Η γενοκτονία των Ποντίων (1916 – 1923) με 353.000 νεκρούς αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες γενοκτονίες του αιώνα μας!

https://www.youtube.com/watch?v=9835AnLaEiM

6 Σχόλια

 1. kirilos

  …για οσους δεν το γνωριζουν οι σφαγες ξεκινησαν πολυ ποιο πριν απο το 1916 οποτε ας αλλαξουν ημερομηνια.

  Απάντηση
 2. kirilos

  Η διωγμοι και οι σφαγες ξεκινησαν σχεδον παραλληλα το 1914 μαζι με των Αρμενιων. Ιδιαιτερα σε πληθησμους προς την ενδοχωρα ομως σε μικροτερη κλιμακα. Ολοκληρα χωρια ερημωθηκαν με τους πληθησμους να μεταναστευουν σε περιοχες περισοτερο ηρεμες οπως ηταν τοτε κοντα στα παραλια του Ευξεινου Ποντου.

  Απάντηση
 3. ΑΧΕΡΩΝ

  Εἶναι -σε κάποιο βαθμό- γνωστό ὅτι ὁ Ποντιακός Ἑλληνισμός,τεμέτερον το μιλλέτ,ὑπέστη γενοκτονία,συστηματική ἀπό το 1914,δέν εἶναι ἐξ ἴσου γνωστό ὅτι ἑγκαταλείφθηκε ἀπό τον Βενιζέλο και τους Γουναραίους,ὅπως και ὅτι ἔδωσε ἕναν σκληρό και ἄνισο ἀγώνα αὐτοπροστασίας.
  Ὁ Βενιζέλος,ἄν και ἐλάχιστα ἑνδιαφέρθηκε για τον Πόντο,και σύμφωνα με το «Πολιτικό ἡμερολόγιο Ἐλευθερίου Βενιζέλου» που συνέγραψε ἡ Πηνελόπη Δέλτα,ἀφοσιωμένη ὀπαδός του,ὁ ἴδιος παραδέχθηκε στον Μητροπολίτη Τραπεζοῦντος Χρύσανθο ὅτι διαπραγματεύθηκε «ἀθλίως» το Ποντιακό,ἔστειλε,ἑν τούτοις στον Πόντο τον συνταγματάρχη Δ.Καθενιώτη,μετέπειτα Α/ΓΕΣ,προκειμένου να σχηματίσει εἰκόνα ὡς στρατιωτικός.
  Ὁ Καθενιώτης κρίνει ὅτι ὁ Ποντιακός Ἑλληνισμόςεἶναι «ὁ ἰσχυρώτερος τύπος της Ἑλληνικῆς φυλὴς»,και προμαχών αὐτῆς ἀπό αἰώνων.
  Προτρέπει σε ἑνίσχυση των μαχομένων Ποντίων,οἱ ὁποίοι σύμφωνα με τους μετριοπαθέστερους ὑπολογισμούς ἀνέρχονται σε 7.000 ἀντάρτες και τριπλάσιουςπολιτοφύλακες(ὁπλισμένους χωρικούς που δέν εἶναι στο βουνό,ἀλλά στα σπίτια τους,και ἀναλαμβάνουν την ὑπεράσπιση των χωριῶν τους,και ἄν ὑπάρχει ἐπαρκής συνεννόηση και προειδοποίηση,και τα γειτονικά χωριά).
  Ὁ Μητροπολίτης Χρύσανθος ὅμως,τους ἀναβάζει σε 15.000 και τριπλάσιους πολιτοφύλακες.
  Τετρακόσιοι (!) ὁπλαργηγοί με τους ταϊφάδες τους ἀγωνίζονται στα βουνά μέχρι και τα περίχωρα της Τραπεζοῦντος!
  Ἴσως το κυριώτερο,θα ἦταν ἡ ἀποστολή στελεχῶν του Ε.Σ,που με το κύρος της χακί στολῆς θα ἐξουδετέρωναν τους προσωπικούς ἀνταγωνισμούς και την ἔλλειψη συντονισμοῦ.
  Μερικά ὀρειβατικά πυροβόλα θα συμπλήρωναν την συνταγή,και θα ἔδενε το γλυκό.
  Ἀλλά…μόνος ὁ Πόντος,μόνη ἡ Βόρειος Ἥπειρος,μόνη ἠ Κύπρος…

  Οἱ Πόντιοι της ἀνωτέρω φωτογραφίας δέν ξέρουμε ἀν ἐπέζησαν για να δοῦν την Ἑλλάδα του μικροϊδεατισμοῦ,το βέβαιο εἶναι ὄτι τα ὅπλα τους δέν τα εἶχαν μόνο για τις φωτογραφίες.

  Ἡ Ρωμανία κι᾿ἄν πέρασεν,ἀνθεί και φέρει κι᾿ἄλλο!

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: