Όχημα HMMWV που δόθηκε ως βοήθεια από τις ΗΠΑ με χρώματα της Ουκρανίας. (Dimitar Dt/Flickr)

Παρότι οι ΗΠΑ έχουν παραδώσει στρατιωτικό υλικό αξίας 260 εκατομμυρίων δολαρίων στην κυβέρνηση της Ουκρανίας για τον πόλεμο που αυτή διεξάγει κατά των αυτονομιστών στα ανατολικά της χώρας, μέρος του υλικού αυτού είναι πεπαλαιωμένο και δεν λειτουργεί.

Στα περίχωρα του ελεγχόμενου από τους αυτονομιστές Ντονέτσκ, για παράδειγμα, μονάδα των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων χρησιμοποιεί οχήματα χάμβι, που κατασκευάστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Τρία από τα οχήματα αυτά, όπως αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα Washington Post, διαθέτουν πλαστικές πόρτες και πλαστικά παράθυρα. Τα λάστιχα ενός χάμβι έσκασαν πρόσφατα, ενώ το τζιπ είχε διανύσει μόλις μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα, ως αποτέλεσμα –σύμφωνα με ντόπιο μηχανικό αυτοκινήτων– της μακράς παραμονής του οχήματος σε αποθήκη.

Μονάδα πεζικού του ουκρανικού στρατού, δυναμικότητας περίπου 120 ανδρών, έλαβε από το αμερικανικό Πεντάγωνο ένα μόνο αλεξίσφαιρο γιλέκο, μοντέλο το οποίο οι Αμερικανοί στρατεύσιμοι έπαψαν να χρησιμοποιούν από τα μέσα της δεκαετίας του 2000.

«Αν οι Αμερικανοί θέλουν να μας στέλνουν υλικό, ας μη μας στέλνουν μεταχειρισμένα αντικείμενα», λέει διοικητής των ειδικών δυνάμεων της Ουκρανίας.

Διάσπαρτη καχυποψία

Η κακή κατάσταση του αμερικανικού υλικού στην πρώτη γραμμή έχει καλλιεργήσει καχυποψία και έχει πλήξει σοβαρά το ηθικό των Ουκρανών στρατιωτών. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η χαμηλή ποιότητα του εξοπλισμού θέτει υπό αμφισβήτηση την πρόθεση της Ουάσιγκτον να βοηθήσει το Κίεβο σε έναν πόλεμο, ο οποίος διάγει τώρα τον δεύτερο χρόνο του. Την ίδια ώρα, οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές είναι άριστα εξοπλισμένοι από το Κρεμλίνο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αποδίδουν την κακή κατάσταση του στρατιωτικού υλικού, που παρέλαβαν οι Ουκρανοί, στην ανάγκη επείγουσας αποστολής εξοπλισμού στην αρχή του πολέμου.

«Θέλαμε να στείλουμε το υλικό αυτό όσο το δυνατόν ταχύτερα και δεν είχαμε εξασφαλίσει έγκριση για τέτοια κονδύλια από το Κογκρέσο», λέει Αμερικανός αξιωματούχος.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει στείλει, ωστόσο, και καινούργιο εξοπλισμό στην Ουκρανία, όπως οπτικές συσκευές νυχτερινής όρασης, είδη πρώτης βοήθειας, ραντάρ εντοπισμού όλμων και υλικό διαβιβάσεων.
«Το πρόγραμμα βοήθειας προς την Ουκρανία αφορά τη διοχέτευση εξοπλισμού ο οποίος βρισκόταν σε αποθήκες και δεν χρησιμοποιείται από κανένα όπλο των ΗΠΑ. Σε πολλές περιπτώσεις στέλνουμε παλιά χάμβι για ανταλλακτικά», λέει αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Ο βουλευτής, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από το Τέξας και πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας, Μαρκ Θόρνμπερι, λέει ότι η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία απολαμβάνει διακομματικής στήριξης στην αμερικανική νομοθετική εξουσία.

Ο Θόρνμπερι επισημαίνει μάλιστα ότι προσφάτως ψηφισθέν νομοθέτημα περιλαμβάνει εντολή χορήγησης 300 εκατομμυρίων δολαρίων σε εξοπλισμό –αλλά επίσης και οπλικά συστήματα– στην Ουκρανία. «Το μόνο πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούμε να πείσουμε τον πρόεδρο να το υπογράψει», λέει ο βουλευτής από το Τέξας, και συνεχίζει: «Το κεντρικό μέλημα της κυβέρνησης είναι να μην προκαλέσει τον Πούτιν και αυτό επηρεάσει τη βοήθειά μας προς το Κίεβο».

Ερωτηθείς για τους στόχους της κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον, μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας ανέφερε πως «η κυβέρνηση επιθυμεί να προσφέρει όση στρατιωτική βοήθεια χρειάζεται, προκειμένου οι Ουκρανοί να μπορέσουν να υπερασπιστούν το έδαφός τους, αν και δεδομένης της κατάστασης στο έδαφος, θα μπορούσαμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα».

Ο Λευκός Οίκος, όμως, αντιστέκεται σε προτάσεις αποστολής όπλων στο Κίεβο, εκτιμώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε σε κλιμάκωση της κρίσης.

Πηγή: Έντυπη έκδοση της Καθημερινής/AFP (02.12.2015)

3 Σχόλια

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: