ΚΕΝΑΠ

Ελικόπτερο S70B6 του Πολεμικού Ναυτικού κατά την διάρκεια προσνήωσης (Φωτογραφία αρχείου: ΓΕΝ)

Ξεκίνησε επίσημα στις 7 Μαΐου, στο ΝΑΤΟικο  Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στη Σούδα της Κρήτης, η πολυεθνική άσκηση Phoenix Express 2012 (PE12), στην οποία συμμετέχουν κράτη της νότιας Ευρώπης, της βόρειας Αφρικής και ναυτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ).

Η άσκηση Phoenix Express είναι μια ναυτική άσκηση που αποσκοπεί στη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων εθνών, ώστε να ενισχυθεί η ναυτική ασφάλεια και προστασία στη Μεσόγειο θάλασσα.

Σύμφωνα με το υπουργείο άμυνας των ΗΠΑ αυτή είναι η έβδομη χρόνια που διοργανώνεται η Phoenix Express, και είναι μία από τις τέσσερις σειρές ασκήσεων «Express» της αφρικάνικης περιφέρειας που έχουν σχεδιαστεί, ένας από τους σκοπούς της είναι να οικοδομηθούν δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των Βορειοαφρικάνικων και Νοτιοευρωπαίων εταίρων των ΗΠΑ, που συμμετέχουν στην άσκηση ώστε να υπάρχει μία ισχυρότερη δύναμη στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Τα σενάρια της άσκησης PE12 θα γίνουν σε δύο τμήματα, εντός του λιμανιού του ΚΕΝΑΠ και επάνω στο εκπαιδευτικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού «Αρης», και εκπαίδευση εν πλω  η οποία θα διεξαχθεί επάνω σε διάφορα πλοία.

Κατα την διάρκεια της εκπαίδευσης εντός του λιμανιού του ΚΕΝΑΠ, θα δοθεί έμφαση στην εκπαίδευση ιατρικής βοήθειας και στις επιχειρήσεις θαλάσσιας αποτροπής (ΜΙΟ), οι ναυτικές δυνάμεις που θα βρίσκονται στη προβλήτα θα διεξάγουν επιχειρήσεις με ελικόπτερα, στη πυρόσβεση, στη πλοήγηση, στην έρευνα και διάσωση (SAR), μικρές επιχειρήσεις με βάρκες και μαθήματα ηγεσίας. Μέτα την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης στο λιμάνι, θα ξεκινήσει το τμήμα της ΡΕ12 στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Στη θάλασσα, τα πλοία και το προσωπικό τους θα επικεντρωθούν στην παρατήρηση του θαλάσσιου τομέα (MDA), χρησιμοποιώντας το Αυτόματο Σύστημα Αναγνώρισης (AIS), η εκπαίδευση θα περιλαμβάνει αλληλεπίδραση μεταξύ των ναυτικών δυνάμεων και του κέντρο ναυτικών επιχειρήσεων (CMOC) στη στεριά. Οι συνεργαζόμενες θαλάσσιες δυνάμεις θα εκτελέσουν μια σειρά ασκήσεων προστασίας δυνάμεων MIO –τα οποία περιλαμβάνουν έλεγχο, επιβίβαση, έρευνα και κατάσχεση σε πλοίο (VBSS) και VBSS με ελικόπτερο – και SAR.

Οι χώρες που συμμετέχουν στην ΡΕ12 είναι η Αλγερία, Καναδάς, Κροατία, Αίγυπτος, Ελλάδα, Ιταλία, Λιβύη, Μάλτα, Ισπανία, Μαρόκο, Τυνησία, Τουρκία και οι ΗΠΑ.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: