Κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο. Φωτογραφία αρχείου από την αεροπορική άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου «Houras 2015». (ΓΕΑ)

Σε εξέλιξη βρίσκεται κοινή αεροναυτική άσκηση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου στα νότια της Κρήτης και στην θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ανάμεσα στις δύο χώρες, με την ονομασία «Μέδουσα 2015».

Η άσκηση θα συνεχισθεί μέχρι και την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου και εντάσσεται στο πλαίσιο της ήδη υφιστάμενης αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, ωστόσο το γεγονός ότι εξελίσσεται κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του προέδρου της Αιγύπτου στην Ελλάδα, είναι ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδεται στην εμβάθυνση των διπλωματικών και στρατιωτικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Συγκεκριμένα, λαμβάνουν μέρος τρία αιγυπτιακά πολεμικά πλοία και ισάριθμα ελληνικά. Από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία στις ασκήσεις εμπλέκονται 10 αεροσκάφη τύπου F-16 και από την Αιγυπτιακή επίσης 10 του ίδιου τύπου. Τα αιγυπτιακά F-16 επιχειρούν τόσο από την Αίγυπτο όσο και από την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα. Και από τις δύο πλευρές εμπλέκονται και αεροσκάφη Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου αλλά και ελικόπτερα Super Puma.

Οπως αναφέρεται από το ΓΕΕΘΑ αντικείμενα της άσκησης είναι τα εξής: Πρώτον: ασκήσεις έρευνας-διάσωσης (SAR) με συμμετοχή πολεμικών πλοίων και Ελικοπτέρων, ασκήσεις αεράμυνας, πυρών, ηλεκτρονικού πολέμου και ασκήσεις θαλάσσιας αποτροπής. Στην Κρήτη βρίσκονται και οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Ε. Αποστολάκης και ο αιγύπτιος ομόλογός του κ. Μαχμούντ Χεγκάζι. Έως το τέλος της άσκησης ενδέχεται να αυξηθεί η συμμετοχή αεροσκαφών και πλοίων από τις δύο συνεργαζόμενες πλευρές.

Βασίλης Νέδος/kathimerini.gr

Κοινή Αεροναυτική Άσκηση Ελλάδας - Αιγύπτου «ΜΕΔΟΥΣΑ 2015»Κοινή Αεροναυτική Άσκηση Ελλάδας - Αιγύπτου «ΜΕΔΟΥΣΑ 2015»Κοινή Αεροναυτική Άσκηση Ελλάδας - Αιγύπτου «ΜΕΔΟΥΣΑ 2015»Κοινή Αεροναυτική Άσκηση Ελλάδας - Αιγύπτου «ΜΕΔΟΥΣΑ 2015»Κοινή Αεροναυτική Άσκηση Ελλάδας - Αιγύπτου «ΜΕΔΟΥΣΑ 2015»Κοινή Αεροναυτική Άσκηση Ελλάδας - Αιγύπτου «ΜΕΔΟΥΣΑ 2015»Κοινή Αεροναυτική Άσκηση Ελλάδας - Αιγύπτου «ΜΕΔΟΥΣΑ 2015»Κοινή Αεροναυτική Άσκηση Ελλάδας - Αιγύπτου «ΜΕΔΟΥΣΑ 2015»Κοινή Αεροναυτική Άσκηση Ελλάδας - Αιγύπτου «ΜΕΔΟΥΣΑ 2015»Κοινή Αεροναυτική Άσκηση Ελλάδας - Αιγύπτου «ΜΕΔΟΥΣΑ 2015»Κοινή Αεροναυτική Άσκηση Ελλάδας - Αιγύπτου «ΜΕΔΟΥΣΑ 2015»Κοινή Αεροναυτική Άσκηση Ελλάδας - Αιγύπτου «ΜΕΔΟΥΣΑ 2015»Κοινή Αεροναυτική Άσκηση Ελλάδας - Αιγύπτου «ΜΕΔΟΥΣΑ 2015»Κοινή Αεροναυτική Άσκηση Ελλάδας - Αιγύπτου «ΜΕΔΟΥΣΑ 2015»Κοινή Αεροναυτική Άσκηση Ελλάδας - Αιγύπτου «ΜΕΔΟΥΣΑ 2015»Κοινή Αεροναυτική Άσκηση Ελλάδας - Αιγύπτου «ΜΕΔΟΥΣΑ 2015»Κοινή Αεροναυτική Άσκηση Ελλάδας - Αιγύπτου «ΜΕΔΟΥΣΑ 2015»

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: