Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν μια ιδιαίτερη αδυναμία των Τούρκων στην υπερπτήση των Φούρνων, 77 φορές την τελευταία πενταετία. Φωτογραφία από την συνεκπαίδευση της 115 Πτέρυγας Μάχης με την 480th Fighter Squadron των ΗΠΑ. (ΓΕΑ)

του Τάκη Κουρή – Σμηναγού Ε.Α.

Στην επικαιρότητα βρίσκεται και πάλι το ζήτημα των παραβιάσεων του εθνικού μας εναέριου χώρου, μετά τα πρόσφατα γεγονότα στα τουρκοσυριακά σύνορα. Εκείνο που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην περιοχή είναι η αναβάθμιση των τουρκικών προκλήσεων με συχνές υπερπτήσεις μαχητικών πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά.

Πολλές φορές μάλιστα αυτό δεν γίνεται μόνο από μεμονωμένα αεροσκάφη ή ζεύγος αεροσκαφών (συνήθως οπλισμένων), άλλα από πολυπληθείς μεικτούς σχηματισμούς επιθετικών αεροσκαφών που συνοδεύονται από άλλα αεροσκάφη προστασίας τους. Αυτό αποτελεί μια καθαρά προκλητική επιθετική ενέργεια, που κάλλιστα ερμηνεύεται ότι αποτελεί απειλή για τον πληθυσμό και τις υποδομές των νησιών μας.

Σίγουρα δεν είναι κλάσμα της απειλής, για την οποία τα τουρκικά μαχητικά κατέρριψαν το ρωσικό αεροσκάφος, το οποίο, ακόμα κι αν θεωρήσουμε ότι η τουρκική άποψη για τα γεγονότα είναι αληθινή, πέταξε παράλληλα με τα τουρκικά σύνορα για λίγα δευτερόλεπτα σε μήκος 1,15 μίλια και σε βάθος 1,36 μιλίων.

Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι η υπερπτήση νησιωτικού χώρου πέρα από πρόκληση ερμηνεύεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο και ως αμφισβήτηση της κυριαρχίας του, λαμβάνοντας υπόψη τις διαχρονικές θέσεις της Τουρκίας, ειδικά για τα νησιά που βρίσκονται κοντά στις μικρασιατικές ακτές.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν μια ιδιαίτερη αδυναμία των Τούρκων στην υπερπτήση των Φούρνων, 77 φορές την τελευταία πενταετία. Πράγματι το πανέμορφο αυτό νησί διαθέτει όλες τις «προδιαγραφές» που έχουν θέσει για το «γριζάρουν». Μικρό σε έκταση, αραιοκατοικημένο τους μη τουριστικούς μήνες και κοντά στα τουρκικά παράλια.
Δικαιολογία περί λάθος δεν ευσταθεί. Όταν ένα φαινόμενο επαναλαμβάνεται 77 φορές, το τελευταίο που μπορεί να δεχθεί κανείς είναι η εκδοχή του σφάλματος. Άλλωστε τα υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα που χρησιμοποιούν οι γείτονες προσφέρουν ναυτιλία μεγάλης ακρίβειας ολίγων μέτρων και δεν δικαιολογούν τέτοια σφάλματα, παρά μόνο εντός εισαγωγικών.

Από διαμαρτυρίες όμως, επίσης δεν υστερούν οι σύμμαχοι, όταν Έλληνες πιλότοι, όπως κι όλοι οι πιλότοι των μαχητικών αεροσκαφών στον κόσμο, κάνουν το προφανές. Εκτελούν δηλαδή τις διαταγές για την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας τους. Μετά όμως το πρόσφατο περιστατικό στα νότια σύνορα τους «δικαιούνται να ομιλούν» για τις ομολογουμένως πιο ήπιες αντιδράσεις των πληρωμάτων μας όταν αυτοί αμφισβητούν και απειλούν τα ελληνικά εδάφη;

Πηγή: Εφημερίδα Έθνος Κυριακής, 29 Νοεμβρίου 2015.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: