Ολοκληρώνονται λίαν συντόμως οι σχετικές διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ. Θα πρόκειται για δυο καινούργια πλωτά μέσα για βαθιές θάλασσες. (Η επιλογή της φωτογραφίας είναι τυχαία από το: Coast Guard/Flickr)

Σε προχωρημένα στάδιο βρίσκονται οι επαφές μεταξύ Αμερικανών και Λευκωσίας για την παραχώρηση δυο πλωτών μέσων ανοιχτής θαλάσσης. Όπως αποκάλυψε η «Καθημερινή» στην έντυπη έκδοση της Κυριακής οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να ενισχύσουν την επιχειρησιακή ικανότητα των μέσων που διαθέτει η Δημοκρατία για έλεγχο του FIR Λευκωσίας με δυο πλοία ανοιχτής θαλάσσης.

Κυβερνητικές πηγές οι οποίες θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους μας ανέφεραν ότι οι σχετικές διαβουλεύσεις με τους Αμερικανούς έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο και συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Ως πιθανή ημερομηνία υλοποίησης της πρόθεσης των Αμερικανών να παραχωρήσουν δυο πλοία για σκοπούς περιπολίας έρευνας και διάσωσης εντός των ορίων δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας φέρεται να είναι οι πρώτοι μήνες του 2016.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα πρόκειται για δυο καινούργια σκάφη τύπου Dual Users (διπλής χρήσεως) τα οποία θα ενταχθούν στην δύναμη της Λιμενικής Αστυνομίας. Τα συγκεκριμένα πλοία όπως μας τονίσθηκε από αρμόδιες πηγές δεν εμπίπτουν στις πρόνοιες του εμπάργκο που έχει επιβληθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Κύπρο για πώληση ή προμήθεια στρατιωτικού υλικού.

Παράλληλα με την παραχώρηση των δυο πλοίων όπως πληροφορείται η «Κ» σε καλό δρόμο βρίσκονται και οι σχετικές διεργασίες για ενίσχυση του Ναυτικού με πλοία ανοιχτής θαλάσσης.

Οι ίδιες πηγές μας έλεγαν ότι οι σχετικές υπογραφές θα πέσουν πριν το τέλος του 2015. Με την απόκτηση πλωτών μέσων για περιπολίες σε ανοιχτές θάλασσες η Δημοκρατία καλύπτει το υφιστάμενο κενό που υπάρχει κάνοντας πραγματικότητα την ναυτική παρουσία αλλά και την επίδειξη σημαίας σε θαλάσσιες περιοχές όπου η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική της παρουσία.

Του Απόστολου Τομαρά

Πηγή: kathimerini.com.cy

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: