Απόφαση για κατάργηση της Αστυνομικής Ακαδημίας έχει λάβει η διοίκηση της δύναμης, και αιτία είναι η σοβαρή έλλειψη προσωπικού. Η Αστυνομία οδηγείται κυριολεκτικά σε εξάντληση, εξαιτίας των περικοπών, ενώ το πρόβλημα έχουν επιδεινώσει σοβαρά οι αυξημένες επιχειρησιακές ανάγκες που επέβαλε ο φόβος της τρομοκρατίας. Ηγεσία και μέλη της Αστυνομίας βρίσκονται κυριολεκτικά στα όριά τους και αποκαλυπτικά στοιχεία. (police.gov.cy)

Οι περικοπές σε προσωπικό και προϋπολογισμό, που επέβαλε εδώ και χρόνια στην Αστυνομία η οικονομική κρίση, και η παρατεταμένη στασιμότητα στις προσλήψεις, έχουν φέρει στα όρια της τη δύναμη.

Ενδεικτική της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης είναι η απόφαση που, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, έχει λάβει η ηγεσία της δύναμης, όπως η Αστυνομική Ακαδημία τερματίσει τη λειτουργία της από τις αρχές της νέας χρονιάς.

Το προσωπικό της Αστυνομικής Ακαδημίας, μόλις 25 άτομα, είναι άμεσα αναγκαίο να αποσπαστεί σε άλλα πόστα, ενώ η επανεκπαίδευση των αστυνομικών ουσιαστικά θα σταματήσει.

Η απόφαση αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη, καθώς η ηγεσία της Αστυνομίας υποχρεώνεται να εξετάσει λύσεις για το προσωπικό, που έχει φτάσει στα όρια της εξάντλησης.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία:

Κενές θέσεις και αποχωρήσεις 

– Στην Αστυνομία υπάρχουν αυτή τη στιγμή 540 κενές θέσεις, ενώ η ηγεσία προτίθεται να διεκδικήσει ξανά, με την πρώτη ευκαιρία, άλλες 125 που είχαν καταργηθεί το 2013
– Μεταξύ των ετών 2013 και 2015 381 μέλη της Αστυνομίας είτε συνταξιοδοτήθηκαν είτε αποχώρησαν λόγω πρόωρης αφυπηρέτησης
– Από το 2016 ως το 2017 αναμένονται πενήντα νέες συνταξιοδοτήσεις, ενώ καταγράφεται ακόμα αυξημένη τάση για πρόωρες αφυπηρετήσεις.

Πέραν των περικοπών και των κενών θέσεων, το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού ήρθε να επιδεινώσει η κατάσταση με τη διεθνή τρομοκρατία και τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται.
Με βάση τα διεθνή πρότυπα, επί καθημερινής βάσεως ένα κράτος του μεγέθους της Κύπρου θα πρέπει να απασχολεί, για κάλυψη όλων των μέτρων, έως και 800 αστυνομικούς. Όμως η Κυπριακή Αστυνομία δεν μπορεί να διαθέσει παρά μόνο 350.

Η τρομοκρατία «εξαντλεί»

Το σχέδιο αυξημένης ασφάλειας από την Αστυνομία καλύπτει:

– Λιμάνια
– Αεροδρόμια
– Οδοφράγματα και ευρύτερα την Πράσινη Γραμμή
– Ξένες Πρεσβείες
– Σχολεία και άλλα εκπαιδευτήρια, καθώς και
– Εμπορικά Κέντρα

Στην υποστελέχωση της Αστυνομίας βασίστηκε και η απόφαση που έχει ληφθεί για απόσπαση και μελών της Εθνικής Φρουράς, προκειμένου να αξιοποιηθούν στις επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας, και πιο συγκεκριμένα σε περιπολίες.

Οι ένοπλοι της Εθνοφρουράς θα κάνουν την εμφάνιση τους σε δρόμους και άλλους δημόσιους χώρους, μαζί με τους αστυνομικούς, τις επόμενες δέκα μέρες.

Εξάλλου, δεν υπάρχει ούτε άλλο περιθώριο για αξιοποίηση των αστυνομικών στα γραφεία, καθώς εάν μειωθεί περαιτέρω το γραμματειακό προσωπικό, η Αστυνομία δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί σε σημαντικές γραφειακές υποχρεώσεις.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Αστυνομία είναι υποχρεωμένη να καλύπτει τις αυξανόμενες ανάγκες της με υπερωριακή εργασία, με αποτέλεσμα και το ανθρώπινο δυναμικό να έχει κυριολεκτικά φτάσει στα όριά του.

Με βάση στοιχεία από το Υπουργείο Οικονομικών, στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως για το 2016 περιλαμβάνεται πρόνοια για ποσό τριών εκατομμυρίων ευρώ για υπερωρίες, ενώ το Υπουργείο έχει υποβάλει ήδη αίτημα για πρόσθετο ποσό δύο εκατομμυρίων, για κάλυψη των αναγκών για το πρώτο εξάμηνο.

Αρμόδια πηγή δήλωνε στον ΑΝΤ1 ότι εάν οι ανάγκες παραμείνουν, το ίδιο ποσό θα απαιτηθεί και για το δεύτερο εξάμηνο, ενώ με συνολικά επτά εκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό θα μπορούσαν να προσληφθούν οι τριακόσιοι αστυνομικοί που σχεδίαζε το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, ή και ακόμα περισσότεροι.

Θησέας Ιωάννου/ant1iwo.com

One Response

 1. ΑΧΕΡΩΝ

  Ἀλήθεια,τί σύμπτωση,τα δύο ἑλληνικά (με λίγη καλή θέληση) κράτη να ἀποδομοῦνται,και μάλιστα με την «βοήθεια» πολλών «ἑθναρχῶν»…
  Ἰδού και ἡ τελευταία (μέχρι στιγμῆς) πισώπλατη μαχαιριά ἀπό τον ὑπερεθνικό ἐπίτροπο

  http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500045470

  Τί κοινό ἔχουν αὐτήν την στιγμή Κύπρος και Λέσβος;
  Μά,ἀκάλεστες μουσουλμανικές μάζες.

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: