Καλλιτεχνική απεικόνιση του Μαχητικού Αεροσκάφους Πέμπτης Γενιάς (FGFA) (Φωτογραφία: theatrum-belli)

H πρωτότυπη έκδοση ενός μαχητικού αεροσκάφους, που αναπτύσσει από κοινού η Ινδία με την Ρωσία και πρόκειται να είναι ένα από τα πιο προηγμένα στο κόσμοι, θα παρουσιαστεί από την Ινδία το 2014.

Την είδηση μεταδίδει το Times of India, το οποίο λέει ότι το πέμπτης γενιάς μαχητικό (FGFA) με χαρακτηριστικά τεχνολογίας stealth, έχει προγραμματιστεί να παραδοθεί στη Ινδική Πολεμική Αεροπορία το 2022.

Οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά στη υπογραφή ενός βασικού συμβολαίου για την φάση της έρευνας και ανάπτυξης του προγράμματος στο εγγύς μέλλον, όπου η αξία του αναμένεται να είναι μεγαλύτερη από 11 δισ. δολάρια ΗΠΑ.

Το Times Of India επικαλείται τις δηλώσεις του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (Α/ΓΕΑ) την Ινδίας Norman Anil Kumar Browne στο PTI, ο οποίος δήλωσε πως «Το πρώτο πρωτότυπο του FGFA έχει προγραμματιστεί να φτάσει στην Ινδία το 2014, μετά την οποία θα συμμετέχει σε εντατικές δοκιμές στην αεροπορική βάση Ojhar…Είμαστε αισιόδοξοι ότι το αεροσκάφος θα είναι έτοιμοι για ενσωμάτωση στη πολεμική αεροπορία το 2020».

Την δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου ο Ινδός Α/ΓΕΑ είχε επισκεφτεί την Ρωσία όπου εξέτασε την πρόοδο που γίνεται στο πρόγραμμα και τα πρωτότυπα του αεροσκάφους που αναπτύσσει το γραφείο σχεδιασμού Sukhoi στο Zhukovsky.

Ο Browne, είπε επίσης ότι το δεύτερο πρωτότυπο πρόκειται να αφιχθεί στην Ινδία το 2017 και το τρίτο το 2019. Η τελική έκδοση του FGFA θα αναπτυχθεί προς επιχειρησιακή χρήση βάση της εμπειρίας που θα αποκτηθεί από τις δοκιμαστικές πτήσεις του κάθε πρωτοτύπου.

Η Ινδία μελετά να αποκτήσει 214 μαχητικά αεροσκάφη αυτού του τύπου μέχρι το τέλος του 2030, με εκτιμώμενο κόστος 30 δισ. δολάρια ΗΠΑ.

Η Ρωσία έχει ήδη αναπτύξει τρία πρωτότυπα του αεροσκάφους τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται για δοκιμαστικές πτήσεις. Το αεροσκάφος θα έχει χαρακτηριστικά τεχνολογίας stealth και το μέγεθος του θα είναι μικρότερο από το μαχητικό αεροσκάφος Su-30 MkI.

O σχεδιασμός του αεροσκάφους αναμένεται να οριστικοποιηθεί από τις δύο χώρες στα τέλη αυτού του έτους. Οι δύο πλευρές έχουν υπογράψει συμφωνία για το σχεδιασμό του αεροσκάφους το προηγούμενο χρόνο.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: