Αεροσκάφη F-14 Tomcat, FA-18 Hornet, S3 Viking και ένα μοναχικό SH60 πάνω στον αεροδιάδρομο του αεροπλανοφόρου USS JFK. (Jonathan McDonnell/Flickr)

Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζεται ένα περιστατικό το οποίο συνέβη το 1989 στο Κόλπο της Σύρτης μεταξύ δύο F-14 Tomcat του αμερικάνικου αεροπλανοφόρου USS John F. Kennedy και δύο MiG-23 Flogger της Λιβύης. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα Tomcat επικράτησαν. Καθώς θα βλέπετε το βίντεο, να είστε υπομονετικοί – θα χρειαστεί λίγος χρόνος πριν η κατάστασή λάβει τις πραγματικές διαστάσεις. Καθώς ξεδιπλώνεται το περιστατικό η αερομαχία γίνεται όλο και πιο πιεστική. Περίπου στο πέμπτο λεπτό, η κατάσταση σοβαρεύει (ίσως θα πρέπει να προχωρήσετε μπροστά στο 5° λεπτό).
Το αδημοσίευτο βίντεο εικόνας και ήχου από μια αερομαχία του 1989 μεταξύ μαχητικών αεροσκαφών F-14 Tomcat του Αμερικάνικού Πολεμικού Ναυτικού εναντίον MiG-23 Flogger. Καθώς γίνεται πιο έντονο προς το τέλος, θα λάβετε την εμπειρία από πρώτο χέρι του πώς είναι μια πραγματική αερομαχία. Μπορείς να πραγματοποιείς την καλύτερη εκπαίδευση σε όλο τον κόσμο αλλά η ένταση της μάχης μπορεί να ανοίξει τις πύλες της κολάσεως.

Σε αυτό το βίντεο παρουσιάζεται το δεύτερο περιστατικό του Κόλπου της Σύρτης, το οποίο έλαβε χώρα την 4η Ιανουαρίου 1989 όταν δύο μαχητικά αεροσκάφη F-14 Tomcat του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ κατέρριψαν δύο Λιβυκά μαχητικά MiG-23 Floger. Τα Flogger εμφανίζονται να προσπαθούν να εμπλακούν μαζί τους, όπως είχε συμβεί πριν από οχτώ χρόνια στο πρώτο περιστατικό του Κόλπου της Σύρτης, το 1981.

Τα γεγονότα σχετικά με την εμπλοκή

Το πρωί της 4ης Ιανουαρίου 1989, η ομάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Κένεντι επιχειρούσε περίπου 130 χιλιόμετρα βορείως της Λιβύης, μαζί με μία ομάδα A-6 Intruder σε μια άσκηση νοτίως της Κρήτης, συνοδευόμενη από δύο ζεύγη F-14A της VF-32, όπως επίσης και ένα E-2C της VAW-126.

Αργότερα εκείνο το πρωινό δυο μαχητικά αεροσκάφη F-14 της VF-32 ανέλαβαν τα καθήκοντα του νοτιότερου σταθμού Αεροπορικής Περιπολίας Μάχης, οι χειριστές ήταν ο Αντιπλοίαρχος (Ανπχος) Τζοτζεφ Μπερνάρντ Κονελι/ Ανπχος Λεο Ενραιτ στο BuNo 159610 «AC207») και (Υποπλοίαρχος Χερμον Κοκ ΙΙΙ/Πλωτάρχης Στιβεν Πατρικ Κολινς στο BuNo 159437, «AC202»). Οι αξιωματικοί είχαν λάβει ειδική ενημέρωση για αυτή την αποστολή λόγω των υψηλών εντάσεων σχετικά με την παρουσία της ομάδας μάχης του αεροπλανοφόρου, οι πιλότοι συμβουλεύτηκαν να περιμένουν ότι θα υπάρξουν εχθρικές κινήσεις εναντίον τους.

Την 11:50 π.μ., μετά από κάποιο χρονικό διάστημα σε περιπολία, το E-2 ενημέρωσε τα πληρώματα των F-14 ότι τέσσερα λιβυκά MiG-23 είχαν απογειωθεί από το αεροδρόμιο Αλ Μπουμπά, κοντά το Τομπρούκ. Τα F-14 της VF-32 κατευθύνθηκαν προς τα δύο πρώτα MiG-23 (Flogger) περίπου 50 χιλιόμετρα μπροστά από το δεύτερο ζεύγος και τα εντόπισαν στο ραντάρ, ενώ τα Tomcat της VF-14 παρέμειναν με την ομάδα A-6. Εκείνη τη στιγμή τα Flogger βρισκόταν 72 ναυτικά μίλια (133 χλμ) μακριά στα 10000 πόδια (3000 μέτρα) και κατευθυνόταν ευθεία προς τα Tomcat και το αεροπλανοφόρο.

Τα F-14 στράφηκαν μακριά από την μετωπική προσέγγιση ώστε να δηλώσουν ότι δεν επιθυμούν να εμπλακούν. Τα Flogger αλλάξανε πορεία για να εμπλακούν με ταχύτητα περίπου 870 κόμβων (1610 χλμ/ωρα). Τα F-14 κατεβήκανε στα 3000 πόδια (910 μέτρα) για να έχουν στο ραντάρ καθαρότερη εικόνα των Flogger σε σχέση με τον ουρανό και να αφήσουν τα Flogger αντιμέτωπα με την σύγχυση του φόντου της θάλασσας. Τέσσερις ακόμη φορές τα F-14 στραφήκαν μακριά από τα εισερχόμενα MiG. Κάθε φορά τα Λιβυκά αεροσκάφη επέστρεφαν για να συνεχίσουν την προσέγγιση. Την 11:59 ο Αξιωματικός Εντοπισμού Αναχαίτισης (RIO) του πρώτου Tomcat διέταξε την όπλιση των πυραύλων AIM-9 Sidewinder και AIM-7 Sparrow που μεταφέρανε. Το E-2C είχε δώσει στα πληρώματα των F-14 την εξουσιοδότηση να βάλλουν αν απειληθούν, τα πληρώματα των F-14 δεν θα περίμεναν πολύ έως ότου τα Λιβυκά μαχητικά άνοιγαν πυρ.

Σχεδόν την 12:01 ο RIO του πρώτου Tomcat δήλωσε το «οι εχθροί έχουν βρεθεί μπροστά μου για πέμπτη φορά. Είναι στην μύτη μου τώρα, εντός 20 μιλίων», το οποίο ακολούθησε «κύριος οπλισμός ανοιχτός» καθώς διέταζε την όπλιση των όπλων. Σε εμβέλεια 14 ναυτικών μιλίων (26 χλμ) ο RIO του πρώτου F-14 πυροδότησε τον πρώτο AIM-7 Sparrow, εκπλήσσοντας τον πιλότο του, ο οποίος δεν περίμενε να δει έναν πύραυλο να επιταχύνει μακριά από το Tomcat που πετούσε. Ο RIO ανέφερε «Fox1. Fox1». O Sparow απέτυχε να εντοπίσει εξαιτίας μιας λάθος ρύθμισης. Στα 10 ναυτικά μίλια (19 χλμ), πυροδότησε ένα δεύτερο πύραυλο Sparow, αλλά επίσης απέτυχε να εντοπίσει το στόχο του.

Ta Flogger επιτάχυναν και συνέχισαν την προσέγγιση. Στα 6 ναυτικά μίλια (11 χλμ) τα Tomcat διασκόρπισαν και τα Flogger ακολουθούσαν το πλευρικό αεροσκάφος καθώς το πρώτο Tomcat έκανε κυκλική πορεία και πήρε θέση πίσω από την ουρά τους. Το πλευρικό αεροσκάφος πυροδότησε ένα τρίτο Sparow από τα πέντε ναυτικά μίλια (9.3 χλμ) και κατέρριψε ένα από τα Λιβυκά αεροσκάφη. Το πρώτο Tomcat έως τώρα είχε κερδίσει θέση στο πίσω τεταρτημόριο του τελευταίου Flogger. Μετά την προσέγγιση στα 1.5 ναυτικά μίλια (2,8 χλμ) ο πιλότος πυροδότησε έναν Sidewinder, ο οποίος προσέβαλλε το στόχο του. Τα Tomcat συνέχισαν προς βορρά για να επιστρέψουν στην ομάδα αεροπλανοφόρου. Οι Λίβυοι πιλότοι είχαν κάνει χρήση με επιτυχία του εκτοξευόμενου καθίσματος και έπεσαν με αλεξίπτωτο στην θάλασσα, αλλά η Λιβυκή Πολεμική Αεροπορία δεν μπόρεσε να τους περισυλλέξει.

8272 Libyan AF MiG-23

Τα επακόλουθα

Είναι άγνωστο γιατί τα δυο MiG συμπεριφέρθηκαν με αυτόν τον τρόπο, ή γιατί οι Λίβυοι δεν ενεργοποίησαν μια επιτυχημένη αποστολή διάσωσης για να περισυλλέξει τους πιλότους. Την επόμενη ημέρα, οι Λίβυοι κατηγόρησαν τις ΗΠΑ ότι επιτέθηκαν δύο άοπλα αναγνωριστικά αεροσκάφη, αλλά το βίντεο, που ονομάζεται επίσης και κάμερα όπλων, έδειξε ότι οι Λίβυοι ήταν οπλισμένοι με πυραύλους AA-7 Apex. Αναλόγως με το μοντέλο τους, μπορεί να είναι πυραυλος ήμι-ενεργης καθοδήγησης ραντάρ ή πύραυλος υπέρυθρης καθοδήγησης (εντοπισμός θερμότητας).

Οι προσδιορισμοί των Tomcat ποικίλουν και η αφήγηση του βίντεο χρησιμοποιεί λεπτομέρειες από το Air Aces. Ωστόσο, μια άλλη πηγή προσδιορίζει το πλευρικό ως το AC202 αντί του AC204. Και οι δύο όμως συμφωνούν ότι το AC207 ήταν ο αρχηγός.

Απόδοση/Μετάφραση απο το helicopterschoolsdirectory.com για την Προέλαση.

11 Σχόλια

 1. tsimuha2

  Στην πρωτη φωτο ειναι ενδιαφερον που το δευτερο S-3 εχει διπλωμενο το καθετο σταθερο,ενω το πρωτο S-3 εχει ατρακτιδιο εναεριου ανεφοδιασμου κατω απο την πτερυγα.

  Απάντηση
  • ΑΧΕΡΩΝ

   Κάποια καρρέ που ἔδειχναν ὅτι οἱ Λίβυοι ἦταν ὁπλισμένοι,εἴχαν δημοσιευθεί λίγο μετά την ἑμπλοκή,τα εἴχε δείξει και κάποιο γερμανικό κανάλι.

   Απάντηση
   • tsimuha2

    Δηλαδη απαγορευεται οι Λιβυοι να ειναι οπλισμενοι και εξαλλου οταν ηδη οι Αμερικανοι ανοιξαν πυρ,ουτε και τοτε δεν απαντησαν(εστω και εκτος παραμετρων βολης).Αλλα δεν μπορεις να πεις τυπικοτατοι οι Αμερικανοι,παμε και κανουμε ασκησεις μεσα στον κολπο της Συρτης (για να δειξουμε οτι δεν φοβομαστε κανεναν) αλλα μετα εφαρμοζουμε τις διδικασιες ICAO για να δειξουμε οτι δεν εχουμε επιθετικη συμπεριφορα και θελουμε να μην εμπλακουμε σε αερομαχια.Θα ηθελα να εβλεπα την αντιστοιχη αντιδραση των Αμερικανων αν με καποιο τροπο μπορουσαν Λιβυηκα αεροπλανα να κανουν ασκησεις στον κολπο του Μεξικου,τοτε τα αντιστοιχα αμερικανικα αεροπλανα που θα σηκωνονταν θα ηταν οπλισμενα η θα εφεραν ανθοδεσμες;

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Ἐγώ ἔγραψα ὅτι δημοσιεύθηκαν καρρέ ἤδη το 1989,δέν πήρα θέση.
    Ἐμένα το Αἰγαίο με ἀπασχολεί προκειμένου περί ἀναχαιτίσεων,και το ποιό εἶναι το δίκαιο του ἰσχυρωτέρου,το εἴπε πριν δυόμισυ χιλιάδες χρόνια ὁ Θουκυδίδης.
    Ἡ δική μου μόνιμη ἀπορία,εἶναι γιατί ἑμείς οἱ Ἕλληνες σπεύδουμε πάντα να κατατάξουμε τον εαὐτό μας στους ἀδύναμους.
    Ἀκὀμη και στην καλαθοσφαίριση (μπάσκετ στα ἑλληνικά),λίγα χρόνια πρίν τον θρίαμβο του Εὐρωμπάσκετ το 1987,πηγαίναμε να παίξουμε με την Γερμανία ἤ την Γιουγκοσλαβία χωρίς ἠθικό.
    Τέλη δεκαετίας του ᾿70,ὁ ἀθλητικός παρουσιαστής Φουντουκίδης εἴχε πεί μετά ἀπό ἕναν ἀγώνα με την Γερμανία:«ἡ Ἑθνική λύγισε μπροστά στα μεγαθήρια».
    Το 2005,στο Βελιγράδι,ἡ Ἑθνική ἰσοπέδωσε την Γερμανία,και ἐγώ με την σύζυγο βλέπαμε τον ἀγώνα ξαπλωμένοι στον καναπέ.Βαρεμάρα…
    Τώρα,το ὅτι σάν ἀπροσάρμοστοι πέφτουμε μόνοι μας στα βράχια ὡς χώρα,ἕτερον-ἐκάτερον.
    Ἄλλο ἡ ἀδυναμία,ἄλλο ἡ ἀλλαζονεία,και ἄλλο ἡ πολιτική ἀναπηρία/αὐτισμός/ἡλιθιότητα.

   • manolis

    Οχι οτι διαφωνω με το πνευμα του σχολιου του τσιμ, παντως οι αμερικανοι συνηθως τηρουν τους υφισταμενους διεθνεις κανονισμους, αν εξαιρεσουμε κατασκοπικες κλπ πτησεις σκοπιμοτητας. Επισης δεν πρεπει να ξεχναμε οτι μολις 2 εβδομαδες πριν απο την αερομαχια, στις 21 Δεκεμβρίου 1988, Boeing 747 που εκτελούσε την πτήση 103 της Pan American με πολλους αμερικανους πολιτες και ενώ η πτήση βρισκόταν πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας, ανατιναχθηκε στον αερα απο βομβα σε αποσκευη…
    Η Λιβυη , αν θυμαμαι καλα, ηταν υποπτη απο την αρχη για την τρομοκρατικη πραξη, μια και υπηρχαν πολλες ενδειξεις οτι ο Κανταφι χρηματοδοτουσε τρομοκρατικες ομαδες της εποχης. Το κλιμα με τις ΗΠΑ ηταν σαφως ψυχροπολεμικο. Φυσικα οι αμερικανοι ποτε δεν θα εκαναν κατι αναλογο , ανοικτα του Βλαδιβοστοκ για παραδειγμα…

   • Θοδωρης

    Οι Αμερικανοι κατά τα πρωτα χρονια του Ψυχρου Πολεμου εκτελεσαν πολλες αναγνωριστικες κ κατασκοπευτικες αποστολες μεσα στον εναεριο χωρο της ΕΣΣΔ και του ΣτΒ με επανδρωμένα αεροσκάφη κ πληρωσαν κ το αναλογο τιμημα σε αεροσκάφη και ζωες… Το περιστατικο με τον Γκαρυ Παουερς είναι η κορυφη του παγόβουνου. Δυστυχως δεν εχω αρχειο για να παραθεσω λινκ κ πηγες, αλλα νομιζω ότι δε θα ναι δυσκολο να βρεθουν. Καλημερες. Θοδωρής.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: