Το τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού BTR-MDM συμμετείχε στην Παρέλαση της Νίκης στη Μόσχα τον Μάιο του 2015. (©Vitaly V. Kuzmin)

Το BTR-MDM (Shell-M) είναι ένα ερπυστριοφόρο, αερομεταφερόμενο, πολλαπλών χρήσεων, πλήρως αμφίβιο τεθωρακισμένο οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΠΜ) που αναπτύχθηκε κυρίως για τις ανάγκες του Ρωσικού Στρατού, καθώς και για το Σώμα Πεζοναυτών της Ρωσίας.

Η ανάπτυξη του οχήματος BTR-MDM ξεκίνησε το 2008. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν στην διεθνή έκθεση αμυντικού υλικού Russian Arms Expo 2013, που πραγματοποιήθηκε στο Νίζνι Ταγκίλ της Ρωσίας τον Σεπτέμβριο του 2013. Τα ΤΟΠΜ της πρώτης παρτίδας μαζικής παραγωγής συμμετείχαν στην Παρέλαση της Νίκης στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας τον Μάιο του 2015.

Το τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού BTR-MDM εχει σχεδιαστεί για χρήση από τους σχηματισμούς των αερομεταφερόμενων/αερομετακινούμενων μονάδων του Σώματος Πεζοναυτών για την μεταφορά στρατιωτών, καυσίμων, πυρομαχικών, ανταλλακτικών και λιπαντικών. Μπορεί να λάβει διαμόρφωση σημείου έλεγχου και διοίκησης, όχημα επικοινωνιών και ελέγχου, ασθενοφόρου και οχήματος παροχής διοικητικής μέριμνας.

ΤΟΜΠ BTR-MDM. (©Vitaly V. Kuzmin)

Παραγγελίες και παραδόσεις του BTR-MDM

To BTR-MDM βασίζεται στο σκάφος του οχήματος BTR-MD Rakushka που αναπτύσσεται και κατασκευάζεται από την βιομηχανία κατασκευής μηχανημάτων JSC VgTZ Βόλγκογκραντ, τμήμα του ομίλου κατασκευής αγροτικών μηχανημάτων. Το σύγχρονο όχημα διαθέτει βελτιωμένα χαρακτηριστικά απόδοσης και μεγαλύτερη αξιοπιστία σε σύγκριση με την βασική έκδοση του.

Τα πρωτότυπα του ΤΟΜΠ BTR-MDM υποβλήθηκαν σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του υπουργείου Άμυνας και διήρκεσαν έως τα τέλη του 2014. Οι δοκιμές των πρωτοτύπων που προορίζονται για τους πεζοναύτες ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο του 2014.

Το εργοστάσιο μηχανών Κουργκάν, το οποίο είναι επίσης τμήμα του ομίλου αγροτικών μηχανημάτων, απέστειλε την παρτίδα των πρώτων οχημάτων μαζικής παραγωγής στις Ρωσικές Αερομεταφερόμενες Δυνάμεις στην Αερομεταφερόμενη Μεραρχία με έδρα την Τούλα, στο πλαίσιο του κρατικού προγράμματος επανεξοπλισμού, τον Μάρτιο του 2015.

ΤΟΜΠ BTR-MDM. (©Vitaly V. Kuzmin)

Σχεδιασμός και χαρακτηριστικά του ΤΟΜΠ BTR-MDM

Το ΤΟΠΜ BTR-MDM διαθέτει σκάφος συγκολλημένου αλουμινίου. Στο πεδίο της μάχης το όχημα προσφέρει αυξημένη επίγνωση τακτικής κατάστασης και μεγάλη ισχύ πυρός.
Το βάρος μάχης του ΤΟΜΠ είναι 13,2 τόνους και έχει μέγιστο ωφέλιμο φορτίο 2 τόνων. Λειτουργεί υπο διμελες πλήρωμα (αρχηγός και οδηγός) και μπορεί να φιλοξενήσει έως 13 άτομα. Το μπροστινό τμήμα είναι εξοπλισμένο με τα καθίσματα του οδηγού και αρχηγού καθώς και τρεις ανθρωποθυρίδες οροφής.

Το όχημα μπορεί να ριχθεί με αλεξίπτωτα από στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος, όπως το Il-76 και το An-124 και μπορεί να μεταφερθεί απο αέρος με το μεταφορικό ελικόπτερο MI-26.

Στην φωτογραφία παρατηρούμε πως το σημείο αποβίβασης του προσωπικού που μεταφέρει το BTR-MDM είναι υπερυψωμένο διότι από κάτω βρίσκεται το συγκρότημα ισχύος του οχήματος. (©Vitaly V. Kuzmin)

Οπλισμός και θωράκιση του ΤΟΜΠ BPR-MDM

Το ΤΟΜΠ είναι εξοπλισμένο με ένα πύργο οροφής με αυτόνομο σύστημα ελέγχου πυρός (ΣΕΠ) τοποθετημένο στην αριστερή πλευρά της καμπίνας. Ο πύργος είναι οπλισμένος με πολυβόλο των 7,62 ή 12,7 χιλιοστών. Ένα πολυβόλο PKMT των 7,62Χ54 χιλιοστών είναι τοποθετημένο στην μπροστινή αιχμή του σκάφους για προστασία από μικρούς εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Το BTR-MDM είναι εξοπλισμένο από δύο εκτοξευτές καπνογόνων βομβίδων σε κάθε πλευρά του μπροστινού μέρους, για προστασία από την εχθρική παρατήρηση. Το σκάφος προσφέρει προστασία από πυρά μικρών όπλων και θραύσματα πυροβολικού.

Παρατήρηση και έλεγχος πυρός

Ένα ενσωματωμένο ψηφιακό σύστημα πληροφοριών και έλεγχου στο όχημα παρέχει στο πλήρωμα πληροφορίες διοίκησης και έλεγχου άλλα και ασύρματες επικοινωνίες. Ο αρχηγός έχει στην διάθεση του το συνδυασμένο περισκόπιο TNP3VE01-01.

Ρωσικό αερομεταφερόμενο ΤΟΜΠ BTR-MDM. (©Vitaly V. Kuzmin)

Λεπτομέρειες κινητήρα του τεθωρακισμένου οχήματος προσωπικού

Το όχημα κινείται από τον υδρόψυκτο, πολλαπλού καυσίμου, τετράχρονο, ατμοσφαιρικό κινητήρα UTD-29, ο οποίος αποδίδει μεγίστη ισχύ 500 ίππων. Ο κινητήρας είναι συζευγμένος με το υδρομηχανικό, τεσσάρων σχέσεων κίνησης συστήματος μετάδοσης με γραναζοκιβώτιο ανάληψης ισχύος (PTO, Power Take Off).
Η υδροπροώθηση του οχήματος γίνεται από δύο υδροστροβίλους περιστρεφόμενου άξονα τοποθετημένους σε κάθε πλευρά του οχήματος.

Επιχειρησιακές επιδόσεις του ΤΟΜΠ BTR-MDM

To τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού κινούμενο σε αυτοκινητόδρομο μπορεί να φτάσει την ταχύτητα των 70 χιλιομέτρων ανά ώρα, εχει ταχύτητα πλεύσης περίπου 10 χλμ/ωρα και μέση ταχύτητα των 45 με 50 χλμ/ωρα σε στεγνούς χωματόδρομους.

Η μεγίστη αυτονομία με κίνηση σε αυτοκινητόδρομο είναι τα 500 χιλιόμετρα και 350 χλμ. σε στεγνό χωματόδρομο. Το όχημα μπορεί να πλεύσει έως εφτά ώρες.

Το όχημα μπορεί να αναρριχηθεί σε κάθετα εμπόδια ύψους 0,8 μέτρων και να διέλθει διαφορά εμπόδια συμπεριλαμβανομένων τάφρων, υδάτινων κωλυμάτων και απότομων κλίσεων. Η εδαφική ανοχή του κυμαίνεται από τα 100 έως τα 530 χιλιοστά.

Το τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού BTR-MDM αποκαλύφθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013. (©Vitaly V. Kuzmin)

Ρίψη ΤΟΜΠ BTR-MDM με αλεξίπτωτα από αεροσκάφος Ilyushin Il-76

Απόδοση απο το army-technology.com για την Προέλαση.

8 Σχόλια

  • Costas

   Συνονόματε φίλε, το «κακό» ξεκίνησε ήδη από τη δεκαετία του 60 με το διαγωνισμό για το ΒΜΡ. Τότε, ανάμεσα στα πρωτότυπα που δοκιμάστηκαν ήταν το Ob’yekt 914 (αντικείμενο 914), με τη μηχανή πίσω. Αυτό, αν και έχασε από το Ob’yekt 764,του Παβέλ Ισάκοφ, μετεξελίχθηκε στο BMD-1 και έκτοτε η διαμόρφωση έχει μείνει ίδια μέχρι και το BMD-4M και το ΒΤR-MDM. Το σκεπτικό μάλλον αφορούσε τη χρήση συμπαγούς flat κινητήρα, που μεταδόθηκε και το ΒΜΡ-3, στην τελευταία περίπτωση για λόγους κατανομής βάρους και συμπεριφοράς στην οδήγηση σε ανώμαλο έδαφος και στην πλέυση αλλά με συνέπειες στην εργονομία του οχήματος. Η επιδίωξη για ομοιοτυπία απαρτίων μεταξύ ΒΜΡ-3/BMD-4M/ΒΤR-MDM οδήγησε στη διαιώνιση της κατάστασης, ενώ οι Κινέζοι υιοθέτησαν (έξυπνα) μια πιο συμβατική διαμόρφωση για το δικό τους ZBD-03.

   Απάντηση
   • kwstas

    ευχαριστω για την απαντηση φιλε μου αλλα δεν μπορω να φανταστω τον τροπο που θα βγουν τα 13 ατομα που μεταφερει,σε περιπτοση πληγματοσ και φωτιασ στον κινητηρα.ετσι παρα τα οφελη που προσφερει αυτη η σχεδιαση στην κατανομη βαρουσ κλπ που αναφερεισ δυμιουργει περισοτερα προβληματα στη μεταφερομενη ομαδα.

   • Costas

    Υπάρχουν και οι θυρίδες οροφής ως εναλλακτική…

   • manolis

    Εκτος των ορθων σχολιων του Costas, η πραγματικοτητα εινα οτι τα ρωσικα αυτα ΤΟΜΠ σχεδιαστηκαν μια αλλη εποχη και με αλλο δογμα απο το δυτικο: Την εποχη εκεινη δεν υπηρχε η σημερινη ευρεια διαδοση Α/Τ οπλων , ενω το κυριο δυτικο αντιαρματικο ηταν τα …μη κατευθυνομενα ΠΑΟ. Το τοτε σοβιετικο δογμα μαχης προεβλεπε εισβολη ειδικων μοναδων στην κεντρικη Ευρωπη με ταχεια κινηση σε παντοειδες εδαφος υπο θωρακα και μαχη των μεταφερομενων πεζικαριων με τα φορητα οπλα τους να βαλλουν εντος του προελαυνοντος οχηματος. Γι’αυτο τον τροπο μαχης , το BMD ηταν ιδανικο. Τα υπολοιπα ειναι πραγματι κεκτημενη ταχυτητα.

   • tsimuha2

    Ασε τους κουραμπιαδες και μπες λιγο μεσα στο φορουμ,εδω και μια βδομαδα ολο τρως,θα σκασεις καμια μερα και θα σε χασουμε;

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Μανώλη,ὑπερβάλλεις ὡς προς την δυτική Α/Τ ἄμυνα της ἐποχῆς των BMD:
    Το ΠΑΟ ἦταν στην ἐποχή των BTR-40/152.
    Τα BMD ἑμφανίστηκαν μετά τα SS-11,Cobra,Mamba και ἑνῶ ἀνέτειλαν τα TOW/Milan.
    Ὡστόσο,το πιθανώτερο εἶναι ὅτι τα BMD διαμορφώθηκαν με τον κινητήρα πίσω,για λόγους ζυγοσταθμίσεως κατά την πτώση με ἀλεξίπτωτο.

 1. NEMESIS2

  Νχα! Μοιαζει με εκσυχρονισμενη εκδοχη του παλιου BTR – 50! Δεν ξερω ομως γιατι, αλλα μου φαινεται πολυ βαρυ για οχημα αερομεταφερομενων δυναμεων, ενω το βλεπω κι εξισου ευαλωτο, οπως και με τους προκατοχους του. Σε καποια σημεια, οι Ρωσσοι δεν δειχνουν να εχουν αλλαξει μυαλα, μετα απο τοσες δεκαετειες!

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: