Ανησυχητικό κενό ασφάλειας.

Ανησυχητικό κενό ασφάλειας. Στη φωτογραφία το drone, ένα μίνι ελικόπτερο, ανήκε στο Πανεπιστήμιο και η επίδειξη έγινε σε γήπεδο. (Φωτογραφία: Cockrell School)

Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν να παραβιάσει το σύστημα GPS μη επανδρωμένου αεροσκάφους και να το ελέγξουν καταφέροντας να υλοποιήσουν την πρόκληση που έβαλε το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα η ομάδα χρησιμοποίησε τεχνική spoofing, ένα είδος παραπλάνησης όπου το drone νομίζει ότι τα «σωστά» σήματα GPS είναι αυτά που στέλνει ο εισβολέας στο σύστημα και όχι αυτά του δορυφόρου.

Το drone, ένα μίνι ελικόπτερο, ανήκε στο Πανεπιστήμιο και η επίδειξη έγινε σε γήπεδο.

Πάντως τα στρατιωτικά drone χρησιμοποιούν κρυπτογραφημένο σήμα, κάνοντας την παραβίαση σημαντικά δυσκολότερη.

Όπως εξήγησε στο BBC ειδικός, η παραβίαση του μη κρυπτογραφημένου σήματος είναι εύκολη για ένα άτομο με τεχνικές γνώσεις και μπορεί να κοστίζει γύρω στις 700 λίρες (περίπου 870 ευρώ).

Προσθέτει ότι το drone με το παραβιασμένο σήμα είναι αρκετά επικίνδυνο καθώς ένα κακόβουλο θα μπορούσε να το οδηγήσει κατά ενός κτιρίου ή να το γεμίσει εκρηκτικά.

Πιστεύεται ότι την ίδια μέθοδο χρησιμοποίησαν και οι Ιρανοί όταν κατέλαβαν αμερικανικό κατασκοπευτικό drone των ΗΠΑ που επιχειρούσε από το Αφγανιστάν.

Ωστόσο η ακριβής μεθοδολογία είναι άγνωστη με δεδομένο ότι χρησιμοποιεί κρυπτογραφημένο σήμα και έχει μέτρα αυτοπροστασίας.

Newsroom

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επισκεφτείτε: Τexas University at Austin

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: