Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του Medium.com, DAVID AXE, το F-35 είναι «ψοφίμι» στις αερομαχίες. (USAF)

Σύμφωνα με το άρθρο του ιστοτόπου Medium.com, ένας πιλότος δοκιμών έχει πολύ κακά νέα για το πέμπτης γενιάς (JSF) διακλαδικό αεροσκάφος κρούσης F-35.

Το Ιανουάριο, ο πιλότος, μετά από μια μέρα με δοκιμές σε εικονικές αερομαχίες, ανέφερε ότι το πανάκριβο νέο «αόρατο» αεροσκάφος δεν μπορεί να στρίψει ή να αναρριχηθεί αρκετά γρήγορα ώστε να προσβάλει ένα εχθρικό αεροσκάφος κατά τη διάρκεια αερομαχίας ή να αποφύγει τα εχθρικά πυρά.

«Το F-35 είχε ένα σαφές μειονέκτημα ισχύος,» έγραψε ο ανώνυμος πιλότος σε μια σύντομη καυστική πεντασέλιδη έκθεση που απέκτησε η στήλη War Is Boring του Medium.com. Η έκθεση ήταν αδιαβάθμητη αλλά είχε ένδειξη: «Μόνο για υπηρεσιακή χρήση.»

Η αναφορά του πιλότου είναι το τελευταίο απόδειξη των θεμελιωδών προβλημάτων στον σχεδιασμό του F-35 – το οποίο, με συνολικό κόστος προγράμματος περισσότερο από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, είναι το πιο δαπανηρό οπλικό σύστημα στην ιστορία.

Η Πολεμική Αεροπορία, το Ναυτικό και το Σώμα Πεζοναυτών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής – να μη αναφέρουμε τις πολεμικές αεροπορίες και ναυτικά των περισσότερων από δώδεκα συμμάχων των ΗΠΑ- βασίζονται στο JSF που κατασκευάζεται από την Lockheed Martin για να αντικαταστήσουν πολλά αν όχι τα περισσότερα από τα σημερινά μαχητικά αεροσκάφη τους.

Και αυτό σημαίνει ότι, μέσα σε λίγες δεκαετίες, η αμερικάνική και συμμαχικές αεροπορίες θα πετάν στις επιχειρήσει με ένα κατώτερο μαχητικό – ένα που θα μπορούσε να τους σκοτώσει… και να στοιχίσει στις ΗΠΑ την αεροπορική υπεροχή.

Η μοιραία δοκιμή πραγματοποιήθηκε την 14η Ιανουαρίου 2015, προφανώς εντός του θαλασσίου πεδίου δοκιμών στον Ειρηνικό Ωκεανό κοντά στην Αεροπορική Βάση Εντουάρντς στην Καλιφόρνια. Το μονοθέσιο F-35A με την ονομασία «AF-02» – ένα από τα παλιότερα JSF της USAF- απογειώθηκε μαζί με ένα διθέσιο F-16D Block 40, έναν από τους τύπους αεροσκαφών που το F-35 υποτίθεται ότι θα αντικαταστήσει.

Το F-35 πετούσε «γυμνό,» χωρίς πυρομαχικά στις αποθήκες βομβών ή κάτω από τις πτέρυγες και άτρακτο. Το F-16, αντιθέτως, μετέφερε δύο ογκώδεις δεξαμενές καυσίμου κάτω από τις πτέρυγες του, θέτοντας, στο παλιότερο μαχητικό αεροσκάφος, ένα αεροδυναμικό μειονέκτημα.

Αλλά στο τέλος το πλεονέκτημα του JSF δεν βοήθησε πραγματικά. Το «αόρατο» μαχητικό αεροσκάφος αποδείχθηκε πολύ αργό για να υπερισχύσει το F-16 με αξιοπιστία, ακόμη και όταν το F-16 μετέφερε επιπρόσθετες εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου. «Ακόμη και με περιορισμένη διαμόρφωση στόχου του F-16, το F-35A παρέμενε σε σαφές μειονέκτημα ισχύος για κάθε εμπλοκή,» ανέφερε γραπτώς ο πιλότος.

Η πέντε σελίδων αναφορά είναι κατηγορητήριο των αεροδυναμικών καταγγελιών που έχουν ως στόχο στο δυσκίνητο JSF.

«Ανεπαρκής ρυθμός ανύψωσης.» «Έλλειμμα ισχύος σε σχέση με τον “εισβολέα” το οποίο θα αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.» «Οι  πτητικές ικανότητες στην μικτή περιοχή των (20-26 μοιρών της γωνίας προσβολής –AoA) δεν ήταν ενστικτώδεις ή ικανοποιητικές.»

Ο χειριστής του F-35 προσπάθησε να στοχεύσει το F-16 με το 25 χιλιοστών πυροβόλο, αλλά το μικρότερο F-16 ξέφευγε με ευκολία.

Και τότε ο πιλότος του F-16 έστρεψε τις πλευρές του στο F-35, κάνοντας ελιγμούς ώστε να βάλει το «αόρατο» αεροσκάφος στο δικό του σκοπευτικό, ο χειριστής του JSF διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να ελιχθεί εκτός πορείας, λόγω «έλλειψης ισχύος».

Ο πιλότος του F-35 ευθύς το ανέφερε –αν πετάς ένα JSF, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μπεις σε μια παρατεταμένη, στενή αερομαχία ελιγμών με άλλο μαχητικό. «Δεν υπάρχουν συναρπαστικοί λόγοι για να πετάς σ’αυτην την περιοχή.» Ο Θεός βοηθός αν ο εχθρός σε ξαφνιάσει και δεν έχεις καμία άλλη επιλογή από το να αναγκαστείς να στρίψεις.

Ο δοκιμαστής του JSF βρήκε έναν συγκεκριμένο τρόπο να νικήσει σε μια μικρής εμβέλειας αεροπορική εμπλοκή – εκτελώντας ένα πολύ συγκεκριμένο ελιγμό. «Μόλις φτάσει σε ένα υψηλό AoA, η παρατεταμένη και πλήρη χρήση πηδαλίων δημιουργεί ένα υψηλό ρυθμό εκτροπής για την δημιουργία υπερβολικών γωνιών διέλευσης, με πολλες ευκαιρίες να στοχεύσεις για βολή με πυραύλους.»

Όμως υπάρχει ένα πρόβλημα –η διολισθαίνουσα ισχύς αιμορραγεί με μεγάλο ρυθμό. «Η τεχνική απαιτεί τη δέσμευση της απώλειας ισχύος και ήταν μια προσωρινή ευκαιρία πριν να χρειαστεί να ανακτηθεί η ισχύς … και τελικά καταλήγεις ξανά στην άμυνα.» Με άλλα λόγια, έχοντας δοκιμάσει το τέχνασμα μία φορά, ο πιλότος F-35 μένει χωρίς επιλογές και πρέπει να ξεφύγει μακριά άμεσα.

Ο πιλότος του JSF πρόσθεσε πως ανακάλυψε ότι δεν μπορούσε να κινήσει άνετα το κεφάλι του μέσα στο πιλοτήριο του αόρατου αεροσκάφους. «Το κράνος ήταν πολύ μεγάλο για τον χώρο στο εσωτερικό του πιλοτηρίου ώστε να παρατήσεις επαρκώς πίσω από το αεροσκάφος.» Που επέτρεψε στο F-16 να του ξεφύγει.

Στο τέλος, το F-35 –το μοναδικό νέο μαχητικό αεροσκάφος που εξελίσσουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους –είναι αποδεδειγμένα κατώτερο σε μια αερομαχία με ένα F-16, το οποίο αποκτήθηκε πρώτη φορά από την USAF στα τέλη της δεκαετίας του ’70.

Ο πιλότος δοκιμών εξήγησε ότι έχει πετάξει επίσης με τα εποχής 1980 μαχητικά-βομβαρδιστικά F-15E και βρήκε το F-35 να είναι «ουσιαστικά κατώτερο» από το παλιότερο αεροσκάφος όταν πρόκειται να διαχειριστεί την ισχύς του σε μια κλειστή αερομαχία.

medium.com

25 Σχόλια

 1. ΔΝΤ

  Μα αν δεν κανω λαθος το Φ/Α-35 εγινε για κρουση και αερομαχιες περαν του οριζοντα και ουχι για κλειστες αερομαχιες. Αν του ξεγλιστρουσε το Φ-16 φανταζου τι του κανει το Μιραζ, ποσο μαλλον ενα Σουκχοι….

  Απάντηση
  • tsimuha2

   Mια ειναι η λυση,αμεση υποβαθμιση των Blog 50 και 52 στο επιπεδο των -40,μονο ετσι θα τους τριξουμε τα δοντια.

   Απάντηση
 2. Selenos

  Ολα καλα και ωραια.Το Ισραηλ,γιατι αγοραζει Φ-35;Μην μου πει καποιος οτι αυτο αφορα τις σχεσεις ΗΠΑ-Ισραηλ,διοτι οι Ισραηλινοι,για καποιους λογους(π.χ. συνεχεις εμπλοκες με τους γειτονες),εξεταζουν πολυ καλα το τι παιρνουν.Κατα τ’αλλα,μακαρι να ειναι αχρηστο,και πεταμενα χρηματα για την Τουρκια.

  Απάντηση
  • Sid

   Το Ισραήλ αγοράζει φ-35 γιατί είναι απο τις λίγες χώρες που το έχει ανάγκη για αυτό που κάνει καλά,δλδ στελθ κρούση σε μεγάλο βάθος,δεν είναι τυχαίο ότι ελείψει χρημάτων για αγορά επιπλέον φ-15Ε, εφτιάξαν την έκδοση του Φ-16 με την καμπούρα ως ΄΄φτηνή» λυση στο θέμα της κρούσης.Αν και κάπου είχα διαβάσει ότι τελικά δεν έχει και τόσο μεγάλη ακτίνα δράσης, οι ειδήμονες ας με διορθώσουνε.

   Απάντηση
   • aris32

    περιπου στα 50 θα αγορασει για την αντικατασταση των φ16α που εχει και σε ρολο κρουσης . το χρειαζεται εξαλλου . ενα αεροσκαφος κρουσης . εναεριας υπεροχης εχει τα φ15 .

 3. Κώστας

  Για όσους γνωρίζουν τα στοιχειώδη της αεροδυναμικής, ένα αεροσκάφος είναι τοσο περισσότερο ευέλικτο όσο μικρότερος είναι ο λόγος βάρος α/φους προς επιφάνεια πτερύγων. (πτερυγικός φόρτος)
  Για το F35 ο συγκεκριμενος λόγος είναι χειρότερος και από αυτόν ενός F4 συμφωνα με μια έρευνα της RAND αν θυμάμαι καλά.
  Το συγκεκριμένο αφος είναι σαν ένα μονοθέσιο της F1 με λάστιχα για Matiz.

  Απάντηση
   • RearGunner

    ζητω συγγνωμη μανωλη, δεν θα ξαναγινει!Αναγνωρίζω το χρεος μου,και σε καλω σε διαπραγματευσεις να τα βρουμε…

   • manolis

    OK, ας ξεκινησουμε τη διαπραγματευση με μειωση του μισθου σου , συνταξη δεν θα παρεις πριν τα 67 και αυξηση του ΦΠΑ στην εστιαση σου (ΩΩΩχχχ…)
    Επισης εχω κοπυραιτ στο παρατσουκλι «Χοντρος» για το Α-35, ξηγημενοι? 🙂

   • manolis

    Mε προκαλεσε ο Τσιπρ…, εεε, ο rear gunner, δε φταιω εγω.

   • manolis

    Nαι . Αυτη ειναι η σωστη απαντηση σημερα , θα συμβουν ολα τα παραπανω , αλλα τιθεσαι αμεσα υπο την προστασια των 3 θεσμων του ιστολογιου.

 4. Γιάννης

  προσπαθήστε πάντως να μην το θάβετε πάρα πολυ, γιατι σε κάποια φάση θα το φορτωθούμε…. μτχ η καινουργιο δεν ξέρω, αλλα θα φορεθεί και απο την ΠΑ. :-ppp

  Απάντηση
  • tsimuha2

   Mετα το 2016-2017 τα παλτα θα ειναι πολυ στην μοδα,οποτε ναι θα φορεθει.(αλλα μονο απο τους εχοντες και κατεχοντες)

   Απάντηση
 5. kirilos

  Το αμερικανικο F-35 ειναι ενα συγχρονο ΥΑΚ 141. Εχει τα ιδια πτητικα χαρακτηριστικα με τον Ρωσικο δεινοσαυρο. Ειναι πανακριβο και δεν κατασκευαστηκε για αερομαχιες. Οι Ρωσοι το καταλαβαν αυτο 25 χρονια πριν και γι αυτο εγκαταληφθηκε η παραγωγη του. Εξυπνα το φορτωσαν στους Αμερικανους που για να το τελειωσουν θα τους βγει ο κουκος αηδονι. Σε καθε περιπτωση ομως αυτο δεν σημαινει οτι δεν θα κανει την δουλεια για την οποια κατασκευαστηκε.

  Απάντηση
  • tsimuha2

   Πληροφοριακα ο δεινοσαυρος μπορει να κανει δαχτυλιδια γυρω απο το F-35,σε πτητικα χαρακτηριστικα δεν υπαρχει καν συγκριση,το προγραμμα διακοπηκε(oπως και το ΥΑΚ-44 και ενα σωρο αλλα) λογω διαλυσης της Σοβιετικης Ενωσης και οχι λογω προβληματων,ισα-ισα ειχαν λυσει ολα τα προβληματα που αφορουσαν αυτην την διαταξη κινητηρα,και βεβαια οι Αμερικανοι το εκμεταλευτηκαν στο επακρο.

   Απάντηση
 6. kirilos

  Δεν εχεις αδικο στο οτι λογο και οικονομικων πολλα προγραματα ακυρωθηκαν η παγωσαν, ομως εγω λεω την γνωμη αρκετων αν οχι των περισοτερων σχεδιαστων και μηχανονολογων της εποχης οτι ηταν χασιμο χρηματων και χρονου για την ολοκληρωση του εν λογω αεροσκαφους.

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: