήπως μετά το τέλος του εμφυλίου επικράτησε στην Ἑλλάδα ἡ Δημοκρατία και ἡ αξιοκρατία,μήπως έπαψαν οἱ διώξεις των «αντιθέτων»,μήπως άδειασαν τα Μακρονήσια,μήπως δέν ζητιόταν πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων;
    Και,ναί,ὁ Ζαχαριάδης έθεσε το «όπλο παρά πόδα».
    Πόσοι όμως από τους οπαδούς του προέβησαν σε αντεθνική δράση;
    Και σε ποιά έκταση;
    Μηδέν εις το πηλίκον.
    ¨Ομως αυτούς τους οπαδούς,πραγματικούς ἤ απλώς υπόπτους ἤ «υπόπτους»,ποιοί ανέλαβαν να τους «εξουδετερώσουν»;
    Οἱ πρώην ταγματασφαλίτες,ΕΣΠΟ και ανακριτές της οδού Μέρλιν και Αβέρωφ δέν ήταν;
    Αυτό εννοώ εγώ όταν λέω ότι ἡ απελευθερωμένη πρωτεύουσα παρέμεινε κομμαντατούρ.

    ΥΓ 1
    Ομολογώ ότι με αιφνιδίασε το κουϊζάκι σου,ήξερα ότι ακόμα τον Ιούνιο του 1945 υπήρχαν γερμανικές φρουρές σε κάποια νησιά.
    Αλλά κάτι θα κρατάς εσύ,οπότε…
    Κάψτο λοιπόν.

    ΥΓ2
    Ρίξε και μιά ματιά εδώ

    http://www.diplomatikoperiskopio.com/2011/01/blog-post_3.html

    για να δείς τί μας μαγείρευε στην Κρήτη ὁ «συγχωρεμένος» σου.

   • manolis

    Δεν θελουμεν την Κυπρον (ουτε την Βορεια Ηπειρον…):

    http://www.mixanitouxronou.gr/i-ellas-den-dinate-na-apodechthi-tin-prosfora-na-prosartisi-tin-kipro-ke-tha-paramini-oudeteri-otan-o-zaimis-aperripse-tin-protasi-ton-anglon-na-parachorisoun-tin-kipro-stin-ellada-i-cha/

    Ποιοι δεν συμφωνουσαν για την παραχωρηση των Δωδεκανησων και με τι ορους δεχτηκαν :

    10 Απριλίου 1946: Το θωρηκτό Μιζούρι (ΒΒ-63) στον Πειραιά


    Β. Ηπειρος – πως δεν καταλαβαν οι Βρετανοι την βορεια Ηπειρο και γιατι χαθηκε για την Ελλαδα :

    http://www.istorikathemata.com/2011/07/blog-post_10.html

    Μην ψαχνεις στους ξενους γιατι δεινοπαθει η πατριδα μας. Οχι οτι ειναι αμετοχοι , αλλα οταν εισαι σε πτωχευση, εθνικο Διχασμο ή Εμφυλιο, δεν διεκδικεις τα πρεποντα.

  • npo

   Ωχ ωχ ωχ..
   Αν μυριστούν την ανάρτησή σου, θα στην πέσουν διάφοροι φιλοβασιλικοί που καιροφυλακτούν και δεν θα ξεμπερδέψεις ούτε ως το 2018..

   Απάντηση
   • manolis

    Δεν ειναι νεο το αρθρο , απο το 2014 ειναι. Παντως προς το παρον εμπλεξα με τους …αριστερους 🙂

   • npo

    Διαβάζουν οι αριστεροί ιστοχώρους με αμυντικά θέματα ?????
    Πάει, χάλασε ο κόσμος.. :ρ

   • manolis

    Μην βιαζεστε, μαλλον δεν καταλαβατε ποιον εννοω.

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Μανούσο,σαρδόνιε πουλαδοφόρε και μακιαβελικέ σχολιαστή,τετιμημένε συνθεματοφύλακα αλλά και επίσημε συκοφάντη,χαίρε.
    Γράφεις:
    «Μην ψαχνεις στους ξενους γιατι δεινοπαθει η πατριδα μας. Οχι οτι ειναι αμετοχοι , αλλα οταν εισαι σε πτωχευση, εθνικο Διχασμο ή Εμφυλιο, δεν διεκδικεις τα πρεποντα.»
    Ρίξε μια ματιά στον παρακάτω σύνδεσμο,για να καταλάβεις ότι και εμείς οἱ Ἕλληνες ἄν θέλαμε να αγιάσουμε,οἱ ξένοι δέν μας αφήνουν.
    Χαμαιλεοντίως και ανεπαισθήτως μας βομβαρδίζουν,και το παρακάτω είναι μόνο από αυτά που μπορείς να δείς και να διαβάσεις.

    http://www.onmed.gr/ygeia-eidhseis/story/348547/me-entonoteri-tasi-apostrofis-kai-aidias-syndeetai-i-syntiritiki-ideologia

    «αλλα οταν εισαι σε πτωχευση»
    Εγώ θυμάμαι πολύ καλά ότι περί το 2002-3-4 ήμαστε εμείς ὡς Ἑλλάς και Κύπρος στην ευρωζώνη,ἡ δέ Τουρκία στο ΔΝΤ,αλλά πάντα εμείς οἱ καρπαζοεισπράκτορες.
    Προκειμένου «να διαφυλάξουμε την ευημερία μας».
    Ακόμα λίγο και θα είχε δώσει το μισό Αιγαίο ὁ τότε θίασος που υποδυόταν την κυβέρνηση.
    Άσε τα όργια στην Κύπρο,με την τότε «τελευταία ευκαιρία».
    Σήμερα τί έχουε να διαφυλάξουμε σύντεκνε;
    Την χρεωκοπία μας;

    « εθνικο Διχασμο ή Εμφυλιο»
    Όπως το βλέπω εγώ,οἱ απέναντι έχουν από δεκαετίες εμφύλιο,και πλέον και διχασμό,οἱ κοσμικοί με τους ισλαμιστές και αυτοί μεταξύ τους,αλλά…ὡς δια μαγείας,όλα τους κάθονται βρε αδελφέ.
    Τώρα διεκδικούν και Μοσούλη…

    «δεν διεκδικεις τα πρεποντα»
    Παράδειγμα Αλβανία:δύο φορές μέσα σε 7 χρόνια (1990 και 1997) κατέρρευσε το κράτος,ἡ οικονομία ούτως ἤ άλλως,ὡς χώρα τρεφόταν ουσιαστικά από την Ἑλλάδα,αλλά…το βιολί-βιολάκι.
    Και ξέρεις κάτι;
    Τους βγαίνει!
    Όρα τσάμικο.

    Για την Βόρειο Ήπειρο τώρα.ίσως αρκεί να υπενθυμίσω ότι την εκκένωσε ὁ «Πατέρας της Πατρίδος» Ελευθέριος Βενιζέλος,το θέρος του 1920,προκειμένου να θριαμβεύσει απερίσπαστος στην Μικρά Ασία,πρίν δραπετεύσει δια των εκλογών του Νοεμβρίου.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: