Στη τετραήμερη ναυτική άσκηση περιλαμβανόταν η χρήση πυρών, η πλευρά των ΗΠΑ συμμετείχε με αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την υπεράσπιση του Ισραήλ εναντίον μίας πιθανής πυραυλικής επίθεσης του Ιράν. (Φωτογραφία: haaretz)

Τα Πολεμικά Ναυτικά των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) και του Ισραήλ πραγματοποίησαν από κοινού ναυτική άσκηση έρευνας και διάσωσης την περασμένη εβδομάδα στη Μεσόγειο. Η τετραήμερη άσκηση, γνώστη ως Reliant Mermaid, περιλάμβανε την χρήση πραγματικών πυρών, η πλευρά των ΗΠΑ διέθετε αντιτορπιλικά με κατευθυνόμενους πύραυλους AEGIS. Σύμφωνα με τη Haaretz το σενάριο προέβλεπε την υπεράσπιση του Ισραήλ στην περίπτωση που δεχτεί επίθεση πυραύλων από το Ιράν. Η άσκηση δεν περιλάμβανε αναχαιτίσεις πυραύλων, αν και οι ανάλογες αναχαιτίσεις υποτίθεται είναι μέρος μία μεγαλύτερης κοινής άσκησης που θα διεξαχθεί σε δύο μήνες.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ τόνισε ότι η άσκηση δεν είχε καμία σχέση με την πρόσφατή λεκτική κλιμάκωση μεταξύ του Ισραήλ και Ιράν, με ανακοίνωση τύπου δήλωσε:

«Η άσκηση Reliant Mermaid είναι μία τακτική προγραμματισμένη άσκηση και δεν συνδέεται με κάποια αντίδραση σε πραγματικό γεγονός.»

Αν και η άσκηση υποτίθεται ότι πραγματοποιείται σε ετήσια βάση, αυτή είναι η πρώτη φόρα που έχει πραγματοποιήθηκε στα τρία χρόνια. Για τα πρώτα 10 χρόνια, μέχρι το 2009, η άσκηση ήταν τριμερής με την συμμετοχής της Τουρκίας. Αλλά οι τούρκο-ισραηλινές σχέσεις δέχθηκαν πλήγμα μετά την επιδρομή του Ισραήλ στον υπό τουρκικής αιγίδας στολίσκο στη Γάζα το 2010, από τότε η Τουρκία αρνήθηκε να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε κοινή άσκηση με το Ισραήλ.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: