Η δομή των στρατευμάτων θα βελτιστοποιηθεί για την καλυτέρευση της ποιότητας και αποτελεσματικότητας του Στρατού. (Jan Zdzarski Jr/Flickr)

Ο Κινέζος Πρόεδρος Ξι Ζινπινγκ κάλεσε για τομές στην μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μέχρι το 2020, υποσχόμενος να αναδιοργανώσει τη σημερινή στρατιωτική δομή και στρατιωτικό σύστημα διοίκησης.

Ο Ξι, επίσης ως προεδρεύων της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής (CMC), κατά τη διάρκεια σύσκεψης, η οποία διεξήχθη από 24 έως 26 Νοεμβρίου, διατύπωσε τις παρατηρήσεις του για την μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Θα δημιουργηθεί μια νέα δομή, στην οποία η CMC θα είναι υπεύθυνη για τη συνολική διαχείριση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) και την Κινέζική Λαϊκή Ένοπλη Αστυνομία, τις διοικήσεις μάχης που επικεντρώνονται στις επιχειρήσεις και διάφορες στρατιωτικές υπηρεσίες που διαθέτουν τη δική τους δομή, είπε ο Ξι.

Ζητώντας ταυτόχρονα από τον PLA να διατηρήσει την «ορθή πολιτική πορεία,» ο Ξι περιέγραψε «μια σειρά σχεδιασμών και ρυθμίσεων» που θα σταθεροποιήσουν τη βασική αρχή ότι «το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (CPC) έχει την απόλυτη ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.»

Σύμφωνα με τον Ξι, η «κεντρική και ενιαία» ηγεσία της CMC θα πρέπει να ενισχυθεί για να διασφαλιστεί ότι το καθεστώς της ανώτατης διοίκησης και διαχείρισης ανήκουν στην CMC και την Κεντρική Επιτροπή του CPC.

Ο Ξι ανέφερε μέτρα που αποσκοπούν στην «ενσωμάτωση του συστήματος διαχείρισης και το διακλαδικό σύστημα διοίκησης μάχης,» που περιλαμβάνουν ένα γενικό κέντρο διοίκησης για τις χερσαίες δυνάμεις και δίδει στο CMC τη δυνατότητα να διαχειριστεί και διατάξει άμεσα τους διάφορους στρατιωτικούς σχηματισμούς.

Η σημερινές περιφερειακές στρατιωτικές διοίκησης θα προσαρμοστούν και θα ανασυγκροτηθούν σε νέες διοικήσεις ζωνών μάχης υπό την εποπτεία της CMC, είπε ο Ξι.

Η αναδιοργάνωση θα δημιουργήσει ένα σύστημα διοικήσεως τριών επιπέδων «CMC- Διοικήσεις Ζωνών Μάχης – Στρατεύματα» σε ένα σύστημα διαχείρισης το οποίο θα διοικείται από την CMC μέσω διαφόρων υπηρεσιών προς τους στρατιώτες.

Ο Ξί είπε, η ιστορία του λαϊκού στρατού αποτελείται από μεταρρυθμίσεις και καινοτομίες. «Υπό την ηγεσία του Κόμματος, ο Στρατός έχει γίνει από μικρός μεγάλος, από αδύναμος δυνατός, και προχωρά από νίκη σε νίκη,» είπε ο Ξί.

«Ο λόγος για τον οποίο ο Στρατός παρέμεινε δυνατός είναι γιατί πάντα συμβάδιζε με τις εποχές του και ποτέ δεν έπαψε να αναδιοργανώνεται,» πρόσθεσε ο Ξί.

«Τώρα, καθώς η Κίνα προχωρά και από μία μεγάλη χώρα γίνεται μια μεγάλη και πανίσχυρη χώρα, τα αμυντικά και στρατιωτικά επιτεύγματα βρίσκονται σε μια νέα και ιστορική γραμμή εκκίνησης,» είπε ο Ξί.

Λαμβάνοντας υπόψιν τη ευρύτερη εικόνα του κόσμου καθώς και τις βαθιές περίπλοκες αλλαγές του διεθνούς τοπίου, «Πρέπει να εμβαθύνουμε τις αμυντικές και στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις με μεγαλύτερη σοφία και θάρρος,» δήλωσε ο Ξί.

Ο Ξί τόνισε τη σημασία της ρύθμισης της εξουσίας εντός του Στρατού, απαιτώντας ένα αυστηρό σύστημα για την ρύθμιση και επίβλεψη της χρήσης εξουσίας.

«Οι εξουσίες λήψης αποφάσεων, εκτέλεσης και εποπτείας πρέπει να διαχωρίζονται και να διανέμονται με τρόπο που να διασφαλίζει ότι υπηρετούν ως ελεγκτικοί όργανισμοί και ισορροπίες ο ένας στον άλλον άλλα επίσης οτι λειτουργούν παράλληλα,» είπε ο Ξι.

Ο Ξι πίεσε για την πάταξη της απειθαρχίας και διαφθοράς στις Κινέζικες Ένοπλες Δυνάμεις

Η επίλυση του προβλήματος της αδυναμίας επιβουλής πειθαρχίας και ελέγχου, οι διαδικασίες επιτήρησης της υπακοής αλλά και τιμωρίας στο Στρατό είναι υψίστης σημασίας είπε ο Ξί διαβεβαιώνοντας ότι με αυστηρότερους ελέγχους και τη συστηματοποίηση θα εξαφανιστεί το «έδαφος» όπου ευδοκιμεί η διαφθορά.

Μια νέα επιτροπή επιθεώρηση πειθαρχίας θα συσταθεί εντός της CMC και επιθεωρητές πειθαρχίας από αποσταλούν στις υπηρεσίες και σχηματισμούς της CMC.

Η CMC θα διαθέτει ένα γραφείο ελέγχου και μια επιτροπή νομικών θεμάτων. Η ανεξάρτητη και δικαία άσκηση της δικαστικής εξουσίας από τα στρατοδικεία και τους πληρεξούσιους θα εξασφαλίζονται με ρυθμίσεις του στρατιωτικού δικαστικού συστήματος.

Η δομή των στρατευμάτων θα βελτιστοποιηθεί για την καλυτέρευση της ποιότητας και αποτελεσματικότητας του Στρατού. Μια «επανάσταση» της διαχείρισης του Στράτου θα εφαρμοστεί με σύγχρονες μεθόδους διαχείρισης, έτσι ώστε ο Στρατός να διοικείται με επαγγελματισμό, είπε ο Ξί.

Η Κίνα θα μειώσει τον αριθμό στρατιωτών κατά 300 χιλιάδες. Το διοικητικό και ελαφράς υπηρεσίας προσωπικό του Στρατού θα μειωθεί. Η αναλογία και η δομή των δυνάμεων ανάμεσα σε διαφορετικές υπηρεσίες προκειται να αναθεωρηθεί ώστε να ανταποκρίνεται στις νέες λειτουργικές και επιχειρησιακές ανάγκες.

Ο Ξί κάλεσε το Στρατό «να σταθεί σε επιβλητικά στρατηγικά ύψη» κατά τις μελλοντικές προκλήσεις και να προωθήσει την καινοτομία ώστε να είναι ο προπομπός της επιχειρησιακής ικανότητα του Στρατού, ζητώντας να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες στην ανάπτυξη της εθνικής άμυνας, επιστήμης και τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης των ερευνών αιχμής στα τεχνολογικά και νέα προγράμματα.

Η διαχείριση του στρατιωτικού προσωπικού θα πρέπει να εξορθολογιστεί με προσήλωση σε συνεργασία με τη διοίκηση της CMC έτσι ώστε το ανθρώπινο δυναμικό να μετατραπεί στο επιχειρησιακό πλεονέκτημα του Στρατού, είπε ο Ξί. Οι μεταρρυθμίσεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν και να επικεντρωθούν στη διαχείριση όλου του προσωπικού, καθώς και στα συστήματα υγείας, ασφάλισης, στέγασης και πληρωμής των στελεχών.

Το ύφος της διοίκησης θα πρέπει να ταιριάζει με τα επαγγελματικά χαρακτηριστικά, την έννοια τιμής, περηφάνιας και ηθικού των στρατιωτικών, τόνισε ο Ξι.

Απόδοση/Μετάφραση απο το Xinhua για την Προέλαση.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: