Κάτι κολλάει στην υλοποίηση του ΕΣΕΕΘΑ. Στην εικόνα το Σύστημα Επικοινωνιών Ζώνης Μάχης (ΣΕΖΜ) «ΕΡΜΗΣ ΙΙ» (defencenet.gr)

Σύμφωνα με ορισμένα πρόσφατα δημοσιεύματα, φαίνεται να επιλύθηκαν τα προβλήματα και να προχωρεί πλέον η υλοποίηση του έργου για το Ενοποιημένο Σύστημα Επικοινωνιών Εθνικής Άμυνας (ΕΣΕΕΘΑ). Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.

Προκαλεί εξαρχής εύλογα ερωτηματικά το πώς ένα έργο υψίστης εθνικής σημασίας που προκηρύχτηκε τον Αύγουστο του 2008 –και ενώ είχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΝΑΤΟ– έφτασε να υπογραφεί τελικά τον Δεκέμβριο του 2014.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, εδώ και πέντε μήνες που έχει υπογραφεί το έργο, δεν έχει γίνει ουσιαστικά το παραμικρό που να δίνει ελπίδα για την υλοποίηση του και δεν είναι ούτε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ούτε οι υπηρεσίες του που χρονοτριβούν. Είναι αλήθεια ότι οι ΝΑΤΟϊκές προδιαγραφές του διεθνούς διαγωνισμού διακρίνονται για την αυστηρότητα τους τόσο στο τεχνικό, όσο και στο οικονομικό μέρος. Δεν προβλέπουν για παράδειγμα την καταβολή προκαταβολής, άρα μόνον υγιείς οικονομικά εταιρείες είναι σε θέση να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για την αγορά του εξοπλισμού και τον προγραμματισμό του κεφάλαια. Επίσης, δεν επιτρέπουν παρά σε πιστοποιημένες για βιομηχανική ασφάλεια εγκαταστάσεων και προσωπικού εταιρείες, να χειριστούν διαβαθμισμένες πληροφορίες και έγγραφα. Επιβάλλουν συγκεκριμένες διαδικασίες στην τεχνική αξιολόγηση όσων θα εμπλακούν στην υλοποίηση του έργου, οι οποίοι σημειωτέον πρέπει να έχουν εξαρχής δηλωθεί με ελέγχους μέσα από την παρουσία τους σε ανάλογης σπουδαιότητας έργα. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κοινοπραξία στην οποία ανατέθηκε το έργο, αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά και τεχνικά προβλήματα, ενώ διαπιστώθηκε ότι δεν διαθέτει και το κατάλληλο και πιστοποιημένο από πλευράς ασφαλείας προσωπικό. Σα να μην έφτανε αυτό, η μια εκ των εταιρειών που συμμετέχει, εξέπεσε πριν λίγους μήνες από άλλο δημόσιο έργο που είχε αναλάβει και μετά από δύο χρόνια προστριβών καλείται να επιστρέψει περισσότερα από €2 εκατ. που πήρε ως προκαταβολή από το ελληνικό Δημόσιο…

Μέχρι σήμερα πάντως, από τα πολλά που προέβλεπε η σχετική σύμβαση για το πρώτο πεντάμηνο, το μόνο που έγινε ήταν μια προσπάθεια να «περάσει από το παράθυρο» προσωπικό άλλης εταιρείας και όταν αυτό απέτυχε, να παρουσιαστεί η ίδια αυτή εταιρεία δίκην σωτήριας υπεργολαβίας, ώστε να αναλάβει κρίσιμο κομμάτι του έργου, χωρίς η συμμετοχή της να έχει δηλωθεί από την αρχή της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Επιβάλλεται να ληφθούν αποφάσεις άμεσα, πριν τα πράγματα πάρουν άσχημη τροπή. Ο νόμος έχει σχετικές προβλέψεις. Σε άλλη περίπτωση κινδυνεύουν να χαθούν οι πιστώσεις του NATO και να εκτεθεί η χώρα στο διεθνές περιβάλλον λόγω της ανικανότητάς της να καλύψει πραγματικές επιχειρησιακές απαιτήσεις τόσο της Συμμαχίας όσο και της ίδιας.

Η αποτυχία δεν αφορά μόνο τις κακές αποφάσεις αλλά και την ολιγωρία λήψης οποιαδήποτε απόφασης. Οτιδήποτε άλλο θα αποτελεί υπεκφυγή, θα πλήξει το κύρος και θα θέσει σε αμφιβολία τις διακηρύξεις της ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για ύπαρξη διαφάνειας στον ευαίσθητο τομέα της Εθνικής Άμυνας.

Πηγή: hellenicdefence.gr

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Σχόλια

  1. xm8

    Από το 2008 φτάσαμε στο 2014, υπογράψαμε αλλά δεν είχαμε τις προϋποθέσεις, αλλά θα το καταφέρναμε-κουκουλώναμε κάπως στην πορεία, δεν μας βγήκε (μας κατάλαβαν), τώρα θα τρέχουμε και αν. Κακούργα κοινωνία. Στο σχεδιασμό και την οργάνωση δεν παιζόμαστε.

    Απάντηση
  2. Προβοκάτωρ

    Το παράξενο θα ήταν να είχε πραγματοποιηθεί εντός χρονοδιαγράμματος και με τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Όποτε λανθασμένος ο τίτλος..

    Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: