Στις 20 Ιουλίου του 1974 το αρματαγωγό «Λέσβος» με Κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Ελευθέριο Χανδρινό σφυροκοπεί επί δύο ώρες το φρούριο της Πάφου στην Κύπρο, τον τουρκικό θύλακα Μούτταλου. Το αποτέλεσμα είναι η πλήρης εξουδετέρωση των ισχυρών εχθρικών δυνάμεων.

Στη συνέχεια, ο Χανδρινός εκτιμώντας σωστά τον κίνδυνο προσβολής του πλοίου του από την Τουρκική Αεροπορία, αντί να πλεύσει προς δυσμάς στη Ρόδο, ακολουθεί νοτιοδυτική πορεία προς τις λυβικές ακτές παραπλανώντας τους Τούρκους που ήδη είχαν εξέλθει προς αναζήτησή του.

Η μελετημένη αυτή κίνηση του Χανδρινού διασώζει το πλοίο του και παράλληλα δημιουργεί σύγχυση στο Τουρκικό Γενικό Επιτελείο με αποτέλεσμα να βυθιστεί από την Τουρκική Αεροπορία το αντιτορπιλικό Kocatepe και να χαθούν 13 Αξιωματικοί και 64 άνδρες του πληρώματός του.

Εκτός από το Kocatepe, άλλα δύο τουρκικά αντιτορπιλικά, το Adatepe και το M. Fevzi Cakmak, υφίστανται σοβαρές και μικρότερες ζημιές αντίστοιχα.

HELLAS_ΤΣΟΜΑΚΗΣ

Στη φωτογραφία εικονίζεται η τορπιλάκατος Τ3 και ο κυβερνήτης της Υποπλοίαρχος Ελευθέριος Τσομάκης.

Ο Υποπλοίαρχος Ελευθέριος Τσομάκης, Διοικητής της Ναυτικής Βάσης στην Κερύνεια, το πρωί του Σαββάτου της 20ης Ιουλίου 1974 βγαίνει από το λιμάνι με δύο τορπιλακάτους, τις Τ1 και Τ3, για να αναγνωρίσει τα πλοία του Τουρκικού Στόλου που κινούνταν στα ανοικτά της νήσου.

Η Τουρκική Αεροπορία προσέβαλε πρώτα την Τ1, η οποία έπαθε σοβαρές ζημιές με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να προσαράξει.

Στη συνέχεια προσεβλήθη και η Τ3. Φονεύθηκαν όλοι οι επιβαίνοντες του πλοίου εκτός από τον Αρχικελευστή Διονύσιο Μαγέτο, ο οποίος έφτασε κολυμπώντας στην ακτή, βαριά τραυματισμένος.

[Φωτογραφικό αρχείο Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού ΥΙΝ)].

 

Αρέσει σε %d bloggers: