Το τουρκικής προέλευσης UAV, ANKA. (NickJ 1972-Flickr)

Με μία ξαφνική κίνηση αξιωματούχοι των αμυντικών προμηθειών της Τουρκίας έθεσαν ως στόχο την «επείγουσα» προμήθεια πακέτου αδιευκρίνιστης ποσότητας οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAS).

Tην 28η Απριλίου το Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) της Τουρκίας εξέδωσε Αίτημα Παροχής Πληροφοριών (RfI) για την προμήθεια ενός οπλισμένου μη επανδρωμένου αεροχημάτος (UAS) μεσαίου-μεγάλου ύψους μακράς αυτονομίας (MALE ή HALE) που θα καλύπτει την «επείγουσα» απαίτηση της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Το RfI θα είναι διαθέσιμο από την SSM μέχρι την 11η Μάιου. Οι δυνητικοί διαγωνιζόμενοι πρέπει να απαντήσουν στο RfI έως την 25η Μάιου.

Η ανακοίνωση της SSM αναφέρει ότι ο διαγωνισμός θα είναι ανοιχτός σε εγχώριους και διεθνείς κατασκευαστές.

Πηγές προερχόμενες από το χώρο της αμυντικής βιομηχανίας είπαν ότι η κίνηση της SSM ήταν ξαφνική καθώς η κρατική βιομηχανία αεροδιαστημικής TUSAS Turkish Aerospace Industries (TAI), προσπαθεί να αναπτύξει διάφορες εκδόσεις ενός εγχώριου UAV, του ANKA.

Η έναρξη των εργασιών στο ANKA χρονολογείται πίσω στον Δεκέμβριο του 2004. Ως στιγμής οι TAI έχουν παραδώσει στον Τουρκικό Στρατό, δύο πρωτότυπα, ένα από αυτά συνετρίβη το 2013. Το δεύτερο πρωτότυπο βρίσκεται στην αεροπορική βάση του Μπατμαν, στη νοτιοανατολική Τουρκία, όμως δεν είναι επιχειρησιακό, αν και το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε πως το 2014 τρία ANKA θα έπρεπε να είναι επιχειρησιακά.

Στα υπο σχεδίαση μοντέλα του ANKA περιλαμβάνεται και μία οπλισμένη έκδοση.

Απόδοση από το DefenceNews.Com για την Προέλαση.

One Response

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: