Φωτογραφία απο την συνάντηση του τότε Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας, Edi Rama, τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013. (ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ/Υπουργείο Εξωτερικών/Flickr)

Εξαρση της προκλητικότητας του πρωθυπουργού της Αλβανίας, συνιστούν οι νέες δηλώσεις του Εντι Ράμα κατά της Ελλάδας που συντηρούν την ένταση των τελευταίων εικοσιτετραώρων με επίκεντρο την απόπειρα κατεδάφισης ναού στους Δρυμμάδες Χειμάρρας.

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος γινόταν δεκτός στην Αθήνα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, οι οποίοι απέφυγαν να απαντήσουν στις δηλώσεις Ράμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν επιθυμία του Αρχιεπισκόπου να μη δοθεί πολιτικό χρώμα στις συναντήσεις του, πράγμα που έγινε σεβαστό από τους κ. Παυλόπουλο και Τσίπρα. Ωστόσο, διπλωματικές πηγές παρατηρούν ότι η κυβερνητική εκπρόσωπος οφείλει να απαντά σε δηλώσεις ξένων ηγετών που αφορούν ελληνικά εθνικά συμφέροντα, πράγμα που κατά συνθήκη αποφεύγει η κυβέρνηση και εκλαμβάνεται ως αδυναμία από τα Τίρανα.

Απαντώντας χθες σε ερώτημα Αλβανού πολίτη μέσω Twitter, αν οι προχθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του ελληνικού ΥΠΕΞ για τα επεισόδια στον ιερό ναό του Αγ. Αθανασίου, με τις οποίες καλούσε τα Τίρανα να σεβαστούν τις θρησκευτικές ελευθερίες, αποτελούν επέμβαση στα εσωτερικά της Αλβανίας, ο κ. Ράμα είπε: «Το έκαναν συχνά στο παρελθόν, το κάνουν ακόμα, αλλά πιο σπάνια. Θα τους χρειαστεί λίγος ακόμη χρόνος για να το συνειδητοποιήσουν». Σημειώνεται ότι οι θρησκευτικές ελευθερίες, όπως και τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, είναι κορυφαία κεφάλαια των κριτηρίων για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας και όχι εσωτερικά θέματα, όπως ισχυρίζεται ο κ. Ράμα. Ως προς τα επεισόδια, η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας, σε ανακοίνωση, καλεί το αλβανικό κράτος να αναλάβει τις νομικές ευθύνες που απορρέουν από τον Νόμο αρ. 10057/22.01.2009 «Για την επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ του Υπουργικού Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Αλβανίας και της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας» που εγγυάται το απαραβίαστο των χώρων λατρείας και την προστασία τους από το Κράτος.

Επαινοι Παυλόπουλου προς Αναστάσιο

Την πλήρη στήριξή του στο έργο του κ. Αναστασίου εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, επισημαίνοντας και το ενδιαφέρον του στην πρωτοβουλία της Αυτοκεφάλου Αλβανικής Εκκλησίας, της Διασκέψεως των Καθολικών Επισκόπων και της Κοινότητος Sant’ Edigio για την σύγκληση μιας Διαθρησκευτικής Συνέλευσης με θέμα «Είναι δυνατή πάντοτε η ειρήνη» (με ερωτηματικό ή χωρίς ερωτηματικό).

Εξαίροντας το έργο του Αρχιεπισκόπου, ο κ. Τσίπρας είπε ότι πρόκειται για έργο που «πέραν της προσπάθειας ανοικοδομήσεως των ναών στην Αλβανία μετά το 1991, περιλαμβάνει και ουσιώδεις κοινωνικές πρωτοβουλίες, στον τομέα της παιδείας, της υγείας, της αγροτικής ανάπτυξης, της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της οικολογικής προστασίας». Ενδιαφέρουσες ήταν και οι παραινέσεις του κ. Αναστασίου προς τον πρωθυπουργό, εκφράζοντας την ευχή, «ο Θεός να σας χαρίζει διορατική σοφία για να προχωρείτε σε σωστές εκτιμήσεις της πραγματικότητας, σε σωστές αποφάσεις και ορθές ενέργειες».

kathimerini.gr

5 Σχόλια

 1. ΑΧΕΡΩΝ

  «Οι δηλώσεις έγιναν ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος γινόταν δεκτός στην Αθήνα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, οι οποίοι απέφυγαν να απαντήσουν στις δηλώσεις Ράμα……..εκλαμβάνεται ως αδυναμία από τα Τίρανα.»
  Θεσμικοί γραικύλοι.
  Θεσμικοί εὐνούχοι.
  Θεσμικά τσουτσέκια.
  Θεσμικές χανούμισες.
  Θεσμικοί καραγκιόζηδες.
  Θεσμικοί,πάντως.

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: