Ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-30SM. (Pavel Bukanov/Flickr)

Το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος το οποίο παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο τον Οκτώβριο προέβη σε αυτή την ενεργεία επειδή ο πιλότος εκτελούσε ελιγμούς αποφυγής στοχοποίησης από πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος (SAM) αντιαεροπορικής άμυνας, ανέφεραν τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης την 5η Νοεμβρίου.

Το μαχητικό αεροσκάφος Su-30SM «Flanker» πετούσε εντός του Συριακού εναερίου χώρου κοντά στα τουρκικά σύνορα την 3η Οκτωβρίου όταν ο πιλότος προειδοποιήθηκε από τα ενσωματωμένα συστήματα του αεροσκάφους ότι το μαχητικό του βρισκόταν στο στόχαστρο αγνώστου συστήματος SAM, δήλωσε ο αρχηγός της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας (VVS) Πτέραρχος Βίκτορ Μποντάρεβ, απευθυνόμενος προς την Komsomolskaya Pravda. Κατά τους ελιγμούς αποφυγής από την στοχοποίηση του ο πιλότος εισήλθε ακούσια στον τουρκικό εναέριο χώρο προς στιγμήν, πρόσθεσε ο Πτέραρχος.

«Το μαχητικό αεροσκάφος μας βρισκόταν σε επιχειρησιακή αποστολή στη βόρεια Συρία σε συνθήκες πυκνών νεφώσεων. Όταν το αεροσκάφος εισήλθε στον τουρκικό εναέριο χώρο, ο εξοπλισμός που διαθέτει το αεροσκάφος ενεργοποίησε ένδειξη που προειδοποιούσε ότι το αεροσκάφος είχε στοχοποιηθεί από κάποιου είδους αντιαεροπορικό σύστημα. Ο πιλότος έπρεπε εντός κλασμάτων του δευτερολέπτου να πραγματοποιήσει ελιγμούς αποφυγής στοχοποίησης από την αεράμυνα. Λοιπόν, (το αεροσκάφος) εισήλθε για λίγο στον τουρκικό εναέριο χώρο. Το αναγνωρίζουμε με ειλικρίνεια,» δήλωσε ο Μποντάρεβ, προσθέτοντας: «Ήταν ένα λάθος, (οι πιλότοι μας) σέβονται τα σύνορα της Τουρκίας και δεν προκειται να επαναληφθεί.»

Το περιστατικό συνέβη κατά την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής ανάπτυξης στη Συρία, και προκάλεσε την έγκληση του Πρεσβευτή της Μόσχας στην Άγκυρα από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις μετά την αποστολή δύο μαχητικών F-16 της Τουρκίας προς αναχαίτιση του εισβολέα. Εκείνη τη στιγμή, αξιωματούχοι του NATO δήλωσαν πως δεν πιστεύουν οτι η παραβίαση του εναέριου χώρου ήταν ένα απλό ατύχημα.

Παρά το γεγονός ότι οι Ρώσοι αξιωματούχοι απολογήθηκαν σχετικά με την παραβίαση του Οκτωβρίου, η Τουρκία κατήγγειλε ξανά για δεύτερη φορά παρόμοιο συμβάν μόλις δύο ημέρες αργότερα, παρόλο που η Ρωσία αρνήθηκε ότι είχε λάβει χώρα οποιαδήποτε παραβίαση.

Απόδοση/Μετάφραση απο το IHS Janes360 για την Προέλαση.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: