Τουρκικό αεροσκάφος AEW&W Boeing 737-700. (Pilot’s Eye Photography/Flickr)

Η αμερικάνικη εταιρεία Boeing παρέδωσε το τέταρτο και τελευταίο αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (AEW&C) Peace Eagle στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, το οποίο σύμφωνα με την εταιρεία θα αυξήσει περαιτέρω τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας.

H GTC, μια εγχώρια εταιρεία δημοσίων σχέσεων που εργάζεται για την Boeing, ανέφερε σε δελτίο τύπου την Τετάρτη ότι το τελευταίο αεροσκάφος έρχεται με αναβαθμισμένο λογισμικό και ένα κέντρο υποστήριξης λογισμικού για να ενισχύσει την μονάδα υποστήριξης εδάφους.

Ο Αισέμ Σαργκίν Ισίλ, ο γενικός διευθυντής της Boeing στην Τουρκία, δήλωσε ότι η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα στην περιοχή που διαθέτει ικανότητες AEW&C.
Εκτός από τα τέσσερα αεροσκάφη, το πρόγραμμα Peace Eagle περιλαμβανει τα επίγεια συστήματα υποστήριξης για την εκπαίδευση αποστολής των πληρωμάτων, την υποστήριξη της αποστολής και συντήρηση του συστήματος.

Τα AEW&C παρέχουν προηγμένη εναέρια επιτήρηση και δυνατότητες διαχείρισης μάχης, και μπορεί να εντοπίσει ταυτόχρονα εναέριους και θαλασσίους στόχους.

Σύμφωνα με σύμβαση που υπογράφηκε την 23 Ιουλίου 2003 με αξία μεγαλύτερη των 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ($), η Boeing ανέπτυξε και παρέδωσε τέσσερα αεροσκάφη AEW&C στην Τουρκική Πολεμική Αεροπορία το 2008. Το πρόγραμμα περιελάμβανε την παράδοση της ατράκτου 737-700, επίγεια ραντάρ και συστήματα ελέγχου, επίγεια συγκροτήματα για εκπαίδευση αποστολής των πληρωμάτων, υποστήριξη αποστολής και υλικοτεχνική υποστήριξη.

Το 2013 η Άγκυρα δήλωσε ότι θα επιβάλλει κυρώσεις στην Boeing «για μεγάλες καθυστερήσεις» στο πρόγραμμα του κατασκοπευτικού αεροσκάφους, δήλωσε ένας κορυφαίος Τούρκος αξιωματούχος.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ δήλωσε τον Απρίλιο του 2013 ότι οι καθυστερήσεις του προγράμματος οφειλόταν στην αδυναμία της εταιρείας να αναπτύξει το σύστημα όπως επίσης και άλλων ανεξέλεγκτων καταστάσεων στο πλαίσιο του προγράμματος.

Οι τουρκικές βιομηχανίες που εργάζονται ως υπεργολάβοι του προγράμματος είναι η Havelsan, Tusas Τουρκικές Αεροδιαστημικές Βιομηχανίες, Mikes, Aselsan και Τουρκικές Αερογραμμές.

Τα αεροσκάφη 737-700 προκειται να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο των ικανοτήτων της Τουρκιάς εντός του NATO.

Ένα ιπτάμενο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου είναι ένα αερομεταφερόμενος σύστημα ραντάρ σχεδιασμένο να εντοπίζει αεροσκάφη, πλοία και οχήματα σε μεγάλες αποστάσεις, και να εκτελεί ελέγχο και διοίκηση των εναέριων συμπλοκών σε μια αερομαχία με την καθοδήγηση των μαχητικών και επιθετικών αεροσκαφών. Χρησιμοποιούμενα σε μεγάλο υψόμετρο, τα ραντάρ του αεροσκάφους δίνουν τη δυνατότητα στους χειριστές να ξεχωρίσουν τα φίλια από τα εχθρικά αεροσκάφη από εκατοντάδες μίλια μακριά.

BURAK EGE BEKDIL

Απόδοση/Μετάφραση από το DefenceNews.Com για την Προέλαση.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: