Στρατιωτική διπλωματία υψηλού επιπέδου σε περίοδο ισχνών αγελάδων. Η κοινή πτήση του ΑΓΕΑ με τον Ισραηλινό ομόλογο του! (ΓΕΑ)

Από τον Ευθύμιο Π. Πέτρου
e.p.petrou@gmail.com

Η στρατιωτική διπλωματία έχει προχωρήσει πολύ στην Ελλάδα, αν και αθόρυβα, τα τελευταία χρόνια. Έχει κάνει αρκετά βήματα, ώστε να θέσει τις βάσεις για στρατηγικές κινήσεις που πλέον ξεφεύγουν από τις αρμοδιότητες μόνο του υπουργείου Εθνικής Αμύνης και περνούν στην σφαίρα της υψηλής πολιτικής. Υπο την προϋπόθεση, βέβαια, ότι η κυβέρνηση μπορεί να ασκήσει τέτοιους είδους πολιτική, που απαιτεί περίσκεψη, σχεδιασμό και ρεαλιστικούς στόχους. Και πρέπει να τονισθεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι αυτή η στρατιωτική διπλωματία ασκείται και φέρνει αποτελέσματα σε μια εποχή πολύ ισχνών αγελάδων, με τις οικονομικές δυνατότητες υποστηρίξεως της να έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο.

Μια μικρή μόνο ένδειξη των δυνατοτήτων που έχουν αναπτύξει οι Ένοπλες Δυνάμεις μας δόθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες, με τη διεξαγωγή της ασκήσεως «ΗΝΙΟΧΟΣ», την οργάνωση και τον συντονισμό της οποίας είχε η Πολεμική Αεροπορία. Μαχητικά αεροπλάνα από το Ισραήλ και μονάδες ειδικών επιχειρήσεων από τις ΗΠΑ ασκήθηκαν σε διακλαδικό πλαίσιο, μίας και το αυτό απαιτεί νέο δόγμα, ακόμη και αν τον συντονισμό μίας ασκήσεως τον έχει ένας από τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το πιο ηχηρό πολιτικό μήνυμα όμως δόθηκε από τον ίδιο τον αρχηγό ΓΕΑ, αντιπτέραρχο Χρήστο Βαΐτση, ο οποίος, σε μία από τις φάσεις της ασκήσεως, πέταξε μαζί με τον Ισραηλινό ομόλογο του, υποπτέραρχο Eshel, ως μέλη ασκούμενου σχηματισμού 12 μαχητικών F-16 πάνω από το Καστελόριζο. Η ισραηλινή συμμετοχή στον «ΗΝΙΟΧΟ» όμως δεν περιορίστηκε στο συγκεκριμένο μήνυμα. Οι δύο Αεροπορίες, συνδυάζοντας τα δυνατότητες τους, αναπτυχθούν κυριαρχία στον αέρα ολόκληρης της ανατολικής Μεσογείου, όπου η χώρα μας παίζει τον ρόλο του συνδετικού κρίκου ανάμεσα στο χώρες που μπορεί να έχουν παραδοσιακή αντιπαλότητα, αλλά σήμερα καλούνται να αντιμετωπίσουν κοινές απειλές. Ανάμεσα σε χώρες όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος, που βλέπουν την απειλή του Ισλαμικού Χαλιφάτου στην ξηρά και της τουρκικής επεκτατικότητας στη θάλασσα, όπου ο ανταγωνισμός για τις οικονομικές ζώνες επιρροής μόλις έχει αρχίσει.

Κατά τα λοιπά, η άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ», που συνδυάστηκε και με την άσκηση «ΑΣΤΡΑΠΗ» του Πολεμικού Ναυτικού, έδειξε ότι παρά τις περικοπές οι Ένοπλες Δυνάμεις διατηρούν υψηλό επίπεδο αποτελεσματικότητας, αξιοποιώντας στο έπακρο τα συστήματα που διαθέτουν – ακόμη και με τις σημερινές ελλείψεις ανταλλακτικών.

Πηγή: Εφημερίδα Κυριακάτική Δημοκρατία. 03.05.2015

One Response

  1. xm8

    Η Τουρκία είναι πλέον ο τοποτηρητής των Αμερικανών στην περιοχή. Τα άλλα παιδάκια θα πρέπει να αρχίσουμε να το αποδεχόμαστε σιγά-σιγά. Το Ισραήλ αντιδρά στο νέο σχεδιασμό, εμείς όχι και τόσο (ακούμε τον θείο Σαμ), οι Αιγύπτιοι δεν θέλουν, αλλά μόνο αν δράσουμε από κοινού έχουμε πιθανότητες να κάνουμε τις ΗΠΑ να το ξανασκεφτούν.

    Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: