Πολεμική Αεροπορία του Καζακστάν παρέλαβε τέσσερα Su-30SM απο την Ρωσία. (©Vitaly V. Kuzmin)

Joshua Kucera.

Το Καζακστάν απέκτησε τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη από την Ρωσία, ως τμήμα συμφωνίας που θα περιλαμβάνει την προμήθεια έως 36 αεροσκάφω μέχρι το 2020 σε αυτό που τα μέσα ενημέρωσης του Καζακστάν αποκάλεσαν «μια από τις μεγαλύτερες συμφωνίες στις αμυντικές προμήθειες των τελευταίων ετών.»

Τα μαχητικά αεροσκάφη Su-30SM παραδόθηκαν κατά τη διάρκεια τελετής της 16ης Απριλίου στην βάση της Πολεμικής Αεροπορίας Taldykorgan. «Αυτό δείχνει την αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων του Καζακστάν… Το Su-30SM θα αυξήσει σημαντικά την προστασία του εναερίου χώρου της Δημοκρατίας του Καζακστάν,» είπε ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας του Καζακστάν, Πτέραρχος Νουρλάν Ορμανμπέτοφ.

Το Su-30SM θεωρείται ως ένα αεροσκάφος 4++ γενιάς, και μέχρι στιγμής έχει αποκτηθεί μόνο από την Ρωσική Πολεμικής Αεροπορία. (Το μόνο εν υπηρεσία μαχητικό 5ης γενιάς είναι το F-22 της Lockheed Martin των ΗΠΑ).

H ρωσική εφημερίδα Vedemosti δημοσίευσε ότι η συμφωνία (η οποία περιλαμβάνει εκπαίδευση των πιλότων και μηχανικών στο νέο αεροσκάφος) ήταν αξίας 5 δισεκατομμυρίων ρουβλιών (περίπου 90 εκατομμύρια δολάρια με τις τρέχουσες ισοτιμίες). Η εν λόγω τιμή «ήταν πολύ κοντά με την τιμή της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας» χάρις την ευνοϊκή τιμολόγηση για τους συμμάχους της Ρωσίας στον Οργανισμό Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ). Αν το Καζακστάν αγοράσει όλα τα 36 αεροσκάφη, το συνολικό κόστος της συμφωνία θα φτάσει τα 2 δις δολάρια, δημοσίευσε η Vedomosti.

Η συμφωνία είναι εν μέρει αξιοσημείωτη επειδή οι πρόσφατες προμήθειες μαχητικών αεροσκαφών του Καζακστάν ήταν από Ευρωπαϊκές βιομηχανίες. «Είναι η πρώτη σύμφαση για την παράδοση σύγχρονων Ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών όχι μόνο των μελών του ΟΣΣΑ, αλλά και των χωρών της ΚΑΚ,» έγραψε η Vedomosti, επικαλούμενη τον αναλυτή του «Κέντρου Στρατηγικών και Τεχνολογικών Αναλύσεων» (CAST) της Μόσχας, Κωσταντιν Μακιένκο. «Οι παραδόσεις στρατιωτικών αεροσκαφών είναι συνήθως στοιχείο στενών δεσμών ανάμεσα στον προμηθευτή και πελάτη, και το Καζακστάν, ενώ είναι ένας στενός σύμμαχος της Ρωσίας, τα πρόσφατα χρόνια δεν είχε αγοράσει μεγάλες ποσότητες ρωσικών στρατιωτικών υλικών, ενώ την ίδια στιγμή αγοράζει μεταφορικά αεροσκάφη και ελικόπτερα (τα οποία συναρμολογούνται στο Καζακστάν) από την ευρωπαϊκή βιομηχανία Airbus Militay.»

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, κείμενο του μπλογκ CAST που αναφέρει ότι οι αριθμοί σειράς των νέων αεροσκαφών του Καζακστάν,προέρχονται από αυτά που έχει παραγγέλλει η Ρωσία, την στιγμή που πολλοί καλούν την Ρωσία να μειώσει τις αμυντικές δαπάνες της.

https://www.youtube.com/watch?v=9PN8sNB12Wk

eurasianet.org

2 Σχόλια

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: