Φωτογραφία αρχείου: Η φρεγάτα Έλλη (F-450) και το Αεροπλανοφόρο USS George HW Bush (CVN 77) σε διεξαγωγή ασκήσεων. (Πολεμικό Ναυτικό)

Φωτογραφία αρχείου: Η φρεγάτα Έλλη (F-450) και το Αεροπλανοφόρο USS George HW Bush (CVN 77) σε διεξαγωγή ασκήσεων. (Πολεμικό Ναυτικό)

Περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, αντιμετώπιση τρομοκρατικών ενεργειών σε πλοία και πλατφόρμες εξόρυξης υδρογονανθράκων, επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, καθώς και καταπολέμηση θαλάσσιας ρύπανσης στην ΑΟΖ.

Η πρώτη φάση της διεθνούς άσκησης Έρευνας και Διάσωσης «ΝΕΜΕΣΙΣ 2015», με τη συμμετοχή Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Ιουνίου στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) στη Λάρνακα της Κύπρου.

Σε αυτή τη φάση διεξήχθη άσκηση επί χάρτου, η οποία περιλάμβανε αντιμετώπιση τρομοκρατικών ενεργειών σε πλοία και πλατφόρμες εξόρυξης υδρογονανθράκων, επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και καταπολέμηση θαλάσσιας ρύπανσης, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Συνολικά, συμμετείχαν 45 στελέχη και αξιωματικοί, ενώ το γενικό συντονισμό διοργάνωσης και διεξαγωγής της άσκησης είχε το ΚΣΕΔ Λάρνακας. Συμμετείχαν επίσης από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, εκπρόσωποι από άλλες 20 υπηρεσίες διαφόρων Υπουργείων. Οι υπόλοιπες χώρες εκπροσωπήθηκαν με υψηλόβαθμα στελέχη πολιτικών και στρατιωτικών υπηρεσιών. Επιπλέον, έλαβαν μέρος στελέχη της εταιρείας ENI Cyprus, SAIPEM, EDT Offshore Ltd καθώς και αντιπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA).

Η άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ 2015», η οποία θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουλίου με τη συμμετοχή αεροπορικών και ναυτικών μέσων, αποσκοπεί στην περαιτέρω ανάπτυξη αποτελεσματικής συνεργασίας και συντονισμού του ΚΣΕΔ Λάρνακας και όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας με γειτονικά και φίλια κράτη για την άμεση ανταπόκριση σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης σε πλοία και πλατφόρμες εξόρυξης, καθώς και σε άλλες ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, προστίθεται.

Τα συμπεράσματα της άσκησης θα αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης, για βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών και οργανισμών των τεσσάρων συμμετεχόντων κρατών στην άσκηση, καθώς και ιδιωτικών οργανισμών, με βάση τους διεθνείς κανονισμούς του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

protothema.gr

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: