Ο κ. Steinmeier ανέφερε ότι η χώρα του είναι μέρος της διεθνούς συμμαχίας κατά της τρομοκρατίας και ότι από πολύ νωρίς επέλεξε να στηρίξει στρατιωτικά, ομάδες οι οποίες θα μπορούσαν να αναχαιτίσουν τους τζιχαντιστές. (Bundeswehr/Flickr)

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Frank-Walter Steinmeier, δήλωσε ότι «δεν θα είχε νόημα αν προσθέταμε στις 16 χώρες που διεξάγουν αεροπορικές επιθέσεις κατά του ISIS, ακόμη μια».

Σε δηλώσεις του μετά τις συνομιλίες στην Λευκωσία με τον Κύπριο ομόλογο του, Ιωάννη Κασουλίδη, και απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενη στρατιωτική εμπλοκή της χώρας του, ο κ. Steinmeier ανέφερε ότι πρέπει να καλυφθεί ένα ευρύτατο φάσμα δραστηριοτήτων, και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Γερμανία διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο υπ’ αυτή την άποψη.

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι πρέπει να υπάρχει στενότερη συνεργασία των αρχών ασφαλείας της Ε.Ε., με στόχο «να μειώσουμε τον κίνδυνο επανάληψης στο μέλλον τέτοιων επιθέσεων». Επίσης, δήλωσε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μάχες κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά επεσήμανε πως είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχει και μια διαδικασία συνομιλιών στη Βιέννη, κάτι που θεώρησε ως ελπιδοφόρα εξέλιξη προς την κατεύθυνση του τερματισμού του πολέμου στη Συρία.

Ο κ. Steinmeier ανέφερε ότι η χώρα του είναι μέρος της διεθνούς συμμαχίας κατά της τρομοκρατίας και ότι από πολύ νωρίς επέλεξε να στηρίξει στρατιωτικά, ομάδες οι οποίες θα μπορούσαν να αναχαιτίσουν τους τζιχαντιστές.

Για το Κυπριακό, ο Γερμανός υπουργός εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει «μια ιστορική ευκαιρία» για επίλυσή του, η οποία όπως είπε, αν χαθεί, πιθανόν να μην επιστρέψει σύντομα – και πρόσθεσε ότι η χώρα του επιθυμεί να συμβάλει στην επιτυχή έκβαση των συνομιλιών. Ο κ. Steinmeier ανέφερε ότι η παρουσία του στην Κύπρο αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο, φανερώνει την αλληλεγγύη της Γερμανίας και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για επίλυση του Κυπριακού, και το μεγάλο της ενδιαφέρον για εξεύρεση λύσης. Επιπρόσθετα, ανέφερε πως το Βερολίνο μπορεί να προσφέρει βοήθεια, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε διμερές επίπεδο, στηρίζοντας όσους μπορούν να επηρεάσουν θετικά τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, ο Γερμανός ΥΠΕΞ είπε ότι συζήτησαν για την ανάγκη μιας στενότερης συνεργασίας στον οικονομικό τομέα και έδωσε έμφαση στον τουρισμό και την ενέργεια και κυρίως τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι συζήτησαν με λεπτομέρεια για τις διμερείς τους σχέσεις και ότι εξέτασαν νέους τομείς πιθανών συνεργασιών, λέγοντας ότι υπάρχουν τομείς που είναι πολλά υποσχόμενοι. Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ενημέρωσε τον ομόλογο του και για την ενεργειακή συνεργασία της Κύπρου με την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Η Κύπρος, κατέληξε ο κ. Κασουλίδης, συμφωνεί με τη Γερμανία στα πλείστα ζητήματα που συζητούνται στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπως για το θέμα της Συρίας, της Λιβύης, της ειρηνευτικής προσπάθειας στη Μέση Ανατολή και της συμφωνίας με το Ιράν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

One Response

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: