Όχημα RADBO, στο οποίο βρίσκεται λέιζερ σχεδιασμένο να καταστρέφει εκρηκτικά. (USARMY)

Η άρση ναρκοπεδίου/ ναρκαλιεία είναι μια επικίνδυνη και δαπανηρή δουλειά, και προϋποθέτει είτε την χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού (ρόλερ, «γιγαντιαία έχιδνα» κ.α), είτε πολύ χρονοβόρων και επίπονων μεθόδων.

Σαν τομέας συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο τεχνολογικής έρευνας, λόγω της παρουσίας εξαιρετικά επικίνδυνων ναρκοπεδίων σε πολλές περιοχές του κόσμου, τα οποία πολύ συχνά κοστίζουν ζωές αμάχων, ακόμα και δεκαετίες μετά τη δημιουργία τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο αμερικανικός στρατός και η πολεμική αεροπορία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Popular Science, εργάζονται πάνω στη χρήση λέιζερ εναντίον ναρκών, στα οχήματα MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected vehicles).

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις βασίστηκαν πολύ στα οχήματα αυτής της κατηγορίας στο Ιράκ και συνεχίζουν να τα χρησιμοποιούν ευρέως στο Αφγανιστάν, όπου παραμένει υψηλός ο κίνδυνος από αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (IED) στους δρόμους.

Το συγκεκριμένο όπλο ονομάζεται RADBO (Recovery of Airbase Denied by Ordnance). Στην ουσία πρόκειται για ένα λέιζερ σχεδιασμένο με σκοπό να καταστρέφει εκρηκτικά που βρίσκονται σε διαδρόμους αεροδρομίων έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούνται ξανά.

Το λέιζερ είναι επαρκούς ισχύος για να μπορεί να πυροδοτήσει εκρηκτικά από απόσταση περίπου 300 μέτρων, κρατώντας ασφαλές το πλήρωμα. Επίσης, το όλο σύστημα περιλαμβάνει και μηχανικό βραχίονα ο οποίος μπορεί να απομακρύνει μπάζα μέχρι και 20 περίπου κιλών.

Οι δοκιμές του RADBO αναμένεται να λάβουν χώρα τον Σεπτέμβριο, και αν είναι επιτυχείς θεωρείται πως θα αποκτηθούν 14 ναρκαλιευτικά οχήματα με λέιζερ.

naftemporiki.gr

Περισσότερα: USARMY

2 Σχόλια

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: